Verden

Over 1000 sivile er til nå funnet døde nord for Kyiv. Dette skjedde i Ukraina i natt: Fredag 13. mai.

Flere enn 1000 sivile ukrainere er til nå blitt funnet døde i områdene nord for Kyiv som var okkupert av russiske styrker, sier FNs menneskerettighetssjef, Michelle Bachelet.

En massegrav blir undesøkt i Bucha, en av forstedene til Kyiv der mange sivile ofre ble funnet døde etter den russiske okkupasjonen.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til Ukraina-krigen det siste døgnet:

En russisk bataljon ble utradert den 8. mai da de forsøkte å ta seg over Donetsk-elven. Det viser bilder som ble publisert torsdag. Det er sannsynlig at 300–600 russiske soldater ble såret eller drept. Slaget viser hvor sårbare russiske styrker er for ukrainske motangrep. Les mer i denne reportasjen.

Finlands president og statsminister mener landet bør søke Nato-medlemskap nå. En søknad om medlemskap er også ventet fra Sverige. En utvidelse av Nato er av tingene Russlands president Vladimir Putin har sagt han ville unngå ved å gå til krig i Ukraina. Nå har han bidratt til at nettopp det skjer, skriver Aftenpostens kommentator Halvor Hegtun.

Den tyske elektronikk-giganten Siemens trekker seg ut av Russland, etter å ha drevet forretninger der i 170 år.

Ukrainske soldater på vei til fronten. Bildet er tatt ved Bakhmut i Donetsk-regionen den 8. mai.

USA mener ukrainere blir deportert til russiskkontrollerte områder

USA anklager Russland for å med tvang ta ukrainere med til områder de kontrollerer. Særlig utsatt er folk som er uttalte motstandere av invasjonen, sier amerikanernes ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Uttalelsen støtter opp om påstander fra ukrainsk hold. Den ukrainske regjeringen anslår at nesten 1,2 millioner ukrainere har blitt deportert til Russland eller russisk-kontrollerte områder. USA hevder at ukrainerne blir tatt til såkalte «filtreringsleirer», der vitner angivelig forteller om «brutale avhør».

Kampene foregår fremdeles om Azovstal-stålverket i Mariupol.

570 ukrainske helseinstitusjoner angrepet

Siden invasjonen startet har russerne angrepet 570 sykehus, helseklinikker og andre medisinske fasiliteter, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Angrepene har ført til at 101 sykehus er helt ødelagt, ifølge ham.

– Hva er det? Det er dumhet. Det er barbari. Det er selvødeleggelsen av Russland som en stat som noen i verden kan se som en dannet nasjon, sa Zelenskyj torsdag. Zelenskyj hevdet også at russiske styrker torsdag angrep Tsjernihiv-regionen og traff flere skoler.

Et satellittbilde viser et marinefartøy og et mulig røykspor fra et missil. Bildet er tatt utenfor Slangeøya, en strategisk viktig øy i Svartehavet.

Nytt russisk marinefartøy skal være i brann

Ukraina hevder å ha angrepet et russisk marinefartøy i Svartehavet. Torsdag kveld sto det i brann, ifølge militære myndigheter i Odesa-regionen.

Serhij Bratsjuk, sjefen for den lokale militæradministrasjonen, sier det dreier seg om et logistikkskip ved navn Vsevolod Bobrov. Det er skadd, ifølge Bratsjuk, men han sa ikke noe om omfanget av angrepet, skriver Sky News.

Sosiale medier-giganter bedt om å lagre bevis

Toppsjefene i YouTube, Tiktok, Twitter og Facebook-eier Meta bes om å arkivere innhold som kan brukes som bevis på russiske krigsforbrytelser i Ukraina. Det er fire demokrater som leder hver sin komité i Representantenes hus som har sendt brevene, skriver NBC News.

I brevet som er sendt til Meta-sjef Mark Zuckerberg, heter det blant annet at de oppfordrer «Meta til å ta steg for å bevare og arkivere innhold delt på selskapets plattformer som potensielt kan bli brukt som bevis» når den amerikanske regjeringen og internasjonale organer etterforsker påstander om russiske krigsforbrytelser.

Slektningene til soldatene i Mariupol demonstrerte i går i Kyiv. Kravet var at soldatene som holde stand i Azovstal-stålverket må reddes. Ukrainske myndigheter sier de forhandler om å få ut skadede soldater fra stålverket.

Flere sivile drept i kamper

Minst fem sivile har blitt drept i harde kamper mellom russiske og ukrainske styrker i Donetsk-regionen, ifølge ukrainske myndigheter.

Regionale myndigheter skriver på Telegram at fire personer ble drept i Novoselivka, Avdiivka og Lyman. Lokale medier skriver at nok en person ble drept i kamper i Jasnuvata, som er kontrollert av prorussiske styrker. Informasjonen er ikke blitt bekreftet fra uavhengig hold. FN har fått bekreftet at minst 3.500 sivile er drept siden krigen brøt ut, men tror at det reelle antallet er langt større.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Ukraina
  3. Russland