Verden

Erdogan får kritikk av EU

ISTANBUL (Aftenposten): Rapport om potensielle medlemsland påpeker at Tyrkia går i feil retning.

Tyrkias president Tayyip Erdogan (t.v.) håndhilser på EU-president Donald Tusk i forkant av et møte i EU-rådet i Brussel tidligere i oktober. EU-kommisjonens siste utviklingsrapport om Tyrkia, stiller ikke landet i godt lys.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mens president Recep Tayyip Erdogan benytter minnemarkeringen til Tyrkias grunnlegger, Mustafa Kemal Ataturk, til å snakke om grunnlovsendring slik at presidentrollen kan få mer makt, legges en mindre positiv utviklingsrapport om Tyrkia frem i EU-parlamentet.

Der ble presidenten trukket frem som et hinder for mange av kravene til EU-medlemskap.

– Presidentens aktive rolle i [valg]kampanjen, som ble oppfattet som en favorisering av regjeringspartiet, og økt press på mediene, ga grunn til bekymring, skriver EU-kommisjonen i rapporten.

De la i dag frem sin årlige rapport om tilstanden i landene som søker medlemskap, og Tyrkia er et av landene som allerede har fått oppmerksomhet i forbindelse med rapporten.

Kritikk av Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avgir sin stemme i nyvalget 1. november 2015.

Et av kapitlene tar for seg Tyrkias demokratiske utvikling. I denne delen blir blant annet presidentens rolle problematisert samt den skyhøye sperregrensen på 10 prosent.Erdogan tiltrådte presidentrollen i august 2014, som Tyrkias første direkte valgte president, etter å ha sittet som statsminister siden 2003. Han løftet Tyrkia ut av en økonomisk tøff tid og ble hyllet av minoritetsgrupper som en liberal mann. Etter at han ble president har imidlertid flere kritisert Erdogan for å operere utenfor rettighetene han har i den tyrkiske grunnloven. Dette blir problematisert i den nye EU-rapporten.

— Recep Tayyip Erdogan forble engasjert i et bredt spekter av innenriks- og utenrikspolitiske problemstillinger, står det i rapporten.

Presidentrollen er i Tyrkia hovedsakelig seremoniell, men Erdogan har spilt en svært aktiv rolle i å promotere partiet han grunnla i 2001 – Rettferdighets- og utviklingspartiet AKP. I nyvalget 1. november vant partiet tilbake flertallet det mistet i valget 7. juni.

  • Du kan lese mer om hvorfor Erdogan involverer seg politisk i saken: Tyrkias sterke mann vil endre grunnloven for å få all makt selv.

Forverret informasjonsfrihet

Sivilkledde politifolk anholder en ansatt utenfor TV-stasjonen Kanalturk og Bugün TV bygning i Istanbul, onsdag 28. oktober. Tyrkisk politi gikk onsdag til aksjon mot kontorene til et medieselskap som knyttes til motstandere av president Tayyip Erdogan.

Rapporten tar også for seg den nedadgående spiralen for presse— og informasjonsfrihet i Tyrkia.- Etter flere år med fremskritt på ytringsfrihet, ble det sett betydelige tilbakeskritt de siste to årene, heter det fra EU-kommisjonen.

Kommisjonen påpeker blant annet økningen i antallet forespørsler til det tyrkiske Justisdepartementet, om tillatelse til å starte etterforskning av folk som har fornærmet presidenten. I hele 2014 var det 397 slike forespørsler, mens de første seks månedene av 2015 var det 962.

Rapporten uttrykker også bekymring for den stadig mer politiske kontrollen av RTUK - det statlige organet for oppsyn og regulering av media.

— Deres rapportering i forkant av valget fokusert i veldig stor grad på det regjerende partiet og presidentens aktiviteter og taler, skriver kommisjonen.

Forsinket rapport

Utvidelsesrapporten blir vanligvis presentert i oktober, men ble i år forskjøvet til etter det tyrkiske nyvalget 1. november.

Rapporten inneholder sterk kritikk av Tyrkias menneskerettigheter, pressefrihet og det tyrkiske rettssystemet, og ble likevel lekket bare noen dager etter at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa at det ikke hjelper å mase videre om Tyrkias problemer med «menneskerettigheter, pressefrihet også videre».

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.), håndhilser på Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter en felles uttalelse etter et møte i Istanbul, søndag 18. oktober 2015.

På tross av kritikk, er Tyrkia nærmere EU enn på lenge. Det kommer av at unionen i disse dager jobber med å få Tyrkia med på en avtale, som kan bidra til å stoppe strømmen av flyktninger som bruker Tyrkia som transittland.Flyktningene er blitt Tyrkias forhandlingskort i forholdet til EU. I bytte mot å sette inn tiltak for å hindre at flyktningene tar seg videre, vil Tyrkia ha økonomiske incentiver, samt visumfri reise for tyrkiske statsborgere og fortgang i behandlingen av Tyrkias EU-meldemsskap.

Fyller ikke kravene

Rapporten ble presentert av EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn i utenrikskomiteen i EU-parlamentet. Han mener Tyrkia har mye å jobbe med før medlemskapet kan bli realitet.

– Reform på disse områdene er en absolutt prioritet i Tyrkias medlemskapsprosess. Det er i Tyrkias egen interesse, sa han under fremleggelsen av rapporten tirsdag.

Hahn la også vekt på at en fremtidig avtale med Tyrkia om for eksempel visumfri reise, ikke kan forekomme så lenge Tyrkia har disse manglene som rapporten påpeker.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. 80 prosent av syriske barn i Tyrkia går ikke på skole

  2. Ser ut til at Erdogan får enpartiregjeringen han ønsket seg