Migranter fanget i Øst-Europas isnende kulde

Det kalde været i det sørøstlige Europa går hardt ut over flyktninger og andre migranter uten skikkelig husly.

Migranter venter på å få mat mens det er snøvær ved en forlatt lagerbygning i Beograd i Serbia den 9. januar.

Situasjonen forverrer seg for flyktninger i Hellas og generelt på Balkan på grunn av det kalde været.

Leger Uten Grenser (MSF) melder at lokale myndigheter har sviktet flyktningene som nå befinner seg i enkle telt mens det kalde været herjer flere steder i Europa. Flyktningene i Hellas venter på å få søknadene om asyl behandlet, og må i mellomtiden leve under det organisasjonen kaller umenneskelige forhold.

– Vi er vitne til de mest grusomme og inhumane konsekvensene av europeisk politikk, som brukes til å hindre og diskriminere dem som kun søker sikkerhet og beskyttelse i Europa, sier Stefano Argenziano i MSF ifølge NTB.

Slik ser det ut i migrantleiren på Lesbos i Hellas.

Miserable forhold ved EUs sørøstlige grense

Nyhetsbyråene har sendt ut bilder av migranter som står og hutrer i kø mens de venter på å få mat.

På den serbiske siden av grensen mellom Serbia og Ungarn oppholder flere titalls asiatiske migranter seg. Noen av dem er barn, og de bor i midlertidige telt i temperaturer som har sunket så lavt som 20 minusgrader.

Migranter varmer seg ved et lite bål i en midlertidig leir i transittsonen nær Horgos ved grensen mellom Serbia og Ungarn den 9. januar.

Der venter de på en sjanse til å få komme inn i Schengen-landet Ungarn. Cirka 7000 migranter er strandet i Serbia. Flyktningleirene er fulle, og bare kvinner og barn har gode muligheter til å slippe inn. Mennene blir dermed overlatt til seg selv og må finne husly der de kan – i forlatte lagerbygninger i sentrum av Beograd eller på åkrene like sør for grensen mot Ungarn.

Migrantene drar glør inn i teltet for å få varme.

Lider seg gjennom kulden i midlertidige telt

På en måte er de som befinner seg i teltene blant de heldige. De står tross alt først i en uoffisiell, flyktningadministrert kø for å levere en søknad om asyl ved et av bare to anerkjente krysningspunkter – Horgos og Tompa på grensen mellom Serbia og Ungarn.

Men i den nåværende brutale kulden må de betale en høy pris.

De vaklevorne tipiene, isolert med tepper, varmes kun opp med glør som hentes inn fra bålene som tennes opp utenfor om kvelden. Mange av barna som kryper ut av teltene om morgenen, har bare på seg tynne gensere og tøfler.

Folk lider og de pådrar seg ofte åndedrettsinfeksjoner, sier Milana Radosavljevic, en lege i MSF, til Reuters.

En migrant ikledd en "Kiwi"-poncho vasser gjennom gjørme og slaps i migrantleiren på Lesbos.

Ungarn slipper inn 20 asylsøkere pr. dag

Dette lider folk seg gjennom for å få levert en asylsøknad i provisoriske kontorer som befinner seg i små containere ved grensepasseringene ved Horgos og Tompa. Håpet er å bli sluppet inn i en transittsone og til slutt å bli en av de 10 flyktningene som hver dag får tillatelse til å komme inn Ungarn fra hver grensepost.

Med den hastigheten vil det altså ta nærmere to år før man har fått behandlet søknaden til alle de 7000 flyktningene og migrantene som nå befinner seg i Serbia.

Ungarn har gjort det klart at de ikke ønsker migranter velkomne. Statsminister Viktor Orbán har sørget for å bygge gjerder med piggtråd langs EUs sørlige grense. Tusenvis av politi og grensevakter patruljerer langs grensen, og får hjelp av varmesøkende kameraer og helikoptre.

En migrant spiser mat som han har fått mens snøen faller ved en forlatt lagerbygning i Beograd den 9. januar.

