Verden

Protestfoto fra Baton Rouge spres verden over

Bildet av en kvinne som uten motstand blir pågrepet av to politimenn i full utrustning i Baton Rouge i USA, vekker oppmerksomhet og sammenlignes med andre ikoniske protestfotografier.

Dette bildet har spredd seg i sosiale medier i dagene etter protestene i Baton Rouge. Ieshia Evans ble arrestert, men løslatt 24 timer senere.
  • NTB
  • Inga Skogvold Rygg

«Hun var rolig i stormens sentrum», skriverWashington Post om Ieshia Evans. Scenen utspilte seg under en protest mot politivold mot svarte amerikanere utenfor politiets hovedkvarter i Baton Rouge i delstaten Louisiana. Den 28 år gamle afroamerikanske kvinnen i lang sommerkjole står i ro på asfalten. Mot henne kommer to politimenn stormende. De har fullt beskyttelsesutstyr på.

Sammenlignes med ikoner

Ifølge The Guardian er Evans sykepleier, bor i New York og har et fem år gammelt barn. Hun var én av 102 som ble arrestert under protestene i Baton Rouge.

– Jeg er glad jeg er i live og i sikkerhet, skrev Evans på sin Facebook-side etter at hun ble løslatt etter 24 timer i politiets varetekt.

Bildet sees som et symbol på Black Lives Matter-bevegelsens sinne og utmattelse.

  • Bevegelsen har stått sentralt i den siste tidens demonstrasjoner: De har forandret USA med tre enkle ord

Det sammenlignes også med det ikoniske bildet av mannen som stilte seg i veien for stridsvogner på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989, med Rosa Parks som nektet å gi fra seg setet om bord i en segregert buss, og med det dramatiske bildet av Tess Asplund som stilte seg i veien for nazistiske demonstranter i Borlänge tidligere i år.

– Hun sa ingenting

Til BBC sier frilansfotograf Jonathan Bachman at det var tydelig at kvinnen sto der for å vise sitt standpunkt

– Det var ikke særlig voldelig. Hun sa ingenting. Hun motsatte seg ikke, og politiet dro henne ikke avgårde, sier han.

Det har vært demonstrasjoner over hele USA etter at flere afroamerikanere ble drept av politiet forrige uke. Videoen av Alton Sterling (37) som blir lagt i bakken og holdt nede av to hvite politimenn, og deretter skutt, vakte store reaksjoner.

Deretter kom videoen av Philando Castile, som ble sendt direkte på Facebook av kjæresten Diamond Reynolds.

Hendelsene kommer i en rekke av flere som har skapt raseri i USA. Politiets våpenbruk har lenge vært en debatt. I 2015 ble 1000 personer drept av politiet i USA, én av ti var ubevæpnet.

  • Les flere saker om demonstrasjonene i USA:

Amerikansk ekspert frykter at politiet vil gjøre det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

Slik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingen

Obama: – Politiskytingene er ikke isolerte hendelser

Les mer om

  1. USA
  2. Politiet
  3. Dallas
  4. Vold