Verden

FN: - Spis flere insekter

FN har funnet nye våpen i kampen mot sult, og de kan summe rundt hodet på deg akkurat nå. Gresshopper, maur og andre medlemmer av insektverdenen er en uutnyttet matressurs for mennesker, kveg og husdyr.

Med en markgresshoppe mellom tennene viser denne kvinnen på en messe i Brussel hvordan insekter kan være delikat gourmet-mat. NTB Scanpix

 • Roma
 • Associated Press

En kambodsjansk insektselger i Phnom Penh viser frem en stor gresshoppe, som serveres sprøstekt og godt krydret. NTB Scanpix

De thailandske kjendisen Calawek Srikhaimuk begynte å spise insekter i barndommen. Her viser han hvordan man kan få best smakt ut av et tusenben. NTB Scanpix

FNs matvareorgan, Food and Agriculture Organisation, foreslo i en 200-siders rapport som ble lagt frem i Roma i dag at verden satser mer på innsektoppdrett. Det vil gi økt produksjon av næring og redusere forurensningen.

To milliarder mennesker over hele verden supplerer allerede kostholdet med insekter, som er rike på protein og mineraler, heter det.

Mer enn kuer

Insekter er "ekstremt effektive" til å omdanne maten de lever av til spiselig kjøtt, sier FAO. I gjennomsnitt kan de omdanne to kilo næring til en kilo insektmasse. Til sammenligning bruker storfe åtte kilo for til å produsere en kilo kjøtt.

De fleste insekter produserer færre skadelige drivhusgasser, og de nyttiggjør seg matavfall, kompost og rester av dyr. Produktet kan brukes som dyrefor.

Nå for tiden samler de fleste spiselige insekter seg i skoger. Det som finnes av insektsdyrking skjer ofte på familiebasis og leverer bare til nisjemarkeder. Men FN sier det skal relativt enkelt mekanisering til for å sette fart i insektproduksjonen. Fiskematnæringen, for eksempel, har lenge dyrket insekter.

Insektoppdrett er "en av de mange måter vi kan stimulere mat— og næringssikkerheten" i verden, sier FAO.

Finnes overalt

— Insekter finnes overalt, og de forplanter seg raskt, heter det i rapporten, som tilføyer at de etterlater seg få fotspor i miljøet. Insektproduksjon skaffer protein av høy kvalitet sammenlignet med kjøtt og fisk. Næringen er særlig viktig som mattilskudd for underernærte barn, heter det.

Insekter kan også være en rik kilde til kobber, jern, magnesium, magan, fosfor, selen og sink. Innholdet av fiber er høyt.

Se FNs video om å spise insekter her:

Edderkopper og skorpioner

FAO tilføyer at de arbeider med en plan som undersøker potensialet i edderkoppdyr og skorpioner, selv om de strengt tatt ikke er insekter.

Biologer har analysert næringsverdien hos spisbare insekter. Enkelte av dem, som visse biller, maur, sirisser og gresshopper tilsvarer magert rødt kjøtt eller stekt fisk målt etter innholdt av protein per gram.

Smaken

Men smaker de godt?

Rapporten påpeker at enkelte larver i det sørlige Afrika og mauregg i det sørøstlige Asia blir betraktet som delikatesser, og selges for gode priser.

Og hvis det er noen som ikke helt tenner på tanken å spise insekter, så kan det hende at de allerede spiser dem. Mange insekter blir svelget ganske ufrivillig.

 1. Les også

  «Alt eller ingenting»-metoden redder flest barn

 2. Les også

  Selv froskespiserne velger hamburger!

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VITEN

  Dette skjer med maten din når insektene forsvinner

 2. SPREK

  Denne proteinbaren inneholder gresshopper

 3. SPREK

  Skal det være en flue i suppen? Dette kan stå på middagsbordet ditt om to år

 4. VITEN

  Trær, tang og tare er den nye proteinrike maten

 5. VITEN

  Nå kommer robotbiene. Kan de redde oss?

 6. BOLIG

  Dette er de vanligste skadedyrene i Norge. Ett av dem er det mange som ikke vet at de har.