Verden

Verden ruster opp. Men spillet om våpenmilliardene er forandret.

MOSKVA/OSLO: I verdens våpenbasarer fører en spent og usikker global situasjon til nye allianser.

Russiske krigsskip avfyrer missilvern under en våpendemonstrasjon i Vladivostok i Russland. Verdens våpeneksport økte i fjor til over 500 milliarder kroner, med USA som største og Russland som nest største eksportør.
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

2016 ble et rekordår for våpenindustrien, som kunne notere et nivå i internasjonal våpenhandel verden ikke har sett siden den kalde krigens dager.

Våpeneksporten økte med 34 milliarder kroner til 504 milliarder kroner i fjor, ifølge IHS Markits kartlegging av våpenhandelen mellom 65 av verdens land.

Nå skjerper kampen om våpenmarkedet seg – og helt nye allianser dukker opp.

Varm sommer i våpenbasaren

I Moskva er sommeren er høysesong for å lande våpenkontrakter.

For å skaffe PR og Kremls gunst bruker Russlands våpenprodusenter de store våpen- og militærmessene til å kunngjøre nye kontrakter.

Russlands president Vladimir Putin ser på russiske kampfly under det store arrangementet MAKS-2017 i Moskva denne uken. Hit inviterer russere potensielle kunder fra hele verden for å vise frem sine fly.

De siste ukene har det kokt av rykter om nye store våpenkontrakter om Sukhoi Su-35-jagerfly til De forente arabiske emirater, helikoptre til Egypt og missiler til Tyrkia og Kina.

– Våre fly er etterspurt fordi de er satt på prøve i kamp, skrøt visedirektøren i det russiske våpeneksportorganet Rosoboronexport under den store messen og flyutstillingen Maks-2017 forrige uke.

  • USA satser på høyteknologi i våpenkappløpet med Kina og Russland: Les om hvordan et amerikansk krigskip nå kan angripe med lysets hastighet ved hjelp av en laserkanon.

Russland eksporterer i år våpen for rundt 58 milliarder kroner, ifølge en prognose. Kampfly og helikoptre vil utgjøre halvparten.

Slik ser det ut når Kreml forhandler med Saudi-Arabia: President Vladimir Putin, utenriksminister Sergej Lavrov, forsvarsminister Sergej Sjojgu og handelsminister Denis Manturov la ut den røde løperen i Kreml da Saudi-Arabias kronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman kom til Moskva i mai på et av mange besøk i Russland de siste årene.

Derfor øker verdens våpensalg

Det iskalde forholdet mellom Russland og Vesten har ført til at de fleste land i Europa nå øker forsvarsutgiftene.

De neste fire årene skal Russlands naboland i Øst-Europa kjøpe våpen for 37 milliarder kroner. Så store innkjøp ville neppe skjedd uten annekteringen av Krim og krigen i Ukraina.

Den virkelig store veksten skjer imidlertid i Asia og Midtøsten og spesielt i land som ikke har en egen høyteknologisk våpenindustri.

I Asia kjøpes det våpen i stor stil hos de fleste av Kina og Nord-Koreas naboland, som er bekymret for kinesernes nye storpolitiske ambisjoner og atomvåpnene til den uberegnelige diktatoren Kim Jong-un.

I Midtøsten fører rivaliseringen mellom Saudi-Arabia og Iran, samt krigene i Syria, Irak og Jemen, til nye storinnkjøp.

President Donald Trump danser sverddansen med kongefamilien i Saudi-Arabia under sitt første utenlandsbesøk som president i mai. Det første stedet Trump dro, var Riyadh. Der signerte han en gigantisk våpenavtale med Saudi-Arabia.

Årets største handel

USAs nærmeste NATO-allierte i Europa ble forbløffet da president Donald Trump på sitt første utenlandsbesøk valgte å danse sverddans og møte den saudiarabiske kongefamilien.

Vel fremme i Riyadh ga Trump inntrykk av å ha landet århundrets våpensalg. Våpenavtalen innebærer at USA de neste årene selger våpen til Saudi-Arabia for 350 milliarder dollar, blant annet missiler, krigsskip, kampfly og helikoptre.

I ettertid viser det seg imidlertid at viktige detaljer i avtalen ennå ikke er ferdig. Det meste av innholdet ble forhandlet frem under tidligere president Barack Obama. Dessuten er det usikkert om regimet i Saudi-Arabia vil ha råd til så store kjøp med dagens oljepris.

