Skattejegere satte nederlandsk landsby på hodet

– Hold opp med dette tullet, tryglet kommunen, etter at hundrevis av skattejegere gravde dype hull rundt landsbyen Ommeren i Nederland.

Her er Helmuth Sonders skattekart, for den som vil prøve seg.

– Det er et galehus her, sa lokalhistoriker Joke Honders til avisen NRC.

– Skattejegerne kommer fra fjern og nær, en kom helt fra England, fortsatte hun.

Honders selv ble også smittet av gullfeber. Sammen med en venninne «som vet alt om krigen», brukte hun de første dagene etter nyttår på loftet over lokalmuseet. De lette etter gamle kart. Fra universitetet i Wageningen bestilte de luftfotografier fra krigen.

De to amatørhistorikerne tok kontakt med en mann som eier en metalldetektor, og som tidligere har funnet en romersk myntskatt.

Men før de fikk satt spadene i jorden, la kommunen ned forbud mot å grave flere hull.

Kampene om Arnhem var heftige i september 1944. Her er et bilde fra en rekonstruksjon i 2009.

Skatt i arkivet

Bakgrunnen for at jordene rundt Ommeren minner litt om oster som gouda og maasdam, med hull på hull, er frigivelsen av tidligere hemmeligstemplede dokumenter.

Hvert nyttår offentliggjør det nederlandske nasjonalarkivet store mengder papirer. For historikere er det et skattkammer, billedlig talt.

I år var det et ekte skattekart som fikk mest oppmerksomhet.

Kartet ble tegnet av den tyske soldaten Helmuth Sonder. I september 1944 tjenestegjorde han som fallskjermjeger ved den nederlandske byen Arnhem. Han ble vitne til et av krigens store angrep - «Operation Market Garden». De allierte angrep med enorme luftstyrker.

Kampene er kjent fra filmen A Bridge Too Far.

Arnhem ble utsatt for kraftige bombeangrep. Det gikk hardt ut over kontorene til Rotterdamsche Banks filial i byen. Ifølge Sonder regnet det nærmest gull, sølv og edle stener.

Sammen med kameratene sine samlet han sammen gullmynter og smykker. Verdisakene ble oppbevart i leiren deres, helt til de allierte kom tilbake og presset tyskerne mot øst, over Rhinen.

De tyske soldatene la skatten i fire ammunisjonskasser. Det var for tungt til å dra med seg. Derfor begravde de alt sammen på et jorde. Sonder selv ble arrestert. De siste månedene frem mot freden var han krigsfange.

Hentet tilbake

Sonder klarte ikke å holde tett om skatten etter at han kom hjem til Tyskland. De nederlandske politistyrkene i Baden-Baden hørte historien, og regjeringen deres krevde å få Sonder utlevert.

Den 16. mai 1947 ble han fraktet til grensen. Ledsaget av politi satte han i gang å grave under poppeltrær utenfor Ommeren. Han insisterte på at det var riktig jorde. Men de fant absolutt ingen ting.

Han hadde et forklaringsproblem og kom til at oberfeldwebel, eller sersjant, Kastell hadde kommet dem i forkjøpet. Ifølge Sonder var sersjanten egentlig en tsjekkisk desertør. Nederlenderne fant ikke spor etter ham.

Sonders skattekart ble begravet i arkivene.

I Ommeren skjer det som regel ikke veldig mye.

Hull i hagen

Vanligvis er Ommeren et usedvanlig fredelig sted. Innbyggernes start på det nye året ble mildt sagt uvanlig.

Menn og kvinner med metalldetektor og spader tok seg inn på privat eiendom og begynte å grave. En optimist sverget til en modernisert og hjemmelaget ønskekvist.

Når det er snakk om jakt på millionverdier, har de færreste tid til å fylle igjen hullene etter seg.

Politiet måtte rykke ut for å jage vekk skattejegerne. Å grave hull på hull i andres hager er ikke greit, sa de.

Amatørhistoriker Joke Honders røper til journalisten at hun har en mistanke om hvor skatten ligger begravet. Mer vil hun ikke si, foreløpig.

Bare alle skattejegerne som kommer utenbys fra har reist, skal hun ut for å lete igjen.