Verden

Katten Larry overlevde Brexit-bråket – får fortsette i den britiske regjeringen

Før påtroppende statsminister Theresa May skulle legge regjeringskabalen, var det allerede klart at katten Larry får beholde sin offisielle stilling i Downing Street på ubestemt tid.

Larry er en ni år gammel stripete katt, som har den formelle tittelen «Chief Mouser to the Cabinet Office». Her poserer Larry på regjeringens møtebord i et offisielt pressebilde fra det britiske regjeringsapparatet.
  • Nicoline Haugsvær

Onsdag troppet David Cameron av som britisk statsminister. Etter seks år flytter han og familien ut av Downing Street 10. I kveld har den ferske statsministeren Theresa May gjort en rekke endringer i regjeringen, men én av rollene var i forkant definert som helt trygg.

Katten Larry flyttet inn i statsministerboligen 15. februar 2011. Like før ble en rotte fanget på direktesendt TV da den pilte foran Cameron og hans inngangsdør.

Den stripete katten ble rekruttert fra et hjem for hunder og katter på grunn av sine ferdigheter som musefanger, og han er den første katten som har fått tittelen «Chief Mouser to the Cabinet Office», ifølge den britiske regjeringens nettsider.

Det offisielle embedet har ingen tidsbegrensning. Det betyr at Larry i teorien kan beholde sin funksjon i den britiske regjeringen i resten av sin levetid.

Les også

Den norske kattepusen Jesper tar verden med storm

Å holde orden på lokale mus er blant hans ansvarsområder, en oppgave som beskrives til å fremdeles være i «en taktisk planleggingfase».

Larry fyller også dagene med å hilse på gjester, inspisere sikkerhetsgjerder, og teste om husets antikke møblement egner seg for høneblunder, ifølge offisielle nedtegnelser på den britiske regjeringens nettside.

Les også

Theresa May setter kvinnerekord med sin nye regjering

Larry har blitt fotografert utenfor inngangsdøren sin en rekke ganger siden han fikk tittelen «Chief Mouser» og flyttet inn i 2011.

Medieyndling

Larry har gjort inntrykk på pressen som ofte befinner seg utenfor huset. Det var derfor flere som ga katten spalteplass onsdag, etter at det ble kjent at den får bli i sin stilling.

Larry har en egen uoffisiell Twitter-konto «Number10cat» med over 66.000 følgere.

I beskrivelsen på kontoen står det: «Jeg er en ni år gammel stripete katt, og jeg har vært i posisjon lenger enn lederne i alle de store britiske partiene.»

Cameron: Vanskelig å forlate Larry

Under Camerons siste spørretime innrømmet han at det ville bli vanskelig å forlate Larry.

– Det er et rykte at jeg ikke liker katten Larry. Det gjør jeg. Beklageligvis kan jeg ikke ta ham med meg, sa den avtroppende statsministeren.

Han delte senere dette bildet på Twitter som et bevis på hans kjærlighet til Larry:

Katten Larry svarte på Twitter kort tid etterpå: «David Cameron, din gamle flørt» etterfulgt av tre hjertetegn.

Katten får beholde jobben og hjemmet når Cameron flytter ut og May flytter inn i statsministerboligen.
Katten Larry slapper av utenfor statsministerboligen.
Larry på trappen til Downing Street 10.

Les også

  1. Vi har ingen offisielle katter i Norge, men har hatt en rekke kongelige hunder.

  2. Fikk fødende katt inn gjennom vinduet - ringte politiet

  3. Hva nynnet egentlig Cameron etter han kunngjorde sin avskjed?

Les mer om

  1. David Cameron
  2. Britisk politikk