Sårede syrere på vei ut av Øst-Aleppo

Hundrevis av sivile syrere forlot torsdag de utbombede og sønderskutte områdene i Øst-Aleppo, mens president Bashar al-Assad jublet over det han mener vil være et vendepunkt i krigen.

Ambulanser venter mens de evakuerer mennesker fra Al-Sukkari i Øst-Aleppo.

En syrisk militærkilde sier at 108 sårede er evakuert, og at det også var 200 opprørere blant de nærmere tusen personene som fikk dra i den første kolonnen med busser og ambulanser.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har oppgitt av 26 sårede er blant de 1.000 evakuerte. Håpet var at dobbelt så mange ville bli evakuert før dagen var omme.

Innbyggere ble torsdag brakt inn i busser og ambulanser for å bli evakuert fra Øst-Aleppo. Ved 13.30-tiden viser direktesendte bilder på syrisk statsfjernsyn en kolonne med kjøretøyer.

Samtidig rapporterer AFPs korrespondent på stedet at rundt 20 ambulanser og busser snirkler seg ut av bydelen Al-Amiriyah og inn i den regjeringskontrollerte bydelen Ramussa.

De har kurs for opprørskontrollert territorium vest i Aleppo-provinsen.

De sårede skulle hentes ut fra de beleirede delene av Aleppo først, så aktivister og journalister, og til sist opprørerne, ifølge Feras Shehabi, et parlamentsmedlem fra Aleppo.

Evakueringen av sivile fra Øst Aleppo er i gang. Folk samler tingene sine og beveger seg mot bussene som skal frakte dem videre.

Forsøkte å evakuere tidligere, men ble beskutt

Tre personer, blant dem en hjelpearbeider, ble såret da det ble åpnet ild mens kolonnen forberedte seg på å kjøre mot vest torsdag morgen, sier opprørerne til den opposisjonsvennlige Orient TV.

– Kolonnen ble beskutt av regimets styrker, sier Ahmed Sweid til kanalen.

– De ble tatt med tilbake til de beleirede områdene, fortsetter han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ibrahim Abu Allaith i det syriske sivilforsvaret fortalte torsdag morgen til Al Jazeera at en person ble drept da regjeringsvennlige millitser åpnet ild. Ifølge Abu Allith ble minst fire skadet i angrepet.

FN-rådgiver Jan Egeland, som til daglig er Flyktninghjelpens generalsekretær, sier at evakueringen har startet, men at det har vært «sikkerhetshendelser».

Ifølge regimet i Syria skal minst 4 000 opprørere og deres familiemedlemmer kjøres ut, mens russerne sier det dreier seg om 5 000 mennesker.

– Flere tusen mennesker må evakueres. Det mest akutte er syke, sårede og barn, blant dem foreldreløse, sier Egeland til Reuters.

Dette bildet ble publisert av Aleppo Today TV. Det viser angivelig to men som får behandling etter at ambulansen deres ble beskutt av regjeringsstyrker mens de forsøkte å evakuere fra Øst-Aleppo.

Sårede evakueres

Ola Ulmo i Norges Røde Kors er i Syrias hovedstad Damaskus. Han sier til NRK at Røde Kors og Røde Halvmåne skal bidra med ti ambulanser og 20 busser for å i første omgang evakuere 250 sårede.

En kolonne med kjøretøyer satt i morges kursen gjennom regimekontrollerte bydeler på vei mot opprørskontrollerte områder utenfor byen. Det opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til Reuters.

Assad-kritiske SOHR legger til at ingen sivile eller opprørere så lang har forlatt den beleirede delen av Aleppo, kun sårede.

– Den første gruppen med skadde sivile, deres slektninger og noen andre familier blir klargjort nå, sier Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og andre frivillige som samordner evakueringen av sårede, ifølge NTB.

Skjør våpenhvile

Sent onsdag kveld kom det meldinger om at en ny avtale om å evakuere sivile fra Øst-Aleppo skal iverksettes torsdag. Avtalen kom til etter samtaler mellom russiske, tyrkiske og iranske myndigheter.

Noen timer senere sa syriske regjeringskilder at den er i ferd med å organisere uttransporteringen av opprørere fra byen.

Reuters har snakket med et vitne i Aleppo som forteller at det er stille i byen. Vedkommende har ikke hørt lyden av kamper de siste timene. Andre har rapportert om kortvarige skuddsalver.

En opprører fra Den frie syriske hær fotografert i Øst-Aleppo i går.

Mislykket evakuering i går

Også i går var det planlagt at folk skulle evakueres ut av krigsherjede Aleppo, som en gang var Syrias største by og økonomiske hovedstad.

Aleppo, en av Syria og verdens eldste byer, er totalt utbombet etter over fem år med borgerkrig.

Både opprørere og gjenværende sivile skulle få fritt leide ut av de siste opprørskontrollerte områdene i den østlige delen av byen. I 5-tiden onsdag morgen sto bussene klare til å frakte dem ut. Men noen timer senere kom bussene tilbake – tomme.

Våpenhvilen var brutt. Det ble gjennomført nye angrep både fra luften, og det ble rapportert om nye kamper på bakken. Det er uklart om det russiske eller syriske flyvåpenet sto bak bombingen.

Garanterer for opprørenes sikkerhet

Russiske styrker i Syria forbereder seg nå på å eskortere opprørere ut av Aleppo.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har syriske myndigheter garantert for sikkerheten til opprørere og familiene deres om de forlater Aleppo og reiser mot Idlib, melder statskontrollerte russiske medier.

Russland støtter, i likhet med Iran og den libanesiske militsen Hizbollah, regimet til president Bashar al-Assad.