Verden

Trump-kampanjen nekter for tale-plagiat: - Helt vanlige ord

– Melania Trump blir angrepet fordi hun kritiserte Hillary Clinton, sier Paul Manafort, Donald Trumps kampanjeleder.

Paul Manafort, Donald Trumps kampanjeleder, mener at kritikken mot Melania Trump er uberettiget.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Melania Trump, eiendomsmogulens tredje kone, er i hardt vær. Flere avsnitt av talen hun holdt mandag kveld til republikanernes landsmøte er – nesten ord for ord – de samme som Michelle Obama brukte på demokratenes landsmøte i 2008.

Talen, som ble svært godt mottatt, er nå det desidert største samtaletemaet blant medier og folk Aftenposten har snakket med i Cleveland tirsdag morgen.

Selv om likheten mellom deler av talene er slående (se hvordan i denne artikkelen) nekter Trump-kampanjen for at Melania Trump har plagiert Michelle Obama.

– Dette var vanlige ord og verdier. Hun bryr seg om familien sin og sånt. Hun snakket foran 35 millioner mennesker i går. Å tro at hun ville stjele fra Michelle Obama er sinnssykt, sier Paul Manafort, Donald Trumps kampanjeleder, til CNN:

Manafort forsøker deretter å legge skylden på demokratenes presidentkandidat:

– Dette er nok et eksempel på at når en kvinne truer Hillary Clinton, forsøker hun å nedverdige henne og å dra henne ned, sier Trump-talsmannen.

 • Landsmøtets første dag ble ikke som republikanske ledere hadde håpet. Les mer om hvordan Trump-motstandere gjorde opprør – og tapte.

Clinton-kampanjen: «Nice try».

Trump-kampanjen sendte tidlig tirsdag morgen ut en uttalelse om kritikken som nå rettes mot Melania Trump. Heller ikke denne uttalelsen anerkjenner likhetene mellom de to talene:

«Under arbeidet med hennes nydelige tale, brukte Melanias team av skribenter elementer fra hennes inspirasjon i livet, og i noen tilfeller inkluderte de fragmenter av hennes egen tankegang. Melanias opplevelser som migrant og kjærligheten hennes til USA skinte gjennom talen, og gjorde den til en suksess», sier Jason Miller, kommunikasjonsrådgiver for Trump-kampanjen, i uttalelsen.

Clinton-kampanjen var raskt ute tirsdag morgen for å svare på beskyldningene om at Clinton hadde ansvaret for kritikken mot Melania Trump:

– Godt forsøk, Paul Manafort, men å skylde på Hillary Clinton er ikke svaret på ethvert problem Trump-kampanjen har, sier Jennifer Palmieri, Clintons kommunikasjonsdirektør.

Latterliggjøres på sosiale medier

Reaksjonene i sosiale medier har vært enorme. Melania Trumps tale har hentet frem kreativiteten hos svært mange. På Twitter går #famousMelaniaTrumpQuotes sin seiersgang, med høydepunkter som dette:

...og dette:

New York-avisen Daily News opplyser at de laget en ekstrautgave natt til tirsdag for å få med seg en sak om plagiatanklagene:

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. CNN
 3. Hillary Clinton
 4. Cleveland
 5. Donald Trump
 6. USA-valg 2016
 7. Republikanerne, USA