Donald Trump nominert til Nobels fredspris, men Harpviken tror Trump-kritikere har sjanse

Blant de 215 personene som er nominert til Nobels fredspris i år, finnes også USAs nye president.

President Donald Trump bør få Nobels fredspris for sin "fred-via-styrke"-ideologi ifølge personen som nominerte ham.

Dette er andre året på rad at Donald Trump er nominert til fredsprisen. Ifølge direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, er det samme person som har nominert ham to år på rad, ifølge Nettavisen.

– En amerikaner som har nominert

– Jeg vet dette fordi jeg spekulerer på noen prisvinnere, og da er det en del folk som bekrefter sine nominasjoner til meg. De fleste som gjør dette, er komfortable med at jeg er åpen om hvem som nominerer, men denne personen ønsker å være anonym. Jeg kan si at det er en amerikaner, sier Harpviken.

Til sammen er 318 personer og organisasjoner blitt nominert til Nobels fredspris for 2017, opplyste Nobelkomiteen torsdag. 215 av de foreslåtte er individer og 103 organisasjoner. Tidsfristen for å nominere noen var 1. februar.

Mange kan nominere

Vedkommende som nominerte Trump, vektla i sin begrunnelse i fjor at Trump må bli anerkjent for sin «fred via styrke-ideologi».

Blant dem som kan nominere noen til fredsprisen er, i tillegg til Nobelkomiteen selv, tidligere prisvinnere, medlemmer av nasjonalforsamlinger, regjeringsmedlemmer og professorer innen en rekke felt.

I 2013 spurte Trump på Twitter om Obamas fredspris fra fire år tidligere kunne trekkes tilbake:

Tror heller på Trump-kritikere

Harpviken pleier å spekulere rundt hvem han tror kan vinne prisen og spådommene hans får normalt solid pressedekning rundt i verden. For 2017 er Trump ikke med på hans fem-på-topp-liste. Der troner i stedet de kjente Trump-kritikerne i borgerrettsorganisasjonen ACLU og jusprofessor Susan N. Herman.

– Selv om en fredpris til ACLU helt sikkert ville bli oppfattet som kritikk mot president Trump, er det mer vesentlig at det vil være en feiring av langvarig og iherdig juridisk håndverk i kampen for borgerrettigheter, spesielt i USA, men også som del av en global kamp, skriver Harpviken.

Obama fikk prisen i 2009

I 2009 fikk president Barack Obama, som også var innsatt det året, fredsprisen.

Tidligere Nobel-direktør Geir Lundestad skrev om Obama-prisen i sin bok Fredens sekretær. Der gikk det frem at han fortsatt var usikker på om det var rett å gi prisen til USAs president.

— Obama innfridde ikke alle forventningene, men jeg vil fastholde at han likevel har gjort verden til en litt bedre plass å bo. Kanskje kan det forsvare en Nobels fredspris selv i ettertid, skrev Lundestad.

Amerikanere skeptiske til Obama-pris

Etter utdelingen skal Obama ha sagt til Jagland at komitélederen holdt en så god tale at han nesten ble overbevist om at han fortjente den. Meningsmålinger viste at et stort flertall av det amerikanske folket mente han ikke fortjente prisen.

Noen andre kandidater

De andre kandidatene på Harpvikens liste, i tillegg til ACLU, er:

  • The Economic Community of West African States (ECOWAS) som sikret maktovergangen i Gambia.
  • Maithripala Sirisena, president i Sri Lanka, for forsoningsarbeid etter borgerkrigen.
  • De hvite hjelmene og Raed al Saleh for arbeidet blant krigsofre i Syria.
  • Jeanne Nacatche Banyere, Jeannette Kahindo Bindu og Dr. Denis Mukwege, kongolosere som hjelper ofre for seksuell vold.