Mye av veksten i den saudiarabiske importen kommer som følge av anskaffelsen av 154 F-15SA-kampfly fra USA. Flyleveranser startet i 2016, ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, som kartlegger internasjonal våpenhandel.

Ett av de mest oppsiktsvekkende – og interessante – våpenkjøpene i verden de siste årene kan være Tyrkias mulige kjøp av det russiske luftvernsystemet S-400. Kjøpet har vært et tema på flere av møtene det siste året mellom Tyrkias president Erdogan og hans russiske kollega Putin.

NATO-Tyrkia kjøper russiske raketter

Det mest oppsiktsvekkende nyheten de siste ukene er en potensiell triumf for russisk våpenindustri, som på 90-tallet var fullstendig på ryggen.

NATO-landet Tyrkia nærmer seg en avtale om å kjøpe Russlands mest avanserte missilsystem, luftvernet S-400, for 20 milliarder kroner, ifølge flere medier.

– Et klart tegn på at Tyrkia er skuffet over USA og Europa, sa den russiske analytikeren Konstantin Makienko til Bloomberg.

«Et teutonisk skifte, en ‘game-changer’ i våpenmarkedet», erklærte det Kreml-styrte nyhetsbyrået Sputnik.

Det russiske rakettsystemet S-400 Triumf er et bakke-til-luft-system som er ett av de mest vellykkede russiske våpenprosjektene de siste årene. Nå går Russland med på å selge luftvernet både til Kina og Tyrkia, selv om russerne frykter at de dermed gir fra seg sin mest avanserte våpenteknologi. Bildet er tatt under 9. mai-paraden på Den røde plass.

Milliardkontrakten kan imidlertid fortsatt stoppes. Moskva og Ankara er ennå ikke enige om flere viktige detaljer, og USA presser sterkt på for å hindre kjøpet. Salget forutsetter dessuten at russerne låner penger billig til Tyrkia og går med på å gi tyrkerne tilgang til Russlands mest avanserte våpenteknologi.

Dette illustrerer at Moskva er desperate etter å få salget på plass. Det er mørke skyer i horisonten, og våpenindustrien er bekymret.

MIG-31 over St. Petersburg 9. mai.

Våpenvekst ni år på rad

I 2018 kommer den internasjonale våpeneksporten til å falle for første gang siden 2008, ifølge prognosene. Etter ni år med økende våpenhandel, viser en fersk analyse av våpenmarkedet i 65 land at 2018 vil snu situasjonen.

Det betyr ikke at det blir mindre våpen i verden, men at flere land er i stand til å produsere flere våpen selv.

«Årsaken er fallende energipriser, økt nasjonal produksjon og fordi verden rett og slett tar pustepause etter en så lang periode med vekst», sier analytikeren Ben Moore i IHS Markit, en del av Jane’s-gruppen, i en pressemelding.

Selger russerne seg for billig til Kina?

Etter å ha vært storimportør av russiske våpen har Kina kopiert russernes teknologi.

Nå lager og selger kineserne både jagerfly, missiler og ubåter, og er i ferd med å ta kunder som tidligere valgte Russland. Men fortsatt ligger den kinesiske våpenindustrien langt etter innen motorteknologi, og kineserne er fortsatt avhengige av å importere et stort antall russiske jetmotorer.

Kreml har også varslet at forsvarsindustrien kan regne med kutt neste år som følge av Russlands økonomiske situasjon og den lave oljeprisen.

Kreml nektet i flere år å selge sine mest avanserte våpensystem til Kina. Under den økonomiske krisen i 2015 snudde Putin, og gikk med på å selge både rakettsystemer og de nyeste kampflyene til Kina. Bildet er fra møtet mellom Putin og Kinas Xi Jinping i Kreml 4. juli.

USA er størst – og øker mest

Selv om Kreml gjør et stort nummer av de store militærkontraktene som er inngått de siste ukene, er realiteten at USA øker markedsandelene mest.

USAs våpeneksport vil øke med 15,5 prosent i år, viser IHS’ prognose. Ifølge SIPRI sto USA for 33 prosent av verdens våpeneksport mellom 2012 og 2016, noe som var en økning på 3 prosentpoeng fra den foregående fireårsperioden.

Den største eksportøkningen har Frankrike, som har gått forbi både Storbritannia og Tyskland som våpeneksportør de siste årene, ifølge IHS.

Les mer om

  1. Russland
  2. Våpen
  3. Kina
  4. USA
  5. Teknologi
  6. Tyrkia