Verden

Fem grunner til at dette opprøret skiller seg fra tidligere palestinske intifadaer

ISTANBUL (Aftenposten): Voldsbølgen i Israel og Palestina har allerede fått navnet knivintifadaen, men mye skiller denne konflikten fra tidligere intifadaer.

Dagens opprør er i stor grad drevet av frustrerte ungdommer. En generasjon som ikke nødvendigvis husker de blodige konsekvensene av den forrige. Bildet viser palestinske jenter i sammenstøt med israelere på Vestbredden i byen Hebron den 13. oktober.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Palestinske grupper hadde kunngjort at tirsdag 13. oktober 2015 skulle bli «raseriets dag», og volden startet med en knivstikking allerede tidlig på morgenen og gjennom dagen fulgte flere. I løpet av to uker er syv israelere og 27 palestinere drept i en kraftig opptrapping av konflikten.

I løpet av to uker er syv israelere og 27 palestinere drept i en kraftig opptrapping av konflikten.Etter tirsdagens krisemøte sier Netanyahu at han vil bruke alle midler for å få en slutt på palestinsk voldsbruk. Nye sikkerhetstiltak er på trappene.

Etter tirsdagens krisemøte sier Netanyahu at han vil bruke alle midler for å få en slutt på palestinsk voldsbruk. Nye sikkerhetstiltak er på trappene.Tilstanden har allerede fått navnet knivintifadaen — et begrep som ble lansert under opprøret i 2014, men flere ting skiller denne eskalering fra tidligere intifadaer.

1. Sosiale medier

Professor Uzi Rabi er direktør ved The Moshe Dayan Center for Middle Estern and African studies ved Tel Aviv Universitet. Han mener at sosiale medier har spilt en viktig rolle.

Bildet viser begravelsen til en 13 år gammel gutt som ble drept av israelske soldater i en flyktningleir i Betlehem. Gutten ble truffet av skudd i brystet og ble drept i forbindelse med sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater.

— Facebook og Twitter, de blir engasjert via disse. Hele motivasjonen kommer fra en helt annen kilde enn politisk, sier professoren som mener det gjør det vanskeligere å finne en løsning.

Forsker og sosialantropolog Nina Gren ved Senter for Midtøsten-studier ved Lund Universitet i Sverige merket seg effekten sosiale medier ga under Gaza-krigen i fjor sommer.

Twitter spredte lidelsene fra Gaza til omverdenen i realtid og påvirket en sterkt beveget opinion. Hun har ingen problemer med å se for seg hvordan det også kan påvirke det palestinske samholdet og mobiliseringen.

– Tidligere var det TV som ga disse opplysningene og man måtte være hjemme. Nå behøver man bare en smarttelefon, sier hun.

– Det betyr også at en gutt på 16 kan gå på internett, finne info, ta med en kniv og knivstikke noen, sier professor Rabi som synes det er bekymringsverdig fordi slike angrep er ekstra vanskelig å avverge.

  • Les om boligene som ødelegger for freden i reportasjen: Her svinner håpet om fred mellom Israel og Palestina

2. Større oppslutning

I en ny undersøkelse svarer to tredjedeler av de spurte palestinerne at den 80 år gamle palestinske lederen Mahmoud Abbas bør gå av.

Gren sier det har vært misnøye med lederen lenge, men nå hører hun til og med fra palestinske venner som tidligere har stilt seg bak Abbas, at de ikke gjør det lenger. Flere stiller seg bak opprøret.

I en ny undersøkelse svarer to tredjedeler av de spurte at de krever at den 80 år gamle palestinske lederen Mahmoud Abbas går av.

Den første intifadaen fikk bred støtte blant befolkningen og var i stor grad drevet av boikott, streiker og lignende protester.

– Den andre intifadaen var veldig militær, og det tror jeg mange angret på, sier Gren.

Hun mener det førte til at mange ikke kunne delta fordi de ikke hadde våpen og tror det vi ser nå viser en motsatt trend igjen — at opprøret går tilbake til å bli mer folkelig - dog mer voldelig.

3. Utstrakt bruk av kniver

Det er også derfor kniv blir brukt som våpen, ifølge Gren.

– Palestinerne har sluttet med selvmordsangrep og det er et bevisst valg for ikke å tape støtte i verdenssamfunnet, sier hun.

I mars 2002 opplevde Israel den blodigste måneden i løpet av hele den andre intifadaen. Palestinske militære grupper og individer sto bak 12 angrep rettet mot israelske mål som busser, marked, hotell og restauranter. 81 mennesker ble drept.

— Kniven er på en måte nærmere steinen, legger Gren til.

To personer være drept og minst 16 såret da to palestinere angrep en buss i nabolaget Armon Hanatziv i Jerusalem, med kniv og skytevåpen.

Samtidig er palestinerne i dag under sterk kontroll av både israelske og palestinske sikkerhetsstyrker som samarbeider og våpen er mindre tilgjengelig. Muren rundt Vestbredden har også gitt Israel økt kontroll, men er kraftig kritisert internasjonalt.

Nina Gren legger også til at knivangrep egentlig ikke er noe nytt.

— Det som er nytt nå er at de umdidelbart skytes ihjel, sier Gren.

Forskeren mener det er problematisk at palestinere som blir beskylt for denne typen angrep oftest umiddelbart blir drept fordi man aldri får et reelt svar på hva som faktisk skjedde. Flere palestinere og organisasjoner hevder at enkelte anklager om knivangrep ikke er sanne.

4. Maktskifte

Professor Rabi mener at et annet element som skiller dagens situasjon fra de tidligere intifadaene er at politikerne stadig mister mer makt. Konflikten beveger seg vekk fra det politiske planet og nedover på et mer mellommenneskelig plan.

– Den lille tilliten vi hadde som grunnlag er nå borte, og problemet er at lederskapet på begge sider av konflikten ikke vil klare å stoppe dette lenger, sier han.

Den israelske professoren tror krefter internt i Fatah - Abbas parti - «unge ledere som ønsker å endre ting» vil dra nytte av den kaotiske situasjonen.

Han tror det er positivt og ønsker seg en tøffere palestinsk leder og forhandler, men sekulær.

5. Kjenner ikke historien

Palestinere bærer en såret demonstrant, som ble skutt av israelske soldater under sammenstøt nær det israelske grensegjerdet i nordøst Gaza 9. oktober.

Dagens opprør er i stor grad drevet av frustrerte ungdommer. En generasjon som ikke husker konsekvensene av den forrige.— Disse 13- 14-åringene kan ikke minnes den forrige, de var jo knapt født, sier Gren.

Samtidig legger hun til at de som er noen år eldre kanskje var den generasjonen som ble mest traumatisert, og dette nå kommer til syne.

— Motstanden får de inn med morsmelken sies det, og palestinske mødre blir ofte kritisert for å forsterke opprørsmentaliteten, sier forskeren, og legger til at hun har liten tro på det, ettersom å vokse opp under okkupasjon forsterker det i seg selv.

Les også

  1. - Tre personer drept i terrorangrep i Jerusalem

  2. - Palestiner skutt og drept da han forsøkte å knivstikke israelsk politimann

  3. To politimenn knivstukket i Jerusalem