Gjerningsmannen var besatt av masseskytinger

Blant eiendelene til den 18 år gamle tysk-iraneren som skjøt og drepte ni personer på et kjøpesenter i München fant politiet en bok om skoleskytinger. De fleste ofrene var tenåringer.

– Han var besatt av masseskytinger, sier politisjef i München, Hubertus Andrä, som mener det er en åpenbar kobling mellom skytingen som skjedde på dagen fem år etter terrorangrepet i Norge 22. juli 2011.

– Ettersom han har studert masseskytinger, virker det åpenbart at han også kan ha studert 22. juli-angrepet og Breivik. Dette er noe vi etterforsker, sier Andrä ifølge Dagbladet.

En klassekamerat sier at 18-åringen brukte et bilde av terroristen Breivik som profilbilde på meldingstjenesten WhatsApp, ifølge The Guardian.

Les også

Få siste nytt fra skytingen i München

- Ble mobbet

18 år gamle Ali David Sonboly skjøt seg selv foran politiet fredag kveld etter å ha drept ni personer og skadet 27 på et kjøpesenter i München.

Han var under psykiatrisk og medisinsk behandling, og led av depresjon, opplyser politiet i München under en pressekonferanse lørdag formiddag.

– Jeg har blitt mobbet i syv år. Nå har jeg en pistol og kan skyte dere, skal gjerningsmannen ha ropt mens han gikk rundt med våpen i hånden på en parkeringsplass.

Naboer beskriver 18-åringen som veldig stille og sjenert.

– Han gikk mye alene og hadde ikke så mange venner på skolen. Jeg har hørt at han ble mobbet, opplyser en nabo som bor i samme leilighetsbygg som familien til VG.

En New York Times-korrespondent har delt dette bildet av ham på Twitter:

Født og oppvokst i Tyskland

Sonboly var skoleelev. Han skal ha gått med avisen, og var derfor et kjent ansikt i nabolaget.

18-åringen er født og oppvokst i München, opplyser politiet. Han hadde både tysk og iransk statsborgerskap, ettersom foreldrene kom som flyktninger fra Iran på 1990-tallet.

Faren er taxisjåfør og moren jobbet på et kjøpesenter, skriver The Independent. Foreldrene til 18-åringen er i sjokk, og var ikke i stand til å forklare seg for politiet lørdag.

Fant bok om skolemassakrer

Politiet har tidligere ransaket leiligheten i bydelen Bezirk Maxvorstadt i München sentrum der Sonboly bodde sammen med foreldrene sine og en yngre bror.

De har hentet ut flere kasser med eiendeler, inkludert datamaskiner.

Blant 18-åringens eiendeler fant politiet dokumenter om masseskytinger og en bok om skolemassakrer med den engelske tittelen «Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters» av den amerikanske psykologen Peter Langman.

Det er ikke funnet noen koblinger til IS under gjennomsøkingen av 18-åringens rom, og man mistenker ingen politisk motivasjon bak drapene.

Det har imidlertid ikke blitt funnet noe avskjedsbrev.

Hacket Facebook-profil

18-åringen skal ha brukt Facebook-profilen til en tenåringsjente for å lokke flere unge mennesker til McDonalds-restauranten hvor han avfyrte de første skuddene.

– Dersom dere ønsker det, skal dere få noe av meg, og det blir ikke dyrt, står det i innlegget, skriver NTB.

Meldingen oppfordrer videre til å komme til McDonalds-restauranten ved kjøpesenteret klokka fire, skriver den tyske avisen NEX24.

– Det synes som om dette innlegget ble laget av gjerningsmannen og deretter sendt ut, sier politietterforsker Robert Heimberger.

Kvinnen som eier Facebook-kontoen skal ha meldt fra om at den var hacket kort tid etter.

Unge ofre

Ifølge den tyske fjernsynskanalen Bayerische Rundfunk er ofrene to jenter og seks gutter i alderen 14–21 år, i tillegg til en 45 år gammel kvinne.

En 13-åring er blant de tre alvorlig skadde, opplyser politiet i München under en pressekonferanse lørdag formiddag. Til sammen skal 27 personer være skadet.

Faren til et av ofrene med et bilde av sin sønn nær kjøpesenteret hvor ni personer ble skutt og drept.

Ropte «jeg er tysk!»

En video publisert på Twitter viser det som skal være gjerningsmannen på vei over et parkeringshus mens han krangler med en mann som roper ned fra en balkong.

Mannen roper blant annet «Han har ladet pistolen sitt. Få tak i politiet».

«Jeg er tysk!» svarte den svartkledde angriperen, skriver The Guardian.

I videoen kan man høre at mennene krangler høylytt.

Mannen på balkongen roper skjellsord som «jævla utlending» og «hva tror du at du driver med?». Den væpnede mannen gjentok at han var fra Tyskland og ba mannen som filmet om å skru av kameraet.

Kort tid etter begynner han å skyte og videoen slutter.

Flere videoer delt i sosiale medier viser den svartkledde mannen gå rundt med en pistol i hånden.

München sentrum er bevoktet av store politistyrker dagen etter skyteepisoden ved Olympia kjøpesenter.

Ville "drepe utlendinger"

Flere vitner sier han skal ha ropt at han ville «drepe utlendinger», ifølge CNN.

En kvinne som befant seg inne på McDonalds-restauranten hvor skytingen startet sier at hun hørte ham rope «gud er stor» på arabisk.

Vitnet sier at hennes åtte år gamle sønn møtte den antatte gjerningsmannen inne på toalettet.

– Det var der han ladet våpenet, sier hun til CNN.

Hun forteller at han skjøt mot barn som satt og spiste inne på restauranten.

Tysk politi opplyser at det foreløpig ikke er noe som tyder på at det var en islamistisk motivert terrorhandling.

Tysk politi bærer ut eiendeler fra leilighetsbygget der 18-åringen bodde med foreldrene sine.

Ukjent motiv

18-åringen hadde ikke rulleblad, og var ikke kjent for politiet. Politisjef i München,
Hubertus Andrä, sa at dette er snakk om en «klassisk masseskyting» heller enn et politisk motivert terrorangrep.

Politiet sier de vil undersøke om massedrapsmannen var påvirket av alkohol eller narkotika, men at dette vil ta litt tid.

Gjerningsmannen tok sitt eget liv etter massakren, og ble funnet omtrent en kilometer fra kjøpesenteret. Basert på overvåkingsvideoer og vitneutsagn mener politiet at 18-åringen handlet alene.

Han skal ha skutt med en halvautomatisk pistol av typen Glock med avslipt serienummer, som han ikke hadde lisens for. Han skal også hatt med seg 300 ekstra kuler i ryggsekken.

Folk løper fra Olympia kjøpesenter hvor ni personer ble drept og 16 skadet da en mann begynte å skyte rundt seg fredag ettermiddag.