Verden

Se hvordan Putins venner bor i luksus

Korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj har brukt droner med kamera for å ta bilder av luksuspalassene som kretsen rundt Putin bor i.

Slik bor Rotenberg-brødrene som har kjent Putin siden tenårene da de drev med judo i Leningrad. Etter at Putin ble president, er brødrene blitt mangemilliardærer.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Aleksej Navalnyj (38) ble en kraft i russisk politikk da han i 2008 startet å blogge om korrupsjon i de russiske statsselskapene.

Tirsdag morgen ble han dømt for å ha underslått penger. Eksperter mener at dommen er politisk motivert. Senere på dagen ble han arrestert etter å ha deltatt i en demonstrasjon i Moskva sentrum.

Én av Navalnyjs metoder for å avsløre korrupsjon var å kjøpe noen få aksjer i store oljeselskaper, banker og andre halvstatlige selskaper, og på den måten få informasjon som han brukte til å avdekke ulovlig praksis.

Før Duma-valget i desember 2011 kalte han president Vladimir Putins parti, Det forente Russland, for "partiet for kjeltringer og tyver".

Han ble den uoffisielle lederen for de store demonstrasjonene i Moskva vinteren 2011-2012, noe som ifølge eksperter tok Kreml på sengen. Russiske kommentatorer fremholdt at demonstrasjonene var årsaken til at Putin fikk innført nye og strenge lover for å slå ned på opposisjonen og hindre en gjentagelse av protestene.

LES OGSÅ:

Les også

Oppfordrer til massedemonstrasjoner mot Putin

Filmet slottene fra luften

Ikke minst har Navalnyj blitt kjent for å avsløre at kretsen rundt Putin eier gigantiske luksuseiendommer, selv om de offisielt bare tjener en brøkdel av det eiendommene er verdt. Navalnyj og medarbeiderne hans i Fondet for å bekjempe korrupsjon, har blant annet brukt droner med kamera for å ta bilder av og filme disse slottene. Det er én av årsaken til at Navalnyj er blitt så populær, og det er en viktig årsak til at han er blitt så farlig for Putin-regimet, hevder kommentatorer.

Sjefen for statsbanene

Én av Putins nærmeste allierte er sjefen for de russiske statsbanene, Vladimir Jakunin, som i likhet med presidenten har bakgrunn fra KGB. Ifølge Navalnyj eier Jakunin en rekke luksuseiendommer, deriblant et feriested på snaut 150 mål i Akulinino i Moskva-regionen. På eiendommen er det et svært palass, flere store hus til tjenerne, en garasje med plass til 15 biler, et 50 meter langt svømmebasseng, en tennisbane og en helikopterlandingsplass.

Navalnyj intervjuet én av arbeiderne som skal ha laget en stor sauna der, og han hevdet at hovedhuset har en stor kinosal og et kjølerom for pelskåper.

Ulovlig innlemmet statlig eiendom

Korrupsjonsjegeren hevder at 70 mål av eiendommen er eid av det offentlige, og at den er ulovlig innlemmet. Langs eiendommen renner Zlodejka-elven, og den er stengt for publikum med høye gjerder, noe som er i strid med loven.

Slik bor Vladimir Jakunin, sjef for de russiske statsbanene.

I tillegg har Navalnyj offentliggjort en liste over et stort nett av firmaer som holder til i skatteparadiser, og som Jakunin og hans familie kontrollerer.

— Verdien av dette imperiet er milliarder av dollar, skriver Navalnyj.

Ifølge nyhetsbyrået Interfaks har Jaknunin nektet å kommentere påstandene.

Gymlærere ble mangemilliardærer

To andre personer som er blitt mangemilliardærer etter at Putin kom til makten, er brødrene Arkadij og Boris Rotenberg. De ble venner med Putin i Leningrad i tenårene da de drev med judo. Rotenberg-brødrene er utdannet gymlærere. På 1990-tallet drev de en liten bedrift som solgte finske varer. Etter at Putin ble president, ble de raskt mangemilliardærer. Ifølge Forbes er de nå Russlands rikeste og mest innflytelsesrike familie, og brødreparet er gode for 41 milliarder kroner.

