Verden

FARC og Colombia enige om ny fredsavtale

Regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen er kommet frem til en ny fredsavtale, etter at den forrige ble avvist i en folkeavstemning.

Colombias president Juan Manuel Santos (t.v.) og FARC-leder Timochenko tar hverandre i hånden etter at fredsavtalen ble underskrevet i Cartagena i september i år.
  • NTB

– Vi er enige om en ny og endelig løsning på den væpnede konflikten. Avtalen inneholder endringer, presiseringer og forslag fra et bredt spekter av samfunnet, sier partene i en felles uttalelse lørdag.

Partene gjenopptok forhandlingene om en fredsavtale i slutten av oktober. Tidligere i måneden stemte folket nei til avtalen som ble signert i Havanna på Cuba i september.

  • Fire grunner til at folket i Colombia sa nei til fredsavtalen med FARC-geriljaen.

FARC og regjeringen har forhandlet i flere år for å komme frem til en avtale som skal gjøre slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt i landet. Over 220.000 mennesker er drept i borgerkrigen, og seks millioner er drevet på flukt.

Ber om støtte

– Vi ber hele Colombia og det internasjonale samfunnet støtte opp om avtalen og en rask implementering så vi kan legge krigens tragedie bak oss. Freden kan ikke vente, sa partene lørdag.

President Juan Manuel Santos sa under et besøk i Storbritannia nylig at det var gjort store fremskritt og at han hadde fullmakt til å implementer den. Ifølge BBC skal nasjonalforsamlingen stemme over den nye, men den blir ikke lagt ut til folkeavstemning.

Tidligere president Alvaro Uribe, som ledet motstanden mot den opprinnelige avtalen, har bedt om at hans leir og ofrene for konflikten får litt tid til å sette seg inn i den nye avtalen før den trer i kraft.

President Santos fikk fredsprisen for avtalen

Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere for forhandlingene som så ut til å ha blitt kronet med seier tidligere i høst, før prosessen fikk et skudd for baugen i folkeavstemningen.

President Juan Manuel Santos er tildelt Nobels fredspris for 2016 for sin innsats for å komme frem til en fredelig løsning.

Regjeringen er også innstilt på å forhandle med landets nest største geriljagruppe, ELN, men disse forhandlingene er utsatt fordi ELN ennå ikke har frigitt sitt siste gissel, en tidligere folkevalgt politiker. Gruppen sa nylig at de håpet å slippe ham fri denne uken.

Utenriksministeren: – En ny mulighet for Colombia

– Jeg er glad for at partene har kommet frem til en ny fredsavtale basert på innspillene som har kommet i den nasjonale dialogen. Avtalen representerer en ny mulighet for Colombia til å avslutte flere tiår med konflikt. Det er viktig at det internasjonale samfunn støtter opp om gjennomføringen, skriver utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Les mer om

  1. Colombia