Verden

Slik presset Tyrkias president Europa i kne

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Erdogan truet med å oversvømme Europa med flyktninger hvis han ikke fikk mer penger, ifølge lekket referat fra møte med EU-topper.

- Erdogan er ikke en del av løsningen, han er en del av problemet. Hvis ikke Europa innser dette, kommer de til å tape det sekulære, demokratiske Tyrkia, sier den tyrkiske journalisten Ceyda Karan. Men Angela Merkel har allerede gått svært langt i å etterkomme kravene han.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

— Hvordan vil dere takle flyktningkrisen hvis dere ikke får en avtale? Skal dere drepe dem?

Det sa Tyrkias president Tayyip Erdogan til EU-toppene Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, ifølge et lekket referat fra et forhandlingsmøte i november. Han truet også med å oversvømme Europa med flyktninger, dersom ikke EU bidro med nok penger:

"Erdogan spurte om forslaget innebar 3 milliarder eller 6 milliarder. Da Juncker bekreftet at det var 3 milliarder, sa Erdogan at Tyrkia ikke trengte pengene fra EU likevel. «Vi kan åpne dørene til Hellas og Bulgaria når som helst og putte flyktninger på busser. Hvis du sier 3 milliarder på to år, trenger vi ikke diskutere lenger».

Basarmentalitet

Mye tyder nå på at EU vil svelge kameler, både når det gjelder å se bort fra overtramp på mennskerettigheter, og å godta de fleste av Tyrkias vilkår for retur av flyktningene.

Dette er 11 kameler EU må svelge for å få gjennom en avtale:

Migrantstrømmen har gitt Erdogan svært stor makt over EU, som han har utnyttet, sier Demetrios G. Papademetriou, leder i tenketanken Migration Policy Institute.

Ifølge møtenotatet avbryter Erdogan stadig de to EU-toppene, og snakker til dem i en nedlatende tone. De forsøker å minne ham på at de har utsatt en kritisk rapport om Tyrkia til etter valget, men Erdogan avviser at det hjalp ham å vinne. «Den rapporten var en fornærmelse? Hvem skrev den? Hvorfor spurte ingen meg?» sier han til EU-presidentene.

— Erdogan er like vemmelig som han er smart. Både han og statsminister Davutoglu jobber etter en basar-mentalitet, sier Papademetriou.

Han sier det har oppstått en «voldsom maktskjevhet» mellom Tyrkia og EU.

— Den ene siden trenger en ting mye mer enn den andre. Tyrkerne blir ikke fornøyd før de har fått absolutt alt de kan ut av dette.

Slik skal EU stanse flyktningstrømmen til Europa:

Les også

Massiv plan skal sende tusenvis rett tilbake til Tyrkia

Papademetriou mener Erdogan kunne ha stagget migrantstrømmen for lenge siden om det hadde vært en prioritet.

— Tyrkerne kan kontrollere dette i veldig stor grad. Det er ikke Libya vi snakker om, men derimot en veldig sterk stat med full kontroll over et stort politi og militære, sier Papademetriou, som peker på at smuglingen foregår over bakken på en helt åpen markedsplass.

Maktspill

Møtet i november var ikke første gangen Tyrkias regjering truet med at Europa ville bli oversvømmet av flyktninger. Tyrkias EU-minister Volkan Bozkir kom med en advarsel allerede i juli i fjor, under et besøk til Brussel. En ny bølge av flyktninger var på vei, sa Bozkir, og la til at Erdogan-regjeringen var «skuffet» over manglende økonomisk støtte fra EU.

— Dette vil føre EU ansikt til ansikt med flere flyktninger, advarte Bozkir.

Bozkirs ord ble snart virkelighet. Strømmen av flyktninger fra Tyrkia økte dramatisk (se grafikk). Samtidig begynte maktbalansen mellom Tyrkia og EU å tippe. Landet som hadde stått med luen i hånden og bedt om medlemskap i unionen, hadde plutselig det taktiske overtaket. Mens hundretusener av migranter slet seg nordover gjennom Europa, begynte et brutalt maktspill mellom EU og Tyrkia om deres skjebne.

