Verden

Ecuador vil la Sverige avhøre Assange om overgrepsanklager

Ecuador vil la Sverige avhøre WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i den ecuadorianske ambassaden i London.

Julian Assange taler til journalister i Chile i juli.
  • NTB

Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

– Avhøret er avgjørende for å ta en beslutning på om man skal reise tiltale eller ikke, sier informasjonsdirektør Karin Rosander i svensk påtalemyndighet til TT.

Avhøret vil foregå på den ecuadorianske ambassaden i London, og datoen for møtet vil bli satt i løpet av de kommende ukene, ifølge en pressemelding.

  • FN-panel ber Storbritannia og Sverige sette Assange fri: — Dette er en rungende seier for Assange

Seks år etter

Påtalemyndighet har hatt muligheten til å avhøre ham siden etterforskningen startet.

– Å gjøre avhøret etter seks år medfører nok at den innledende etterforskningen er skadd på en måte som ikke går an å reparere, sier Assanges forsvarer Thomas Olsson til nyhetsbyrået TT.

Søkte tilflukt

Det var svensk påtalemyndighet som sendte en formell forespørsel til Ecuador i januar om avhøret. Sverige sendte så en påminnelse i juni, som Ecuador nå har svart på.

En britisk domstol besluttet i 2011 at Assange skulle utleveres til Sverige.

Da britisk høyesterett opprettholdt avgjørelsen, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade. Der har han bodd siden.

Deler av siktelsene henlagt

WikiLeaks-grunnleggeren nekter å dra til Sverige i frykt for utlevering til USA, hvor han er ettersøkt for å ha publisert 500.000 hemmelige dokumenter.

I august i fjor ble deler av siktelsene mot Assange henlagt av svenske påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

Et FN-panel fastslo i februar i år at australieren er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og har bedt britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake.

(NTB)

Les mer om

  1. Wikileaks
  2. Ecuador
  3. FN