Verden

Franske kilder: Flystyrten i Egypt skyldtes ikke teknisk svikt

Tekniske problemer var ikke årsaken til flystyrten i Egypt, fastslår franske luftfartskilder med kjennskap til etterforskningen overfor BBC.

Det russiske flyet ble spredt over et stort område på Sinaihalvøya. 224 mennesker mistet livet.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det melderden britiske kringkasterenlørdag morgen. Andre franske tjenestemenn opplyste til flere medier fredag kveld at en «voldsom, plutselig» eksplosjon fikk det russiske flyet med 224 personer om bord til å styrte.

Kildene skal ha tilgang til informasjon hentet ut fra flyets ferdskriver og taleregistrator.

Egyptiske myndigheter har varslet en pressekonferanse klokken 16, melder NTB.

— IS-lederne skrøt av å ha fått russisk fly til å styrte

Kommunikasjon mellom lederne til Den islamske staten (IS) i Raqqa i Syria og personer på Sinaihalvøya inkluderte skryt over at de sist lørdag fikk et russisk fly til å styrte, melder den amerikanske TV-stasjonen NBC og viser til ikke navngitte amerikanske tjenestemenn.

— Det var helt klart at de feiret, sier en amerikansk tjenestemann til NBC Nightly News. «Pratingen» inkluderte skryt om at de hadde klart å få flyet til å styrte og hvordan de gjorde det.

Amerikansk etterretning fanget før styrten også opp en melding fra en gruppe fra Sinai som har sverget troskap til IS der gruppen advarer om at «noe stort er i gjære».

En eksplosjon er det siste på lydopptaket

En eksplosjon er det siste som høres på opptaket fra flyet som sist lørdag styrtet på Sinaihalvøya, opplyser en etterforsker med kjennskap til de svarte boksene til TV-stasjonen France 2.

En egyptisk mann legger ned blomster på stedet der et russisk passasjerfly styrtet på den egyptiske Sinai-halvøya for rundt en uke siden. En kilde «nær etterforskningen» sier data fra flyets ferdskriver og taleregistrator tyder på at det ble rammet av et angrep.

Ifølge etterforskeren kan ikke eksplosjonen ha vært resultat av en feil med motorene.

Boksene sluttet å virke samtidig

Ifølge nyhetsbyrået AFP tyder analysen av de svarte boksene som var om bord i flyet på at det ble utsatt for et angrep. De viser til en anonym kilde nær etterforskningen. Ferdskriveren og taleregistratoren viste at alt var normalt før begge sluttet å virke samtidig 24 minutter etter at flyet tok av fra Sharm e-Sheikh. Dette tyder ifølge kilden på en plutselig og eksplosiv dekompresjon av flykroppen.

— Dataene peker sterkt i retning av teorien om at det var en bombe om bord, sier kilden til det franske nyhetsbyrået.

Russere stanset flyvninger til Egypt

Egyptiske og russiske etterforskere jobber nå med å analyse de svarte boksene, som inneholder flyets ferdsskriver og taleregistrator.

De første dagene var russiske myndigheter svært avventende til spekulasjonene om at noen med vilje fikk flyet til å kræsje. Men nå vil også Russland stanse flyvninger til Egypt, inntil de vet årsaken.

Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya forrige helg.

— Inntil vi vet den egentlige årsaken til hva som skjedde, vurderer jeg det som nødvendig å stanse russiske flyvninger til Egypt, sa FBS-sjef Aleksandr Bortnikov fredag.

— Dette gjelder først og fremst turistruter, tilføyer han.

Putin vil ha russerne hjem

Putin har også beordret regjeringen til å skissere en «mekanisme» for å hente russiske statsborgere hjem fra Egypt, melder nyhetsbyrået Interfax.

President Putin snakket fredag på telefon med Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi. Ifølge en uttalelse fra Kreml ble de to lederne enig om å samarbeide videre for å «bekrefte effektiviteten til sikkerhetstiltakene ved de egyptiske flyplassene».

Amerikansk og britisk etterretning sier de har fanget opp «prat» mellom mistenkte terrorister som underbygger teorien om at en bombe, antagelig gjemt i bagasjerommet, ble sprengt mens flyet var i 31.000 fots høyde.

Derfor stanses flyvningene:

Les også

Russisk etterretningssjef krever flystans til Egypt

45.000 russere

En talsmann for Putin legger til at stans i flyvningene ikke betyr at den russiske flystyrten forrige lørdag skyldtes et terrorangrep. Stansen vil vare inntil Russland har inngått en avtale med Egypt om styrkede flysikkerhetstiltak.

Akkurat nå er det rundt 45.000 russere på ferie i Egypt, opplyser det statlige turistbyrået Rostourisms leder Oleg Safonov til nyhetsbyrået Tass. Safonov opplyser at turistmyndighetene nå er i gang med å følge opp Putins ordre. På en pressekonferanse fredag ettermiddag legger sjefen for Russlands sivile luftfartstilsyn, Aleksander Neradko, til at tilsynet nå er i ferd med å utarbeide konkrete planer for å stanse flyvningene.

— Kommer til å rasere Egypts turistnæring

Putins beslutning om å stanse flyvningene til Egypt ventes å være ødeleggende for den egyptiske turistnæringen, melder nyhetsbyrået AP fredag.

Normalt går det daglige turistflighter fra flere russiske byer. 14 fly var fredag på vei til Egypt fra flyplassen Sjeremetjevo ved Moskva alene, ifølge AP. I tillegg skulle det gå åtte andre fly til Sharm el-Sheikh til Domodedovo-flyplassen, som også ligger ved Moskva.

Det egyptiske næringslivet er avhengig av turistnæringen, og næringen slet allerede før Metrojet-kræsjen.

Den egyptiske turismeministeren sa i september at turismen ved Sharm el-Sheikh var i ferd med å ta seg opp igjen etter knekken den fikk på grunn uroen etter revolusjonen i 2011, mens det gikk dårlig i resten av landet. Nå kan egypterne se frem til en periode med svært få reisende til det populære reisemålet ved Rødehavet.

Les mer om terroristene på Sinai:

Les også

Dette er Egypts dødeligste terrorgruppe

20.000 briter

Flystyrten og usikkerhet rundt årsaken har nemlig også ført til at Storbritannia og Irland stanset sine flyvninger til og fra Sharm el-Sheikh. Frankrike og Belgia utstedte reisevarsel og ba folk om å holde seg unna Sharm el-Sheikh med mindre de har svært god grunn til å være der.

Storbritannia varslet imidlertid torsdag kveld at landet gjenopptar flyvningene til og fra Sharm el-Sheikh. Kunngjøringen kom noen timer etter at statsminister David Cameron hadde møtt sin egyptiske kollega, president Abdel Fatah al-Sisi.

Storbritannia har for tiden rundt 20.000 av sine borgere på ferie i Egypt.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.

Les også

Egypt tilbakeviser dårlig flysikkerhet

Les mer om

  1. Egypt
  2. Den islamske staten (IS)