Taliban fortsetter fremrykkingen i Afghanistan

Taliban har erobret nok en provinshovedstad og Nato kaller situasjonen «vanskelig og krevende». FN frykter at det begås krigsforbrytelser.

Taliban har tatt kontroll over store deler av Afghanistan etter at USA og Nato trakk ut sine styrker. Dette bildet er fra byen Kunduz, som nå kontrolleres av Taliban.

USA og Nato begynte sin militære tilbaketrekning fra Afghanistan i mai, og Taliban har siden erobret distrikt etter distrikt, grenseoverganger til naboland og sju provinshovedsteder.

Tirsdag inntok opprørerne Farah, hovedstad i provinsen med samme navn.

Nato ber nå opprørerne om å stanse fremrykkingen.

– Vi deler Sikkerhetsrådets dype bekymring over det høye voldsnivået forårsaket av Talibans militæroffensiv, inkludert angrep på sivile og rapporter om andre alvorlige menneskerettsbrudd, sier en Nato-tjenestemann.

Blir aldri anerkjent

Nato hadde styrker i Afghanistan i 20 år, men ifølge tjenestemannen finnes det ingen militær løsning på konflikten i landet.

– Taliban må forstå at de aldri vil bli anerkjent av verdenssamfunnet dersom de avviser den politiske prosessen og forsøker å ta landet med makt. De må innstille angrepene og slutte opp om fredssamtalene i god tro, sier tjenestemannen.

Overgir seg

Afghanske sikkerhetsstyrker har nå trukket seg helt ut av flere provinser og etterlatt store mengder militært materiell som nå er overtatt av Taliban.

Taliban-krigere i Kunduz nord i Afghanistan, en av sju provinshovedsteder opprørerne har erobret de siste dagene.

Noen steder har regjeringssoldater flyktet, andre steder har de overgitt seg. I flere av provinshovedstedene som nå er beleiret av opprørerne, har regjeringsstyrkene forskanset seg i militærleirer.

Enkelte krigsherrer, som har militser med flere hundre soldater, har også skiftet side og sluttet opp om Taliban. Andre krigsherrer og militser kjemper på regjeringsstyrkenes side.

Les også

Nå kommer de siste norske soldatene hjem fra krigen som har kostet oss over ti milliarder. Samtidig vinner Taliban stadig nytt terreng.

Flyangrep

Afghanske og amerikanske kampfly har forsøkt å forsvare provinshovedsteder, og bombing av tettbebygde områder fra luften har krevd et ukjent antall sivile ofre.

Talibans fremrykking og regjeringsstyrkenes flyangrep har siden mai drevet minst 244.000 afghanere på flukt fra sine hjem, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA). Flere tusen har søkt tilflukt i Kabul, der de har slått seg ned i parker.

Taliban har i en kunngjøring forsikret innbyggerne, statsansatte og medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene om at de ikke har noe å frykte.

Krigsforbrytelser

FNs høykommissær for menneskerettigheter er ikke beroliget og frykter at det begås krigsforbrytelser.

– Taliban må innstille sine militære operasjoner i byene, krever Michelle Bachelet i en kunngjøring.

– Dersom ikke alle parter vender tilbake til forhandlingsbordet og kommer frem til en fredsløsning, vil den fra før fryktelige situasjonen for mange afghanere bli enda verre, mener hun.

Nærmere 250.000 afghanere har de siste ukene flyktet fra kampene mellom Taliban og regjeringsstyrker, ifølge FN. Disse har søkt tilflukt i en park i hovedstaden Kabul.

FN har mottatt rapporter som tyder på at krigsforbrytelser blir begått, ikke bare av Taliban, men også av regjeringsvennlige militser. Afghanske og amerikanske fly har også bombet fra luften.

– Vi vet at krigføring i tettbygde strøk fører til at mange sivile blir drept. Dette har vi sett så altfor mange ganger tidligere, advarer Bachelet.

USA vil presse Taliban

USA håper å kunne «presse» Taliban til å stanse fremrykkingen, når president Joe Bidens utsending Zalmay Khalilzad i løpet av de neste dagene møter utsendinger fra opprørerne Doha, ifølge amerikansk UD.

– Det økte tempoet i Talibans militære offensiv, som har ført til tap av sivile liv på grunn kampene mellom partene, og påstandene om forbrytelser mot menneskeheten, er svært bekymringsfull, heter det i en uttalelse.

– En fremforhandlet fred er den eneste løsningen på denne krigen, heter det videre.

Khalilzad, som selv er født i Afghanistan, ankom Doha tirsdag, men det er uklart når møtene der vil finne sted.

Ber om stans i tvangsretur

Omverdenen har hittil kunnet gjøre lite for å bremse Talibans fremmarsj, men EU-landenes ambassadører i Kabul ba tirsdag sine hjemlige regjeringer om midlertidig å stanse tvangsreturen av afghanere som har fått avslag på asylsøknader.

Ambassadørene viser i en felles uttalelse til den «den vanskelige sikkerhets- og menneskerettssituasjonen og mangelen på trygge områder i landet».

Afghanske myndigheter ba nylig EU og andre europeiske land om å stanse slike tvangsreturer i tre måneder fra juli.