Verden

To sivile og en politimann drept i terroren i London. To politimenn i kritisk tilstand.

LONDON/OSLO (Aftenposten): Den antatte gjerningsmannen var inspirert av internasjonal terrorisme, sa britisk politi onsdag kveld.

  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Odd Inge Aas
    Journalist

– Vi tror vi vet hvem angriperen er, sa visepolitimester Mark Rowley på en pressekonferanse onsdag kveld. Rowley er koordinator for det britiske politiets innsats mot terrorisme.

Rowley sa også at gjerningsmannen var inspirert av internasjonal terrorisme.

– Etterforskningen utvikler seg raskt, og vi jobber med å kartlegge personer som er tilknyttet ham, sa Rowley.

Rowley bekreftet at fire personer ble drept, i tillegg til gjerningsmannen. En av de fire var politimannen Keith Palmer (48). To politibetjenter er i kritisk tilstand.

Antall drepte ble torsdag nedjustert til tre, i tillegg til gjerningsmannen.

Angrepet skjedde like i nærheten av flere av de største turistattraksjonene i London. Det er klassifisert som en terrorhendelse.

En full terroretterforskning blir derfor gjennomført av London-politiets antiterrorkommando.

  • IS har oppfordret til angrep med bil. En rekke terrorhandlinger har fulgt samme oppskrift.
Gjerningsmannen (øverst i bildet) ble skutt etter at han angrep en gruppe politifolk utenfor Parlamentet i London. En av politibetjentene (nede til høyre på bildet) døde av skadene.

Parlamentsbygningen og området rundt i en omkrets på flere hundre meter ble sperret av. Londons fungerende politimester Craig Mackey var blant de mange vitnene til hendelsen.

Dette skal ha skjedd

Slik blir hendelsesforløpet beskrevet i britiske medier:

Vitner forteller at en bil meide ned flere mennesker på Westminster-broen like ved Parlamentet. Blant dem skal det være flere skolebarn og tre politifolk, som hadde deltatt i en seremoni med utdeling av utmerkelser.

Gjerningsmannen kjørte så rett mot en gruppe turister som sto ved gjerdet utenfor Parlamentet, kræsjet inn i gjerdet og løp deretter gjennom porten ved parlamentsbygningen. Der angrep han med kniv en bevæpnet politibetjent før andre politifolk skjøt ham.

– Vi fikk flere forskjellige meldinger. Det var blant annet at en person var i elven, at en bil hadde kollidert med fotgjengere og en mann bevæpnet med en kniv, sa BJ Harrington i London-politiet tidligere på dagen.

Saken fortsetter under bildene

Flere skadde personer får hjelp på Westminster-broen like ved parlamentsbygningen.
Ambulansen frakter sårede bort.
En person før førstehjelp mens en bevæpnet politimann holder vakt utenfor Parlamentet.
En bil kjørte inn i menneskemengden på Westerminster-broen like ved Parlamentet. Broen går mellom det verdensberømte klokketårnet til parlamentsbygningen, som huser klokken Big Ben, og området der pariserhjulet London Eye ligger. Broen er derfor populær blant turister.

Hentet opp kvinne fra elven

Aftenpostens reporter på stedet forteller at helikoptre flyr lavt over området. Det er et massivt oppbud av bevæpnet politi med skuddsikre vester og politibåter patruljerer Themsen.

Minst en kvinne ble hentet opp fra elven i live.

Politiet har sperret av veiene fra House of Commons og opp mot Trafalgar Square, cirka 500 meter fra parlamentsbygningen.

Aftenpostens Louise Scharff Thommessen er i London.

Gjerningsmannen skutt to eller tre ganger

Quentin Letts, som er tegner i avisen Daily Mail, forteller at han så at en mann i svarte klær angrep politimannen utenfor Parlamentet.

Mannen ble så ble skutt to eller tre ganger da han prøvde å løpe inn i selve parlamentsbygningen, skriver The Guardian.

– Han hadde noe i hånden, det så ut som en kjepp av noe slag, og han ble stoppet av et par politifolk i gule jakker. Og en av politifolkene i gul jakke falt ned og vi kunne se hvordan mannen i svart beveget hånden på en måte som kunne se ut som om han stakk eller slo politimannen, sier Letts til BBC.

Han forteller at den andre politimannen løp etter hjelp, mens mannen i svarte klær løp mot inngangen.

–Da angriperen løp mot inngangen ropte to sivilkledde menn med våpen til ham, som en advarsel. Han ignorerte advarselen og de skjøt to eller tre ganger mot ham og han falt over ende, sier Letts.

Ber folk unngå området

Politiet i London ble tilkalt klokken 14.40 lokal tid – 15.40 norsk tid – til det politiet på stedet kaller en «hendelse med skytevåpen».

Politiet ber folk om å holde seg unna et stort området rundt Parliament Square, Whitehall, Westminster Bridge, Lambeth Bridge, Victoria Street og frem til Broadway, Victoria Embankment og undergrunnsstasjonen Embankment.

Utenriksdepartementet i Norge ber norske reisende i London om å ta kontakt med sine pårørende.

– Vi er i kontakt med ambassaden i London for å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til NTB.

Statsministeren evakuert

Statsminister Theresa May var i Parlamentet da angrepet skjedde og ble evakuert inn i bilen sin av minst åtte sivilkledde politifolk, viser videobilder The Guardian har sett.

Noen av politifolkene var bevæpnet med automatvåpen og man kan høre flere høye smell i bakgrunnen.

May ble brakt i sikkerhet i Downing Street. Statsministerboligen ligger bare noen få kvartaler fra Parlamentet. Hun har nå kalt sammen regjeringens kriseråd.

Politifolk i aksjon like ved ambulansehelikopter som har landet utenfor Parlamentet i London.

– Stor kjøkkenkniv

Politisk redaktør Andrew Woodcock i nyhetsbyrået Press Association kunne fra sitt kontorvindu se det som skjedde:

– Jeg hørte skrik utenfor og kikket ut. Der var det en gruppe på 40–50 personer som løp rundt hjørnet fra Bridge Street og inn på Parliament Square, forteller han til BBC.

Ved sikkerhetskontrollen der så han at en mann løp ut fra mengden.

– Det så ut som han holdt opp en stor kjøkkenkniv. Så hørte jeg noe som hørtes ut som skudd – jeg tror det var tre – og det neste jeg la merke til, var at to personer lå på bakken mens andre løp til for å hjelpe dem. Så kom bevæpnet politi raskt til stede og jeg hørte dem rope at folk skulle komme seg bort fra plassen, forteller Woodcock.

Les mer om

  1. London
  2. Terror