Kina løslater to spionanklagede canadiske statsborgere

Canadas statsminister Justin Trudeau sier at to canadiske statsborgere er løslatt i Kina og på vei hjem. Samtidig har Canada latt en kinesisk næringslivstopp slippe ut av husarrest og reise hjem.

Statsminister Justin Trudeau opplyser at Michael Spavor og Michael Kovrig er løslatt i Kina og på vei hjem.

Den tidligere diplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor har «forlatt kinesisk luftrom og er på vei hjem» og vil ankomme lørdag, fortalte Trudeau på en pressekonferanse i Ottawa.

Nyheten kom kort tid etter at Huawei-toppen Meng Wanzhou, som satt i husarrest i Canada i nærmere tre år, fredag ble løslatt og returnerte til Kina.

Kovrig og Spavor ble pågrepet i Kina i desember 2018. Det skjedde like etter at canadiske myndigheter pågrep Meng, på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA.

Spavor ble i august funnet skyldig i spionasje og ulovlig deling av statshemmeligheter. Han ble dømt til 11 år i fengsel, i en domstol i byen Dandong. Også den tidligere diplomaten Kovrig var tiltalt for lignende forhold.

Sakene førte til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina. De gikk begge bak lukkede dører, og canadierne uttrykte sterk bekymring over mangelen på innsyn.

Har allerede forlatt Canada

– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng Wanzhou utenfor rettsbygningen i Vancouver etter at det ble klart at hun løslates.

Meng Wanzhou forlot Canada raskt etter at hun ble løslatt fra husarrest. TV-bilder vste at hun gikk om bord i et fly fra Air China.

Fredag ble utleveringssaken mot Meng avsluttet, og en domstol beordret at kausjonsbetingelsene blir fjernet.

– Jeg har signert ordren om løslatelse, sa dommer Heather Holmes i den korte rettshøringen.

Avgjørelsen kom etter at Meng inngikk en avtale med amerikanske påtalemyndigheter for å unngå å bli siktet for bedrageri.

Meng har tilbrakt nærmere tre år i husarrest i Vancouver. Utenfor rettsbygningen i byen takket Meng dommeren, sine støttespillere, kinesiske myndigheter og til og med canadiske myndigheter for å «opprettholde loven».

Les også

Spiontiltalt canadier dømt til elleve års fengsel i Kina

– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng og la til:

– Jeg tror at bak skyene er himmelen blå. Det var en uvurderlig opplevelse i mitt liv. Og som det sies, dess større motstand, dess større vekst.

Avtale på plass med USA tidligere på dagen

Tidligere fredag ble det holdt et rettsmøte om Mengs sak i New York. Her opplyste USAs justisdepartement at de hadde inngått en avtale med henne.

Meng gikk med på å ikke bestride amerikanske myndigheters fremstilling av enkelte fakta som er beskrevet i et dokument som ennå ikke er offentliggjort.

Overholder hun avtalen, vil anklager om bedrageri bli droppet. USA trakk i samme avtale kravet om at hun skal utleveres, noe som åpnet for at Meng kan returnere til Kina.