Verden

Minst 80 drept og 350 skadet av bilbombe i Kabul

BBC melder at deres sjåfør var blant de mer enn 80 personene som ble drept da en kraftig bilbombe ble sprengt midt i rushtiden i ambassadestrøket i Kabul onsdag morgen.

Redningspersonell og politi i arbeid ved åstedet for eksplosjonen.
 • NTB
 • Stine Barstad
  Journalist

Talsmann for afghanske myndigheter, Najib Danish, opplyser at en selvmordsbomber i en lastebil utløste den kraftige eksplosjonen i området Wazir Akbar Khan i morgentimene onsdag.

Her ligger det flere ambassader, skole, sykehus og butikker og restauranter. Området er ikke langt fra presidentpalasset.

Minst 80 mennesker er døde og over 350 er såret etter angrepet, opplyser afghanske myndigheter. De opplyser at tallet på døde trolig vil stige, og dødstallet oppjusteres stadig.

Det er ikke kjent hva som var målet for angrepet. Danish sier eksplosjonen var så kraftig at mer enn 30 kjøretøy er helt eller delvis ødelagt. Vinduer på bygninger opp mot én kilometer unna er knust.

Zabihullah Mujahid, en talsmann for Taliban, sier til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera at organisasjonen ikke står bak onsdagens angrep.

BBC-sjåfør blant de drepte

BBC melder onsdag formiddag at en av deres ansatte er blant de drepte. Sjåføren Mohammed Nazir ble drept da han var i ferd med å kjøre en kollega til jobb. Nazir, som er i slutten av 30-årene, har jobbet for nyhetskanalen i fire år. Han etterlater seg en ung familie, skriver BBC.

Også fire av BBCs reportere i byen ble skadet og blir behandlet på sykehus. Skadene deres er ikke livstruende.

Ansatte ved den tyske ambassaden i Kabul ble såret i bombeangrepet onsdag morgen, bekrefter tyske myndigheter.

– Den verste lyden jeg har opplevd

– Jeg tror det er en av de verste bombene som er blitt brukt i Kabul. Det var den verste lyden og den verste følelsen jeg har opplevd i livet mitt. Det har vært en forferdelig morgen, sier Omaid Sharifi (30) på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han hadde akkurat kommet til kontoret sitt, som ligger én kilometer fra stedet der bomben gikk av, da han kjente at bygningen ristet. Det pågikk i flere sekunder før det plutselig smalt.

– Etter hver eneste eksplosjon føler Kabul sorg og fortvilelse. Så mange mennesker er blitt slaktet i dag. Det er vi som er de første ofrene for radikalisering og terror. Afghanere dør hver dag, vi trenger en pause nå, sier Sharifi.

En såret mann ankommer sykehuset etter at en kraftig bilbombe ble utløst i ambassadestrøket i Kabul.

– Utenriksdepartementet er kjent med angrepet i Kabul og er i kontakt med den norske ambassaden for å få mer informasjon om hendelsen. Det er fortsatt en tidlig fase, men så langt har vi ingen indikasjoner på at nordmenn skal være berørt av angrepet, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD til Aftenposten.

Utenriksminister Børge Brende fordømmer i en melding på Twitter angrepet.

En av de kraftigste i byen

Vitner sier at bygninger flere hundre meter unna fikk dører og vinduer ødelagt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– En kjempeeksplosjon ødela akkurat alle vinduer i byrået vårt, skriver Wall Street Journals journalist Jess Donati på Twitter, der hun postet bilder av ødeleggelsene.

Både den tyske og den franske ambassaden i Kabul fikk materielle skader i eksplosjonen.

– Ifølge informasjon jeg har fått for øyeblikket, er det materielle ødeleggelser på både den franske og den tyske ambassadebygningen, sier den franske Europa-ministeren Marielle de Sarnez til radiokanalen Europe 1.

Også den indiske, kinesiske og canadiske ambassaden ligger i området Wazir Akbar Khan. Det samme gjør NATO-hovedkvarteret.

Området regnes som det best beskyttede i Kabul, med bygninger omgitt av høye murer og mange sikkerhetsvakter. Lastebilen som eksploderte, skal enten ha fraktet vann eller søppel.

Flere personer har lagt ut bilder på Twitter som viser en enorm røyksky som sees fra store deler av byen. Ifølge nyhetsbyrået AP fikk bygninger og butikker så langt som en kilometer unna skader.

Al Jazeeras reporter i byen sier politiet i Kabul karakteriserer eksplosjonen som en av de kraftigste som byen har opplevd.

Situasjonen forverres

Eksplosjonen onsdag inntraff nøyaktig fire uker etter at en kraftig bilbombe eksploderte ved en NATO-kolonne i Kabul.

Da ble åtte personer drept, de fleste sivile, og ekstremistgruppen IS hevdet å stå bak. Også da smalt det midt i rushtrafikken mellom klokka 8 og 9 lokal tid, mens tusenvis av mennesker var på vei til jobb.

Den ytterliggående jihadistgruppen tok også på seg ansvaret for angrepet mot et militærsykehus i Kabul i mars, der opprørere utkledd som leger drepte leger og pasienter. Ifølge offisielle tall ble rundt 50 personer drept, men andre kilder har hevdet at over 100 mennesker mistet livet.

Situasjonen i Kabul har blitt stadig mer utrygg de siste månedene. USA har nå 8.400 soldater i Afghanistan, mens 5.000 kommer fra andre land. Den amerikanske NATO-kommandanten John Nicholson har bedt Trump-administrasjonen om flere soldater for å kunne stabilisere situasjonen.

UDI i Norge endrer ikke praksis

Utlendingsdirektoratet endrer ikke praksis som følge av bomben.

«Vi følger løpende med på sikkerhetssituasjonen i Afghanistan generelt og Kabul spesielt. Videre vurderes hver sak individuelt. Enn så lenge vurderes bombeangrepet som en enkelthendelse, som ikke endrer vår praksis på generelt grunnlag», skriver områdeleder Line Schei Mogenstad i UDI i en e-post til Aftenposten.

 1. Les også

  Ken Andersen hedret for terrorkamp i Kabul

 2. Les også

  140 regjeringssoldater drept av Taliban i Afghanistan fredag

 3. Les også

  Tysk kvinne drept og finsk kvinne bortført i Kabul

 4. Les også

  Skifrelste Henriette Bjørge var klar for en utfordring: Hun startet skiskole for jenter i Afghanistan