I «militærets Disneyland» skal barn kunne leke erobringen av Berlin

– Vi bygger en Riksdag i Patriot-parken, kunngjorde Russlands forsvarsminister i parlamentet onsdag. Her skal soldatspirer få øvd seg.

En kopi av Riksdagsbygningen i Berlin skal nå bygges utenfor Moskva - riktignok ikke helt i naturlig størrelse.

Et av mest ærerike øyeblikk i russisk krigshistorie er da det sovjetiske flagget ble plantet på riksdagsbygningen i Berlin i mai 1945. Nazistene var endelig beseiret.

Nå skal russiske barn og ungdommer kunne øve seg på krig ved å storme en mini-kopi av bygningen i den såkalte Patriot-parken utenfor Moskva.

– Slik kan vår «ungdomsarmé» storme en ikke hvilken som helst bygning, men et konkret sted, sa Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, til parlamentet onsdag, skriver The Washington Post.

Slik så Riksdagsbygningen ut etter bombingen av Berlin i 1945

Militæret selger klær ... og sørger for patriotismen

Patriot-parken er den russiske hærens fornøyelsespark, noen ganger kalt «militærets Disneyland». Men i stedet for pariserhjul og tekoppekjøring, tester de besøkende sine taktiske ferdigheter i nærkamp i en «ekte partisanlandsby» fra andre verdenskrig eller får en guidet tur gjennom slaget om Stalingrad, skriver Neue Zürcher Zeitung. Her er også utstillinger av militært utstyr.

Ungdomsarmeen som forsvarsministeren nevner, er et nettverk av grupper med barn- og ungdom over hele landet som blir opplært i militære teknikker og patriotisme.

Bildene av at det sovjetiske flagget plantes på Riksdagsbygningen er ikoniske. Det er senere blitt kjent at de var iscenesatt.

Det russiske militæret står oppe i en voldsom moderniseringsprosess, og jobber hardt med imaget sitt. Patriot-parken er en del av denne satsingen. De har også startet både klesbutikk og en egen TV-stasjon med patriotiske programmer, skriver The Washington Post.

Tause tyskere

Men hva sier tyskerne til at unge russere skal øve seg på krig ved å storme bygningen der dagens parlament sitter? De fleste tyske medier referer saken, men foreløpig er det få kommentarer å finne.

De russiske soldatene som inntok Riksdagsbyningen i 1945, etterlot seg denne grafittien. Den er tatt vare på og vises frem til turister under omvisninger.

Men landets største avis uttrykker i alle fall indirekte sin misnøye: «Gaga eller farlig?» spør Bild, og setter planen i sammenheng med at russerne stadig oftere trekker paralleller mellom nazitiden og forsvaret av NATOs østgrense. Avisen siterer en programleder på russisk statsfjernsyn som sa at «Når dere ser nærmere på Merkels handlinger, kan man lett kjenne igjen den gamle tyske tesen om mangel på Lebensraum».