Rotenberg-familien kontrollerer et stort imperium av banker og bygningsfirmaer, og ifølge Navalnyj vinner de gang etter gang offentlige anbudskonkurranser for å bygge veier, flyplasser og oljerørledninger. Før Sotsji-OL fikk de kontrakter for 53 milliarder kroner.

Sammenlignes ofte med Versailles

Arkadi og Boris Rotenberg eier to palasser som ligger i landsbyen Zjukov i Mokskva-regionen. Navalnyj skriver at det ikke er kjent hvor mange rom og hvilke fasiliteter som er i disse luksuseiendommene, men i Russland blir de jevnlig sammenlignet med Versailles.

Rotenberg-brødrenes palasser utenfor Moskva sammenlignes ofte med Versailles.

Havnet på USAs sanksjonsliste

Etter at Russland annekterte den ukrainske halvøya Krim i mars, innførte USA sanksjoner mot en rekke personer i kretsen rundt Putin, deriblant Rotenberg-brødrene.

SMP-banken, som de kontrollerer, havnet også på sanksjonslisten. Da fikk banken et lån fra den russiske sentralbanken på 23 milliarder kroner til en rente som ligger langt under markedspris.

Italia tok beslag i et luksushotell i Roma og to villaer på Sardinia som Rotenberg-brødrene eier, til en verdi av 300 millioner kroner. Like etter vedtok den russiske nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, en lov som gjør at personer som er rammet av sanksjoner, kan søke om kompensasjon fra staten. I Russland er den blitt kalt Rotenberg-loven.

Lav lønn, men eier store palasser

I landsbyen Lesjkovo utenfor Moskva ligger flere palasser på rekke og rad i det såkalte Sosny-hyttekomplekset. Luksushyttene — eller datsjaene som de kalles i Russland - eies av medlemmer av Putins parti, Det forente Russland.

Felles for dem alle - skriver Navalnyj - er at luksuseiendommene er verdt langt mer enn det eierne skulle ha råd til, etter hva de offisielt har tjent.

Blant eierne er Putins mangeårig medarbeider Vjatsjeslav Volodin og visestatsminister Sergej Prikhodko. I løpet av fem år tjente Prikhodko totalt 4,7 millioner kroner, men likevel hadde han råd til å kjøpe en eiendom her til 25 millioner kroner.

Én annen er tidligere gruvearbeider og partimedlem Sergej Neverov. Ifølge Navalnyj har han aldri drevet med forretninger, og statsbyråkraten har aldri hatt høy lønn.

Luksuseiendommen har en prislapp på 12 millioner kroner. Da Navalnyj skrev om dette, svarte Neverov at han hadde solgt en leilighet for å finansiere kjøpet. Men da Navalnyj sjekket, viste det seg at denne leiligheten kun var på to rom og 67 kvadratmeter.

Utenfor Moskva ligger disse luksuseiendommene på rekke og rad. De eies av medlemmer av Putins parti, Det forente Russland.

En annen av eierne er Duma-representanten Igor Rudenskij fra Det forente Russland. Luksuseiendommen hans er på 15,5 mål og kostet 10 millioner kroner, men i de tre årene 2010-2012 hadde han kun inntekter på til sammen 760.000 kroner.

Nok en eier er Nikolaj Asjlapov som også er medlem av Det forente Russland og er byråkrat i en statlig bygningskomité.

Til tross for en beskjeden statslønn, har Asjlapov ifølge Navalnyj hatt råd til å kjøpe denne luksuseiendommen til 23,4 millioner kroner.

Reiser rundt og viser frem rikdommen

I Russland blir hytter og feriehus kalt datsja, og over hele Russland er det millioner av slike hytter som vanligvis er ganske beskjedne.

Luksuspalassene som Navalnyj skriver om, kalles imidlertid også datsja. Navalnyj og andre korrupsjonsjegere har derfor startet det de kaller "datsjing". De reiser rundt til slike millioneiendommer for å vise hvordan russiske politikere og byråkrater lever eller ferierer.

Flere ganger har Navalnyj brukt droner for å filme datsjaene på disse turene. I denne Youtube-videoen har de brukt en motorisert paraglider for å filme luksuseiendommene i Lesjkovo utenfor Moskva:

Les også

  1. Aleksej Navalnyj utfordrer Putin - les hans følelsesladede appell til domstolen

  2. Se hvordan de har det på jordklodens kaldeste sted

Les mer om

  1. Russland