Nesten 2000 direkte rammet av Tyrkia-terror siden valget

Siden valget i Tyrkia i fjor sommer er over 400 drept og 1500 såret i bombeaksjoner. – Et av de verste terrorårene i landets historie, sier Tyrkia-kjenner.

Tyrkiske politifolk bærer kisten med en av sine falne kolleger etter bombeangrepet i Istanbul lørdag.

Lørdag kveld detonerte bomber utenfor fotballaget Besiktas’ hjemmebane i Istanbul. Minst 38 ble drept, og angrepets mål ser ut til å ha vært politiet. 30 av de drepte var politifolk. 155 mennesker ble såret.

Angrepet er det foreløpig siste i en rekke terrorangrep det siste halvannet året – siden valget i fjor sommer.

– Dette har vært et av de verste terrorårene i Tyrkias historie, sier Einar Wigen, postdoktor ved Universitetet i Oslo og Tyrkia-kjenner.

Flere tusen rammet

En gjennomgang Aftenposten har gjort av de største bombeaksjonene i Tyrkia siden fjorårets valg i juni, viser at over 400 er blitt drept og over 1500 såret.

I de fleste angrepene mistenkes de kurdiske organisasjonene PKK (Kurdistans arbeiderparti), TAK (De kurdiske frihetsfalkene) og terroristorganisasjonen Den islamske staten for å stå bak.

TAK tok søndag ettermiddag ansvaret for angrepet i Istanbul lørdag.

I tillegg til dem som er rammet av bombeaksjoner, ble flere hundre drept og over 2000 såret i det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia denne sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Tyrias statsminister Binali Yildirim (t.h.), president Recep Tayyip Erdogan og ekspresident Abdullah Gul ber under en minneseremoni for lørdagens drepte politifolk i Istanbul.

Regner med forlenget unntakstilstand

Wigen antar at lørdagens bombeaksjon i Istanbul kommer til å bli brukt av myndighetene til å gi president Recep Tayyip Erdogan mer makt og forlenge unntakstilstanden etter kuppforsøket. Han minner om at slagordene i fjorårets valg handlet om at mer makt til Erdogan skulle gi mer stabilitet.

Minister lovet hevn

I Istanbul var det søndag begravelse for drepte politifolk. Innenriksminister Suleiman Soylu holdt tale der han sverget hevn og advarte dem som ga uttrykk for støtte til angriperne.

– Før eller siden får vi får hevn, sa han og fremholdt at politifolkenes offer ikke skal ha vært forgjeves uansett hva kostnaden måtte bli. Han kalte i talen PKK for «dyr».

President Tayyip Erdogan besøkte søndag sårede politifolk på sykehus i Istanbul.

Einar Wigen mener de mange terroraksjonene det siste halvannet året tyder på at mer makt til regjeringspartiet ikke har ført til mer stabilitet og sikkerhet.

– Kanaler for misnøye lukkes

Han ser ikke for seg noen endring til det bedre med det første.

– Det forutsetter at man deler makten med flere. Det er det ingen på toppen som vil. Det finnes i dag ikke noe demokratisk utløp for misnøye. Alle åpne kanaler for misnøye lukkes og dette fører igjen til radikalisering, sier Tyrkia-kjenneren.

Han tror de som begår terrorhandlinger, nå vil tiltrekke seg flere rekrutter siden de er de eneste som får oppmerksomhet.

Den norske Tyrkia-eksperten Einar Wigen ser ikke lyst på utviklingen i landet.

– Kaller alle motstandere terrorister

Visestatsminister Numan Kurtulmus antydet søndag at andre land som fordømmer angrepet, også bør støtte Tyrkias kamp mot terrorisme.

– De kaller nå alle som er imot det sittende styret for terrorister. Det som ligger bak ønsket om støtte til Tyrkias kamp mot terrorisme, er at allierte skal støtte opp om fengslingen av opposisjonspolitikere, utrenskningen av påståtte kuppmakere fra statlige stillinger og ikke minst slutte å støtte de kurdiske styrkene i Syria, sier Wigen.

Sårt med liten oppmerksomhet

Han observerer at det sårt for mange tyrkere at en hendelse der mange politifolk blir drept, ikke får samme oppmerksomhet som hvis noen vestlige turister dør i terrorangrep.

– Man ser også at angrep i Istanbul – der mange vestlige har vært – får mer oppmerksomhet enn angrep i hovedstaden Ankara der nesten ingen har vært. Det blir veldig tydelig at man står seg selv nærmest, sier Wigen.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.