Verden

USA setter midlertidig stopp for omstridt oljerørledning

Ingeniørkorpset i den amerikanske hæren sier det ikke vil tillate den omstridte oljerørledningen Dakota Access å gå under en kunstig innsjø i Missouri-elven i delstaten North Dakota i USA.

I flere måneder har folk samlet seg for å protestere mot utbyggingen av oljerørledningen i North Dakota.
  • Tarjei Kramviken
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Ingeniørkorpset eier deler av grunnen der den planlagte oljeledningen skal passere. I midten av november opplyste hæren at den trengte mer tid og informasjon før den kunne gi klarsignal til oljeledningen.

I en pressemelding søndag opplyser talskvinne Moira Kelley at Dakota Access ikke får passere under innsjøen Oahe. Byggearbeidene ved vannreservoarene, som er en del av Missouri-vassdraget, er allerede satt på vent.

Prosjektet er svært omstridt, fordi oljerørledningen skal legges under Standing Rock Sioux-indianernes hovedkilde til rent drikkevann. Urfolket frykter fremtidige oljelekkasjer vil forurense vannet deres og mener hellige områder vil bli ødelagt under utbyggingen.

Her skulleden omstridte oljerørledningen gå:

Norsk bank har bidratt med lån

Aftenposten har tidligere fortalt at den delvis statseide banken DNB bidrar med milliarder i lån til selskaper som bygger oljerørledningen Dakota Access.

Aftenposten har søndag vært i kontakt med DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld. Han opplyser at banken har fulgt med på utviklingen i helgen og er opptatt av signaler som kan bidra til å dempe konfliktnivået.

DNBs involvering i prosjektet har skapt kraftige reaksjoner i det samiske miljøet, blant miljøvernorganisasjoner og opposisjonspartiene i Norge.

Les også

DNB bidrar med milliarder til omstridt oljerørledning, som har fått Sioux-indianerne i USA til å gå rettens vei

Viktig seier

Hærens beslutning søndag regnes som en viktig seier for miljøforkjempere og for de innfødte siouxene ved Standing Rock. De har i flere måneder kjempet mot prosjektet, som de sier truer både drikkevannet og områder som er viktige for siouxenes kultur, skriver NTB.

Utbyggerne Energy Transfer Partners har avvist dette og sier de er innstilt på å bore en tunnel under Missouri-elven. Det omfattende prosjektet går på tvers av fire stater og ventes å koste opp mot 3,8 milliarder dollar.

Les også

DNB åpner for å trekke seg ut av omstridt oljerørledning i USA

Sendte obeservatører

Amnesty International i USA har tidligere opplyste at de har sendt observatører til Standing Rock-reservatet i Nord-Dakota for å overvåke myndighetenes reaksjoner overfor urbefolkningen.

Som Aftenposten tidligere har skrevet, har også FNs ekspert på urfolksrettigheter blitt sendt til området for å observere konflikten. FN skal vurdere om prosjektet bryter med menneskerettighetene.

Siden mars har flere tusen aktivister og urfolk demonstrert mot prosjektet. Amerikanske myndigheter har så langt pågrepet hundrevis av demonstranter.

– En gledelig utvikling

Sindre S Tollefsen, kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender, er glad for den siste utviklingen av oljerørledning-saken i USA.

– Dette er ikke en seier enda, men det gir mektige oljeselskaper og banker en ny mulighet til å tenke seg om og stoppe prosjektet, sier Tollefsen.

– Samtidig er dette en vekker for norske banker. De massive protestene og det at prosjektet nå stoppes av miljøhensyn bør gjøre at de endelig trekker seg fra prosjektet, sier Tollefsen.

Les mer om

  1. USA