Oljetopp nytt, hett navn som USAs neste utenriksminister

Enda en næringslivstopp har dukket opp på listen over kandidater til å bli Donald Trumps utenriksminister. Nå skal sjefen for ExxonMobil være en av de heteste kandidatene.

Det dukker stadig opp nye navn i diskusjonen om hvem som skal være Donald Trumps utenriksmininster. Det siste nå er Rex Tillerson, sjefen i ExxonMobil.

Ifølge en høyt plassert funksjonær i Trumps overgangsteam er Rex Tillerson i oljeselskapet ExxonMobil nå inne på listen over mulige kandidater. Tillersons navn dukker opp kort tid etter det ble kjent at Trump vurderer tidligere Ford-sjef Alan Mulally til utenriksministerposten.

Omtrent samtidig ble det også kjent at en av de tidligste kandidatene, New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani, likevel ikke var aktuell for jobben. Den siste tiden har mediene gransket forhold som skal kunne føre til interessekonflikter dersom Giuliani fikk toppjobben.

Romney kan bli problematisk

En av dem som fortsatt står på listen over mulige fremtidige ledere av utenriksdepartementet er Mitt Romney, som var republikanernes presidentkandidat i 2012. Men mange av Trumps rådgivere skal ha kommet med klare advarsler til Trump om at hans lojale tilhengere vil være lite begeistret dersom Romney blir valgt.

Det sies at eiendomsmagnaten er fascinert av tanken om en ledende internasjonal forretningsmann som øverste sjef for diplomati og utenrikspolitikk. Rex Tillerson har ledet ExxonMobil siden 2006, i en periode hvor høye oljepriser og rekordoverskudd bidro til å gjøre selskapet til det mest verdifulle børsnoterte selskapet i verden.

Tillerson steg til topps etter å ha jobbet seg opp i ExxonMobils virksomhet i Russland, og i fjor ble han tildelt den russiske Vennskapsordenen. Ordenen gis til utenlandske borgere som gjennom sitt virke har bidratt til å bedre forholdet til Russland og dets folk.

Ford, FN og CIA

Alan Mulally har også solid erfaring fra toppstillinger i næringslivet. Han var lenge en av toppene hos flyprodusenten Boeing før han ble ansatt som sjef for Ford i 2006. Der fikk han mye av æren for at selskapet greide seg gjennom finanskrisen, da Ford nærmet seg konkurs. Han gis også æren for å ha fått slutt på intern strid i selskapet, samt for å ha blåst nytt liv i bilprodusenten gjennom satsing på ny teknologi og nye produkter.

70-åringen pensjonerte seg fra Ford i 2014, og er nå styremedlem i Alphabet, morselskapet til Google.

John Bolton, tidligere FN-ambassadør eller David Petraeus, tidligere CIA-sjef og innsatssjef i Irak, er blant de andre kandidatene det spekuleres i at er aktuelle til stillingen.