Verden

London-terroren: Ni løslatt - to fortsatt til avhør

Av de 11 som ble arrestert etter Westminister-terroren, sitter to i varetekt, opplyser politiet i London.

Politiet forlater huset i Quayside i Birmingham der Khalid Masood bodde.
  • Øyvind Nordli
    Øyvind Nordli
    Journalist

Politiet jobber nå for fullt med å finne ut om 52 år gamle Khalid Masood, som sto bak onsdagens terrorangrep i London, hadde medhjelpere, skriver BBC.

To menn forblir i varetekt inntil videre. Det er en 58 år gammel mann fra Birmingham og en 27 år gammel mann fra samme by. To kvinner er løslatt mot kausjon frem til slutten av mars, mens syv er sluppet fri, opplyser politiet.

Masood angrep onsdag uskyldige mennesker i sentrum av London. På Westminster Bridge ble folk kjørt ned av 52-åringens bil, før han knivstakk en politimann og prøvde å ta seg inn i Parlamentet. Masood ble skutt og drept av politiet.

  • Britisk politi frigir bilde av terroristen Khalid Masood: Bodde flere ganger i Saudi-Arabia
Khalid Masood har et langt rulleblad som kriminell.

Antallet drepte er nå fem, mens et 50-talls mennesker ble såret. 31 mennesker får fortsatt medisinsk behandling, mens to skal fortsatt ha kritiske skader og en person har livstruende skader.

Undersøker om han sendte meldinger før terroren

Masood skal ha sendt kryptiske meldinger på meldingstjenesten WhatsApp, skriver BBC. Politiet er svært interessert i å finne ut om han skal ha sendt disse før han kjørte over Westminster Bridge.

Det er blitt rapportert at meldingen ble sendt fra Masoods telefon to minutter før angrepet, men er ikke bekreftet.

Politiet har undersøkt 21 adresser i London og gjort konkret 2700 beslag av blant annet datamateriell.

Den videre etterforskningen vil fokusere på terroristens motiver, forberedelser og mulige samarbeidspartnere.

Ekstremistgruppa IS har påtatt seg ansvaret for angrepet, men fredag sa politisjef Mark Rowley «at de vil undersøke om Masood var inspirert av terroristpropaganda eller handlet alene».

Ambassaden med sterk oppfordring

Masood var født i Storbritannia, hadde tre barn, men ifølge flere britiske medier skiftet han navn etter å ha konvertert til islam.

Han var kjent for å ha et voldsomt temperament og hadde et langt kriminelt rulleblad.

Den saudiaarabiske ambassaden opplyser om at Masood var i landet og jobbet som engelsklærer fra november 2005 til november 2006, og fra april 2008 til april 2009.

Rowley la samtidig til at den saudiarabiske ambassaden på det sterkeste fordømte onsdagens terroraksjon: «Angrepet i London viser igjen betydningen av å konfrontere og utrydde den internasjonale terrorismen».

Les mer om

  1. Terror
  2. London