FN-byrå: Mer enn 100 drept i eksplosjon i Afghanistan

En eksplosjon i en sjiamuslimsk moské i byen Kunduz i Afghanistan kan ha tatt livet av over 100 mennesker, ifølge et FN-byrå sitert av nyhetsbyrået Reuters.

Eksplosjonen i moskeen i Kunduz, Afghanistan kan ha tatt livet av over 100 mennesker, ifølge et FN-byrå.

Et videoklipp fra innsiden av moskeen viser det enorme omfanget av terrorangrepet. Opprevne lik ligger spredt utover gulvet, blodet flyter og murbiter har falt ned fra taket. Avrevne ben og armer ligger utover rommet.

– Vi har mottatt 35 døde og over 50 skadede ved vårt sykehus, sier en lege ved sentralsykehuset i Kunduz til nyhetsbyrået AFP.

Ofrene er blitt brakt til ulike sykehus og det er uklart hvor mange som er drept og såret. Flere, blant annet FN, melder om at mer enn 100 er drept og 200 såret.

– Trolig et selvmordsangrep

En Taliban-tjenestemann i Kunduz sier moskeen trolig ble rammet av et selvmordsangrep.

– I eksplosjonen i moskeen fikk flere av våre medlemmer martyrdøden eller ble såret, sa talsmann i Taliban Zabiullah Mujahid på Twitter.

Eksplosjonen ble utløst under fredagsbønnen. Tjenesten var godt i gang da eksplosjonen ble utløst.

Eksplosjonen ble utløst under fredagsbønnen.

En annen video lagt ut i sosiale medier viser menn og kvinner som løper nedover en gate mens de skriker etter eksplosjonen.

Like etter klokken 18 fredag kveld melder Reuters at den ytterliggående islamistgruppen IS hevder å stå bak angrepet. IS har også tidligere gjennomført terrorangrep mot sjiamuslimer i Afghanistan.

Taliban og IS

Torsdag var det nøyaktig 20 år siden den USA-ledede koalisjonen startet angrepet mot Afghanistan. Operasjon «langvarig fred» skjedde som en konsekvens av 9/11-angrepet i USA.

Da USA raskt trakk seg ut at landet, gjorde Taliban en stormoffensiv og tok tilbake Afghanistan på bare dager.

IS var ikke fornøyd med denne utviklingen.

Les også

«Langvarig fred», het den amerikanske invasjonen. Torsdag er det 20 år siden den begynte.

IS’ afghanske forgrening (IS-K) er i konflikt med Taliban. Begge er ekstreme, islamistiske grupper. De ønsker et samfunn basert på sharialover. De ønsker en autoritær islamsk stat, og de viker ikke unna vold for å nå målet. Gruppene har stått bak en rekke terrorangrep.

Det var ISIS K-gruppen som angrep flyplassen i Kabul under evakueringen fra landet da Taliban tok tilbake makten etter 20 år.

Dette viste tydelig hvor dyp konflikten mellom gruppene er.

IS har lenge ført krig i både Syria og Irak. I 2015 gjorde gruppen seg for alvor kjent i Afghanistan med et brak. Da gjennomførte IS et terrorangrep i Kabul. Over 80 mennesker døde. Taliban fordømte angrepet.

Taliban-offensiv mot IS

Kort tid etter startet Taliban en militær offensiv mot IS. Spesialstyrken på tusen krigere hadde én jobb: å slå ned IS. De drepte et ukjent antall IS-krigere. IS svarte med å halshugge medlemmer av Taliban.

Slik har de to gruppene fortsatt å krige seg imellom.

Les også

Taliban tok makten. Det gjør IS rasende.

I 2020 signerte Taliban en fredsavtale med USA. Den gikk ut på at Taliban ikke skulle angripe vestlige styrker så lenge vesten trakk seg ut av Afghanistan.

IS støttet ikke avtalen.

De mente Taliban inngikk enn allianse med «korsfarerne», altså USA. «Frafalne» var ordet IS brukte i ett av sine nyhetsbrev for å beskrive Taliban.

Videre skrøt IS av at de ikke hadde planer om å avslutte sine terrorangrep mot Vesten.

Eksperter mener de stadige terrorangrepene til IS i Afghanistan stiller et alvorlig spørsmål ved Talibans troverdighet som en potensielt styrende makt i landet.