Verden

Trump om innreiseforbudet: – Jeg er ikke i tvil om at vi vil vinne den saken

Donald Trump lover nye sikkerhetstiltak og sier han ikke er i tvil om at administrasjonen vil vinne i retten og at innreiseforbudet blir gjeninnført.

President Donald Trump og japans statsminister Shinzo Abe vinker i det de går om bord i Air Force One fredag ettermiddag. De to skal fortsette Abes to dager lange besøk i USA i Palm Beach i Florida. Her sammen med førstedame Melania Trump og Akie Abe. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix

  • Tarjei Kramviken

Da Trump og den japanske statsministeren Shinzo Abe møtte pressen i Washington fredag, ble Trump spurt om han ville komme med nye presidentordre etter at hans innreiseforbud for borgere fra syv land er satt til side.

– Vi vil gjøre noe veldig raskt som har å gjøre med ekstra sikkerhet for landet vårt. Dere vil se det en gang neste uke, sa Trump på pressekonferansen i Det hvite hus.

Trump utdypet ikke hva han mente med utsagnet og hva de nye tiltakene vil innebære.

Endring kl. 00.17 natt til lørdag: Denne artikkelen er endret etter at The Washington Post rapporterer at Trump-administrasjonen likevel vurderer å anke trosdagens kjennelsen inn for USAs høyesterett. Avisen skriver at den fikk kontrabeskjed noen minutter etter at tjenestemenn i Det hvite hus opplyset at det ikke blir noen anke.

Vil overraske

Det kan være snakk om en ny presidentordre som tar høyde for innvendingene mot det første innreiseforbudet, og Trump indikerer at det kommer enten mandag eller tirsdag.

– Vi har mange muligheter, inkludert bare å skrive en ny ordre, sa Trump til pressen et par timer senere om bord på presidentflyet Air Force One på vei til Florida.

– Jeg vil gjerne overraske dere, fortsatte han.

  • Neil Gorsuch, Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer, kan vente seg skarpe spørsmål fra senatorer om han er lojal mot presidenten eller mot et uavhengig rettsvesen.

Shinzo Abe er i Washington for ditt første møte med USAs ferske president. Her er de to sammen i Det ovale kontor i Det hvite hus på den første av besøkets to dager. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB scanpix

Trump sikker på seier

Torsdag opprettholdt en føderal ankedomstol den midlertidige forføyningen som har satt Trumps omstridte innreiseforbud midlertidig til side mens innholdet i presidentordren behandles av det føderale rettsvesenet.

– Jeg er ikke i tvil om at vi vil vinne den saken, var Trumps kommentar noen timer tidligere.

Presidentordren behandles i rettssystemet for å vurdere om det er i samsvar med USAs lover.

President Donald Trump og japans statsminister Shinzo Abe møtte pressen i Det hvite hus i Washington fredag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Scanpix

Tegner bilde av alvorlige trusler

– Jeg har hørt om voldsomme ting som du bare hører om, faktisk, hvis du har en viss stilling, først og fremst president. Det er enorme trusler mot landet vårt. Vil vil ikke tillate at det skjer, det kan jeg fortelle dere, sa Trump.

Han står dermed ved sine tidligere uttalelser om at USAs sikkerhet er truet så lenge det ikke er innreiseforbud for folk fra Syria, Irak, Iran, Sudan, Somalia, Libya og Jemen.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Japan