Frankrikes president innkaller til hastemøte

Det er funnet flere hundre omkomne etter at en båt med over 700 flyktninger kantret på vei over Middelhavet natt til søndag.

SISTE: Frankrikes president François Hollande har invitert EUs innenriks— og utenriksministre til et hastemøte etter tragedien. Han sier det trengs flere båter, flere helikoptre og en økt innsats mot menneskesmugling.

EUs utenriksministre og innenriksministre bli innkalt for å diskutere krisen.

François Hollande, Frankrikes president.

– De som setter disse folkene i båter, er menneskesmuglere, jeg vil si terrorister, for de vet at båtene er i elendig stand. De setter hundrevis av liv i fare, sier Hollande.EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber EU-landene støtte initiativ for å hindre flere tragedier.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun

En skam

— Hvor mange flere må drukne før vi handler i Europa? Jeg har ikke ord for å beskrive tragedien i dag hvor opptil 700 kan ha mistet livet, sier Europaparlamentets president, Martin Schulz søndag.

— Europa kan gjøre mer og Europa må gjøre mer. Det er en skam og et nederlag hvordan mange land løper fra ansvaret og hvor lite penger som gis til redningsaksjoner, sier Schulz i en pressemelding.

Verste ulykken noensinne

– Der ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne på Middelhavet, sier Carlotta Sami fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)

Hun sier bare 28 av personene om bord i skipet, er reddet så langt. De overlevende sier det var over 700 mennesker om bord. Maltas marine sier imidlertid at det var 650 mennesker om bord.

Maltas statsminister Joseph Muscat sier ifølge Times of Malta at redningsarbeiderne «leter etter overlevende i et hav av døde». Hvis antallet blir bekreftet vil dette være den største båtflyktnings-katastrofen i Middelhavet noen gang, sier han.

Kantret da redningen kom

Arkivfoto: Minst 218.000 migranter krysset Middelhavet fjor. Rundt 3.500 liv gikk tapt. Bildet er frigitt av den italienske marinen og viser en motorbåt fra Italia som nærmer seg en overfylt båt med flyktninger i Middelhavet i juni 2014.

Fiskebåten som skulle frakte flyktningene over Middelhavet, ba søndag kveld om hjelp fra den italienske kystvakten, fordi den hadde navigasjonsproblemer. Kystvakten sendte et portugisisk lasteskip for å bistå.Ifølge Times of Malta og Reuters samlet flyktningene seg på én side av båten da de så lasteskipet, noe som skal ha ført til at fiskebåten kantret.

I følge en talsmann for den italienske kystvakten jobbes det nå for å redde overlevende og finne omkomne. Tyve skip og tre helikoptre er involvert i redningsaksjonen, sier han i følge BBC.

Overlevende og omkomne vil bli brakt til kystbyen Catania, har italienske medier rapportert.

Mellom Libya og Italia

Ulykken skjedde rundt 10 mil nord for Libya, 19 mil sør for Lampedusa i Italia.

Dersom antallet omkomne bekreftes, vil dette være den verste ulykken med båtflyktninger på Middelhavet så langt i år. Før søndagens ulykke hadde rundt 900 mistet livet i lignende forsøk på å krysse Middelhavet i år. Den siste uken har over 11.000 flyktninger forsøkt å krysse Middelhavet, mange av dem i overfylte, gamle båter.

Forrige søndag mistet anslagsvis 400 flyktninger livet da en båt med 550 mennesker om bord kantret.

Hastemøte i EU

— En varslet megakatastrofe

- Dette er historien om en varslet megakatastrofe. Vi har lenge visst at hundretusener av desperate mennesker står i kø på andre siden av Middelhavet, sa Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til Aftenposten etter forrige ukes ulykke.

Arkivfoto: Migranter venter på dekk i Porte Empedocle på Sicilia, etter å ha blitt reddet av den italisenske kystvakten onsdag 4. mars 2015.

Han frykter at 2015 blir et langt verre år enn 2014 med tanke på antall omkomne.— Vi frykter at dette blir det verste året så langt, og 2016 kan bli enda verre om man ikke tar grep nå. Dette kan bli et skrekkens år, og det dummeste man kan gjøre er å ikke gjøre et løft nå. Det vil være et akselerende antall mennesker som kaster seg ut på sjøen i håp om en fremtid i Europa. Tusener vil dø om ikke Europa forholder seg til dette på en helt annen måte enn hva man gjør i dag, sier Egeland.

Paven sørger

— Jeg vil uttrykke min hjerteligste medfølelse og love rå huske på ofrene og familiene i mine bønner, sier pave Frans om ulykken søndag. Han oppfordrer det internasjonale samfunnet til å reagere kontant sørge for at slike ulykker ikke skjer igjen.