Skepsis og applaus møter Trumps utvalgte høyesterettsdommer, Neil Gorsuch. Nå blir det kamp i Senatet.

NEW YORK (Aftenposten): Demokratene varsler motstand før Neil Gorsuch (49) kan overta den ledige plassen i Høyesterett. Men partiet kjemper i motbakke i kampen mot en dommer som nyter skyhøy respekt hos sine kolleger.

Neil Gorsuch blir trolig ny høyesterettsdommer i USA. Natt til onsdag ble han introdusert av president Donald Trump i Det hvite hus.
  • Kristoffer Rønneberg

President Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han har valgt Neil Gorsuch (49) fra Colorado til å fylle plassen i Høyesterett som ble ledig da Antonin Scalia døde i februar i fjor.

– Dommer Gorsuch er en fremragende advokat, har en briljant hjerne, enorm disiplin og er blitt støttet av begge partier tidligere. Han har en ekstraordinær CV – bedre blir det ikke, sa president Trump da han introduserte Gorsuch i Det hvite hus klokken 02:00 norsk tid i natt.

49-åringen er den yngste personen til å bli nominert til Høyesterett på 25 år, men han har lang erfaring på toppnivå som dommer i den føderale ankedomstolen i Denver, Colorado – en jobb han fikk etter at Senatet ga ham sin enstemmige velsignelse i 2006.

Får skryt av Obamas riksadvokat

Flere ledende jus-eksperter fra begge sider av det amerikanske politiske spekteret var raskt ute med lovsang. Gorsuch sammenlignes av flere med avdøde Scalia, som også skal ha vært en venn av 49-åringen.

Blant dem som lot seg begeistre av Trumps valg, var Neal Katyal, riksadvokat under president Obama.

– Som dommer har han alltid satt sine egne meninger til side for å tjene lovverket. I tillegg er han, noe alle som har jobbet med ham kan bekrefte, en utrolig real og omtenksom person. Jeg gir min sterke støtte til at han skal bli høyesterettsdommer, sier Katyal i en uttalelse.

Les også

Trump avsetter USAs fungerende justisminister etter at hun nektet å utføre ordre fra presidenten

Trenger 60 av 100 stemmer i Senatet

Blant republikanske politikere i Washington DC vanket det også unison skryt. Gorsuch regnes som en konservativ dommer som tolker Grunnloven bokstavelig og som ønsker å la delstatene ha stor grad av selvråderett.

Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, var raskt ute på Twitter med sine lykkeønskninger:

Republikanerne har flertall i Senatet, men de har bare 52 av de 60 stemmene som skal til for at Gorsuch skal seile gjennom nominasjonsprosessen uten trøbbel.

Dermed må åtte demokrater også stemme for den nye dommeren. Foreløpig er det uklart hvor mange av demokratene som vil gå med på Trumps valg av dommer uten en kamp i Kongressen.

Senator Chuck Shumer, som leder demokratene i Senatet, viste umiddelbar skepsis til 49-åringen i en uttalelse på Twitter:

Sterkt element av takk-for-sist fra demokratene

Flere andre ledende demokrater, deriblant Nancy Pelosi, som leder demokratene i Representantenes hus, varslet også at de ikke synes Gorsuch er et godt valg til Høyesterett.

Noen demokrater frykter blant annet at Gorsuch vil svekke abortlovgivningen i USA, selv om han ikke har uttalt seg noe særlig om denne saken i sitt virke som føderal dommer.

Mye av motstanden har også et sterkt politisk element. Etter at Scalia døde i februar i fjor, nominerte president Obama den høyt respekterte dommeren Merrick Garland til å overta den ledige plassen i Høyesterett.

Antonin Scalia (foran, nr. to fra venstre) døde plutselig i februar i fjor. Dermed ble det en ledig plass i Høyesterett.

Republikanerne i Senatet, som hadde flertall også før høstens valg, klarte imidlertid å forsinke hele prosessen ved å nekte å gjennomføre høringer av Garland. Demokratene var rasende, og reaksjonene på Gorsuch inneholder utvilsomt et element av et takk-for-sist fra opposisjonspartiet.

Prosessen med å få 49-åringen godkjent til Høyesterett kan ta i hvert fall en måned, mener TV-ankeret Brett Baier ved Fox News.

– Demokratene vil bruke ethvert mulig spørsmål for å grave i fortiden hans. Dette kommer til å ta litt tid, sa Baier på programmet sitt i natt.

Kritiserte Senatet for dårlig behandling av toppkandidater

Neil Gorsuch har selv vært sterkt kritisk til hvordan politikken har fått en så stor rolle i godkjennelsesprosessen for føderale dommere, ifølge The New York Times.

I 2002, etter at tidligere høyesterettsdommer Byron White døde, uttalte Gorsuch, som hadde jobbet under White, at Senatet spilte politisk spill i håndteringen av høykvalifiserte dommere.

– Noen av de mest imponerende kandidatene blir svært dårlig behandlet, sa han, og trakk frem to eksempler på personer han mente var blant de «beste advokatene i sin generasjon.»

Den ene var John Roberts, som senere endte opp som høyesterettsjustitiarius. Den andre var Merrick Garland, som Obama nominerte til Høyesterett i fjor.

__________________________________________________________