Kina starter stor militærøvelse rundt Taiwan

Bruker skarp ammunisjon i øvelser i havet og luften.

Kinesiske militærhelikoptre flyr forbi Pingtan-øya, nær Taiwan. Bildet er tatt torsdag, samme dag som Kina har startet sin største militærøvelse rundt Taiwan noensinne.

Dette har skjedd:

  • Kina gjennomfører landets største militærøvelse rundt Taiwan noensinne.
  • 10 marinefartøy er med i øvelsen, som finner sted i havet rundt Taiwan.
  • Kinesiske myndigheter bekrefter at det har blitt avfyrt et missil i Taiwanstredet. Det skal ha «truffet målet som planlagt». Det er ikke kjent hvor den har truffet.
  • Det amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan er på vei fra Japan, mot havet sør for Taiwan.

Øvelsene begynte klokken fem i natt. Det melder BBC. De innebærer bruk av skarp ammunisjon i havet og luftrommet rundt øyen. Seks områder har på forhånd blitt pekt ut for øvelsene.

I løpet av natten skal 10 kinesiske marineskip ha krysset Taiwanstredet, og befinner seg fremdeles i området. Også kinesiske militærfly skal i en kort periode ha krenket Taiwans luftrom. Taiwan følger nå de kinesiske luftaktivitetene tett. Det melder Reuters.

Ifølge Kinas østkommando har marinen i tillegg fyrt av flere langtrekkende missil i Taiwanstredet.

På sosiale medier sirkulerer flere videoer som skal vise avfyringen av missilene fra en kinesisk artilleribase på Pingtanøyen, det nærmeste punktet mellom Kina og Taiwan.

Øvelsene skal pågå til søndag og blir oppfattet som en tydelig motstandsmarkering mot besøket Nancy Pelosi avla i Taipei nylig. Dette kommer i tillegg til at Kina har innført handelsblokkade av flere varer fra Taiwan.

Den kinesiske militæreksperten Song Zhongping sier til Global Times, en statsstyrt kinesisk avis, at øvelsene er en trening for «gjenforeningsoperasjoner».

– I tilfellet en fremtidig militær konflikt er det sannsynlig at planene som det øves på nå vil bli satt i live.

G7-landene fordømmer Kinas militærøvelser i farvannet rundt Taiwan og sa onsdag at slike handlinger ikke kan rettferdiggjøres. Pelosi fortsetter sin rundreise i Asia og skal etter planen besøke Sør-Korea og Japan.

Kan eskalere

Talspersoner fra både fra Taiwan og USA frykter øvelsen kan eksalere til noe mer alvorlig.

Allerede kan man observere at hangarskipet USS Ronald Reagan med flyskvadroner er på vei mot havet sør for Taiwan.

En amerikansk talsperson for marinen sier dette kun er en del av normale, planlagte operasjoner som en «del av hennes rutinemessige patruljering for å støtte oppunder et fritt og åpent indo-stillehav».

Til BBC sier Bonnie Lin, direktør for Senter for strategiske og internasjonale studier, at situasjonen lett kan nå nye høyder.

– Hvis Kina bestemmer seg for å fly inn i Taiwans luftvernområde, er det en sjanse for at Taiwan vil prøve å stanse det. Da kan det oppstå en kollisjon i luften, og ulike scenarioer kan følge av det, sier hun.

Lin mener Kina vil normaslisere aggressiv oppførsel mot Taiwan.

Les også

Kina har varslet en massiv militærøvelse rundt Taiwan. Men en krig vil de trolig vente med, mener ekspert.