Verden

Konservativ dommer er død - kan endre maktbalansen i USAs Høyesterett

Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia er død, 79 år gammel. Hans bortgang kan utløse et politisk basketak i USA.

Antonin Scalia fotografert under et foredrag på University of Minnesota i oktober ifjor. Foto: Jim Mone

  • Ntb

Til nå har de konservative hatt flertall i høyesterett med fem mot fire dommere. Etter Scalias død kan den demokratiske presidenten Barack Obama utnevne en etterfølger som vil endre maktbalansen i flere saker. Men en utnevnelse må uansett støttes av Senatet, der republikanerne har flertall.

Dermed vil dødsfallet kunne utløse en politisk dragkamp hvor begge de styrende partiene i amerikansk politikk vil forsøke å få flertallet av de ni høyesterettsdommerne over på sin side.

Les også

USAs høyesterett setter Obamas klimaplan på vent

Nyheten om Scalias død kommer like før USAs høyesterett skal behandle sin første store abortsak på ti år. Også viktige saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid.

— Bør vente med utnevnelse

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, mener det ikke bør være Barack Obamas jobb å utnevne en erstatter for Scalia.

— Det amerikanske folket burde få være med på å bestemme hvem som blir deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke den ledige stillingen fylles før vi har en ny president, sier McConnell.

Det amerikanske nominasjonsvalget er i full gang, og presidentvalget holdes i november. Obamas erstatter vil offisielt innta Det hvite hus i januar neste år.

Uenighet

Obama har to ganger tidligere utnevnt høyesterettsdommere, liberalerne Sonia Sotomayor og Elena Kagan i henholdsvis 2009 og 2010. De hadde ingen problemer med å få støtte i Senatet, som da var kontrollert av Demokratene.

Les også

USAs høyesterett berget Obamas helsereform

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Harry Reid, er av en annen oppfatning enn sin republikanske motpart og mener Obama igjen bør velge den neste dommeren.

— Med så mange viktiges saker som skal opp for høyesterett, har Senatet ansvar for fylle åpne posisjoner så raskt som mulig. Det vil være enestående i nyere historie dersom høyesterett skal gå et år med et ledig sete, sier Reid.

Obama vil utpeke ny dommer

Obama sier i en uttalelse at han uttrykker sine kondolanser til Scalias familie.

— I dag skal vi minnes mannen som dedikerte livet sitt til rettsvesenet. Han fikk innflytelse på en generasjon av amerikanere og vil bli husket som en av de største juridiske skikkelsene i vår tid, sa Obama da han lørdag tok en pause fra sin golfferie i California for å kommentere Scalias bortgang.

USAs president Barack Obama kommenterte dødsfallet lørdag. Foto: KEVIN LAMARQUE

Presidenten sier han vil utnevne en erstatter for Scalia, til tross for kraftig motstand fra republikansk side.

— Jeg vil overholde mitt ansvar ved å utnevne en erstatter når tiden er inne. Men på dette tidspunktet går tankene våre til Antonin Scalias familie, sier Obama.

Døde mens han sov

79 år gamle Scalia døde lørdag morgen under et besøk på en luksusranch vest i Texas, melder lokale medier. Han skal ha dødd av «naturlige årsaker» mens han sov, men en kilde opplyser til CNN at dommeren hadde klaget på at han følte seg dårlig før han sovnet.

Scalia ble utnevnt av daværende president Ronald Reagan i 1986 og var USAs lengstsittende høyesterettsdommer. Han var kjent for sitt strengt konservative syn og sin teatralske oppførsel i rettssalen.

Les også

  1. Amerikanerne blir stadig mer liberale. Bortsett fra når det gjelder abort.

  2. Fem ganger Obama lyktes i å trosse Kongressen. Og én gang han mislyktes.

  3. Ett år til USA-valget. Kronikk: Valgkampen, vinneren og vetokratiet | Gunnar Grendstad og Hilmar L. Mjelde