Verden

82.000 evakueres fra branninferno i California

Guvernøren i California har erklært katastrofetilstand i delstaten som følge av en skogbrann øst for Los Angeles.

Her blir et par evakuert fra sitt hjem i San Bernardino.
  • Lorns Bjerkan

Minst tolv bygg, blant dem flere hjem og forretningsbygg, er blitt slukt av flammehavet, i brannen som har herjer i California, melder nyhetsbyrået AP.

Nå frykter man at 34.506 bygninger skal bli truet av flammene. Derfor har de evakuert de 82.600 menneskene som bor i disse husene.

Katastrofetilstand i delstaten

Samtidig har guvernør Jerry Brown erklært katastrofetilstand i delstaten. Det medfører at ressurser fra hele delstaten blir satt inn i kampen mot flammene, som har spredd seg i San Bernardino-fjellene øst for Los Angeles de siste dagene.

Natt til onsdag ble det opplyst at 700 brannmenn deltar i slukningsarbeidet, skriver Reuters. To av dem skal ha blitt fanget i flammehavet da det jobbet med å evakuere folk. De klarte imidlertid å komme seg unna med mindre skader, skriver nyhetsbyrået.

Brannmannskap kjemper mot flammene i California.
Røyken fosser fra området det brenner i California.

Så langt skal minst 15.000 dekar i området ha blitt svidd av. Flammene beskrives å være mellom 15 til 30 meter noen steder. Samtidig sprer brannen seg.

– Den beveger seg raskt på grunn av vinden, sier Lyn Sieliet, talskvinne i U.S. Forest Service, ifølge Reuters.

I tillegg til vind meldes det om tempratuerer opp mot 40 grader.

40-åring pågrepet

En 40 år gammel mann er mistenkt for å ha startet brannen, opplyser AP. Han er også mistenkt for å ha startet 16 andre branner i området, har nyhetsbyrået skrevet tidligere.

Brannslukningsfly brukes i kampen mot flammene.
Flammene beskrives enkelte steder til å være mellom 15 og 30 meter høye.

Flere av disse brannene ble han fra før etterforsket for å stå bak. Det er imidlertid først nå, etter en annen brann som herjet i området sist helg, politiet mener de har hatt gode nok beviser til å gå til pågripelse av 40-åringen.

Da nyheten om pågripelsen ble kunngjort på et offentlig møte tirsdag kveld, brøt det ut jubel og applaus blant lokalbefolkningen. Samtidig var stemningen hatsk og flere ytret seg om at mannen burde dømmes til døden, ifølge AP.

40-åringen er tidligere dømt, og skal ha fått lov til å gjennomføre soningen ved å være i tjeneste som brannmann, skriver AP. Her skal han ha fått i oppdrag å bekjempe skogbranner.

Brannen sprer seg over store områder.
Tykk røyk fyller lufta nær Sand Bernardino.