1003migrantvekst.pdf
  • Athen er full, mener myndighetene: Her er grafen som viser hvor raskt Hellas går mot bristepunktet.

Naive europeere

Europa har reagert på Erdogans aggressive taktikk med en blanding av naivitet, vantro og fornektelse, sier den tyrkiske journalisten Ceyda Karan.

— Erdogan har brukt flyktningene som et politisk redskap for å oppnå sine mål, sier Karan, som er spaltist og kommenterer politikk for blant andre CNN.

Mens vesten har vært opptatt av den humanitære siden av krisen, har Erdogan brukt den i et rått politisk spill, sier hun.

— Jeg tror EU har forstått hva Erdogan har holdt på med, men har ikke klart å gjøre noe med det, enten fordi de ikke ville eller fordi de ikke maktet, sier den tyrkiske kommentatoren.

Erdogan føler nå at han har et så stort overtak at han bevisst provoserer europeerne, sier Bülent Kenes, tidligere redaktør i avisen Daily Zaman, og en av mange journalister som blir straffeforfulgt av den tyrkiske regjeringen.

— Han har presset Europa i kne, sier Kenes.

Mye kan fortsatt gå galt med returen av flyktninger.

Les også

Fem hindre som kan velte den massive returplanen

Provoserer bevisst

Bare dager før Tyrkia og EU møttes til toppmøte i Brussel mandag, stormet tyrkiske myndigheter redaksjonslokalene til avisen Today's Zaman, søsteravisen til Daily Zaman.

— Erdogan har gjort dette hver gang det har vært toppmøte. Dagen før G20-møtet i Antalya i fjor stengte han 12 TV-stasjoner. Han demonstrerer at han gjør som han vil, sier Kenes.

— På den måten sender han et budskap: dere er nødt til å godta min politikk. Han tråkker bevisst EU-lederne på tærne, og holder dem som gisler ved hjelp av flyktningene.

Migrantstrømmen er en av flere svært krevende utfordringer for EU for tiden. Her kan du lese om tre andre:

Les også

De fire farene som kan splitte Europa

Går seirende ut

Den tyrkiske presidenten har hatt to mål med spillet mot EU, sier Kenes. Det viktigste har vært å få landet ut av isolasjon og gjenåpne døren til Europa. Det andre er å øke den økonomiske støtten til å håndtere flyktningene.

— Han har tvunget opp igjen døren til Europa gjennom en skitten avtale, til tross for alvorlige brudd på menneskerettighetene. Hele det demokratiske Tyrkia er dypt skuffet. Europa har sviktet oss, sier Kenes.

Jagland mener flyktninger behandles bedre i Tyrkia

Les også

- EUs behandling av flyktninger en folkerettslig tragedie

Vanskelige visum

En ordning der tyrkere kan reise til Europa uten visum er et sentralt punkt i avtalen med Tyrkia. Mange europeiske politikere har signalisert at dette er en svært stor kamel for dem å svelge. Også Norges innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug sa i går at dette ikke er «uproblematisk».

Visum-kravet møter motstand:

Les også

75 mill. tyrkere kan få fri innreise til Europa. - Ikke uproblematisk, sier Listhaug

For Erdogan vil det være en stor fjær i hatten, som han kan dra politiske veksler på i hjemlandet. Tidligere tyrkiske regjeringer kunne bare drømme om å få til en visumordning med EU, sier Tyrkiaekspert Howard Eissenstat til Politico.

Papademetriou i MPI mener imidlertid at Erdogan har enda større ambisjoner enn visumfri reise til Europa.

— Tyrkia vil være den ubestridte maktfaktoren mellom Midtøsten, Nord-Afrika og Europa – det landet man alltid må gå til for å få noe til i disse områdene. Dette er planen til en ambisiøs person som Erdogan, og tyrkerne er på god vei dit allerede, sier han.

Fra vår nye serie om velgernes protestbølge i vestlige land, anbefaler vi denne: Gapet mellom eliten og folket vokser – nå fosser radikale stemmer frem overalt

Hva skjedde da EU og Tyrkia ble enige om en avtale for å stoppe strømmen av migranter gjennom Europa? I denne ukens utgave av podkasten Aftenposten verden snakker vi om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

_Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook._

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa