Hevder flere enn 1300 demonstranter er arrestert i Russland

Til tross for trusselen om straff, demonstrerer russere mot Vladimir Putins mobiliseringsordre. Det viser videoer og stillbilder fra flere russiske byer.

En av de mange demonstrantene som ble arrestert i Moskva onsdag kveld blir ført bort av politi.

Via Telegram og Twitter ble det onsdag spredt flere bilder og videoer som viser demonstranter som åpent protesterer mot Putins ordre.

Dette skjer til tross for at demonstrantene risikerer kraftige straffereaksjoner fra russiske myndigheter.

Demonstrasjonene har blant annet funnet sted i de sibirske byene Irkutsk, Novosibirsk og Tomsk, og byen Ulan Ude i delrepublikken Burjatia, melder Faktisk Verifiserbar. De har verifisert og geolokalisert flere videoer og bilder.

Onsdag kveld skal flere enn 1360 demonstranter ha blitt arrestert, ifølge det uavhengige menneskerettighetsprosjektet Ovd-info.

Demonstrasjonene skal ha spredt seg til minst 24 byer.

– Håndterer demonstrantene brutalt

– Vi har ikke sett slike demonstrasjoner i russiske byer de siste fem- seks månedene fordi folk har vært redde for å bli pågrepet, og det er det som skjer nå, forklarer Sky News-journalist Diana Magnay, som er til stede i Moskva.

– Politiet håndterer demonstrantene brutalt, flere mennesker synger «nei til krig» mot politiet, sier hun videre.

Demonstrasjoner i Novosibirsk i Russland. Protester mot mobilisering til krigen i Ukraina. Videoen er verifisert av Faktisk verifiserbar

300.000 soldater skal tvinges til fronten

– Jeg bløffer ikke, sa president Vladimir Putin. Onsdag morgen startet han med å å true verden med atomkrig igjen. I en video på 2,5 minutter trappet han opp krigen.

Russland innfører «delvis mobilisering». Opptil 300.000 nye soldater skal kalles inn.

Russland har tapt titusenvis av soldater, enten drepte eller skadede. Kreml har forsøkt å verve nye soldater, men har mislyktes med å rekruttere mange nok.

Demonstrasjoner i Moskva onsdag kveld.

Nøyaktig hvordan 300.000 russiske menn skal plukkes ut, er uklart.

– Bare én prosent av reserven kalles inn, ifølge forsvarsminister Sergej Sjojgu.

20–30 millioner russiske menn i tjenestedyktig alder tilhører reserven. De lurer nå på hvem av dem som vil bli innkalt. Det kan bli et gigantisk lotteri.

Demonstrasjoner i Tomsk i Russland. Protester mot Putins mobilisering av soldater til Ukraina-krigen. Verifisert av Faktisk Verifiserbar.

Politi med hjelmer og batonger

Flest demonstranter var til stede i Novosibirsk og Tomsk. Der ble flere personer arrestert av politistyrker med hjelmer og batonger.

Demonstrantene bar plakater som proklamerte «Nei til krig» og «Nei til mobiliseringen».

Russiske myndigheter advarte onsdag medier og privatpersoner om å spre «falsk informasjon» om mobiliseringen. Det blir understreket at det kun er tillatt å publisere offisiell informasjon om dette i mediene og på sosiale medier.

Det er åpenbart i forhold til konteksten at demonstrasjonene fant sted 21. september, som en reaksjon på Vladimir Putins mobiliseringsordre.

Bildet viser en folkemengde som samler seg i Irkutsk.