Varmer opp iskalde lagerbygninger med giftige bål

Likevel fortsetter migrantene å komme. 1500 har søkt ly i forlatte lagerbygninger i Beograd. I en av dem forsøker hundrevis av menn, de fleste av dem afghanere, å sove på betonggulvet. For å få varme har de tent på plastavfall som gir fra seg en giftig svart røyk.

– Det er så kaldt, så kaldt – vi trenger disse bålene, sier Salim Shinuari (22) fra Afghanistan til Reuters.

– Bistandsarbeidere gir oss mat, men det er kaldt her inne.

Myndighetene sier de fleste av de drøyt 7000 migrantene som er i Serbia er fra Afghanistan, Irak eller Syria.

I Budapest i Ungarn har man notert nye kulderekorder og isen har delvis lagt seg på Donau.

Migranter forsøker å krysse grensen ulovlig

Ungarn registrerte 30.000 asylsøknader i fjor, ifølge myndighetene. Færre enn halvparten fikk søknaden innvilget. Dessuten ga nesten 20.000 opp den tidkrevende søknadsprosessen og forsøkte å komme seg inn ulovlig.

Burhan Zadran (30) fra Afghanistan, sier de fleste av mennene i Beograd reiser til grensen en eller to ganger i uken for å forsøke å krysse grensen. Men å komme seg inn i Ungarn er ikke nok – alle som tas innenfor de første åtte kilometerne blir sendt tilbake igjen.

– Jeg krysset grensen ulovlig fordi det tok for lang tid å vente i Pancevo-leiren, sier Kashif Raza, en pakistaner med arr i ansiktet.

Han var helt alene uten mat og vann ute på landsbygda i seks dager.

– Etter det måtte jeg få meg noe mat. Jeg gikk til veien og overga meg til politiet, forteller han til Reuters.

En mann går gjennom snøværet i Sarajevo den 9. januar.

Kulden har drept flere titalls i Sentral-Europa

Alvorlig kulde og snøstormer har tatt livet av minst 25 mennesker i det sentrale Europa siden begynnelsen av sist helg. De fleste omkom i Polen, der temperaturen sank under 30 minusgrader noen steder.

Isen er i ferd med å legge seg over Donau ved Budapest, et sjeldent syn de siste årene.

Forurensning, for det meste fra luftbårne partikler, har ført til at fabrikker som står for mye forurensning i Tsjekkia og Polen har måttet kutte produksjonen. For å bedre på luftkvaliteten er offentlig transport blitt gratis i Warszawa og Krakow.

I Polen har 17 mennesker dødd av kulde i løpet av helgen, ifølge myndighetenes sikkerhetssenter. Siden november har 65 mennesker mistet livet.

Parthenon-tempelet ses på toppen av den snøkledde Akropolis-høyden i Athen den 10. januar. På noen av de greske øyene har det kommet opptil en meter med snø.

Kulderekorder flere steder i Øst-Europa

Tsjekkiske medier melder at seks tsjekkere, de fleste av dem hjemløse, mistet livet i løpet av helgen, fire av dem i Praha. Flere værstasjoner i de Tsjekkiske fjellene har rapportert om temperaturer under 30 minusgrader, inkludert minus 34,6 grader i de sørvestlige Sumava-fjellene.

Tsjekkiske meteorologer melder om temperaturer ned mot 20 minusgrader om natten i de kommende dagene.

I Ungarn er det satt ny nasjonal rekord med minus 28,1. I Budapest er det satt rekord med minus 18,6 grader.

To hjemløse menn frøs til døde i Slovakia i løpet av helgen. Været førte til togforsinkelser og stengte veier i det nordlige Slovakia. Ved noen skianlegg måtte til og med skiheisene stoppe i de Tatra-fjellene, der temperaturene sank til minus 30 grader. I Bulgaria førte snøfall og sterk vind til stengte veier og førte til at over 75.000 husholdninger mistet strømmen i den nordøstlige delen av landet.

Migrantkrisen fortsetter - nå sitter de fast i kuldebølgen i Øst-Europa