Verden

Pokerspillet om ny helsereform fortsetter. Trump er i trøbbel og avstemningen er utsatt.

NEW YORK/OSLO: Både president Donald Trump og styrtrike partidonorer tyr til trusler på hver sin side for å vinne et politisk pokerspill om USA helsepolitikk. Torsdag kveld ser det ut til at presidenten fikk et alvorlig tilbakeslag.

Å avskaffe Obamas helsereform har siden 2010 vært en av republikanernes viktigste kampsaker – spesielt for partiets høyrefløy.
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kampen mot president Barack Obamas helsereform var ett av Donald Trumps fremste våpen i fjorårets valgkamp.

Republikanerne har forsøkt å skrote reformen, kjent som The Affordable Care Act – eller Obamacare – helt siden den ble vedtatt i 2010.

Nå har de muligheten. Torsdag skulle medlemmene av Representantenes hus – det nedre kammeret i Kongressen – etter planen avgjøre om de godkjenner forslaget til en ny helsereform. Det ble utsatt fordi Trumps leir skal ha hatt problemer med å finne støtte. En kilde i Det hvite hus sier imidlertid at avstemningen er utsatt fordi de «synes det bør skje når det er dagslys».

Dermed fortsetter dramaet for Trump og hans regjering. For dem ligger det mye prestisje å få gjennom forslaget.

Krisemøter i siste liten

Så langt har saken utviklet seg til et politisk spill med skyhøy innsats.

Sent onsdag kveld møttes partitopper hos speaker Paul Ryan for å se om de hadde nok stemmer, men dette var da ikke klart. Torsdag har det også vært tunge forhandlinger, uten at dette ser ut til å ha lyktes.

For å få gjennom forslaget skal Trump, ifølge lokalavisen The Hill, personlig ha kontaktet flere på partiets høyrefløy for å få dem inn i folden.

Noen i partiet stemmer nei uansett

Samtidig har republikanerne flere politikere som er skeptiske til å vrake Obamacare og vil stemme nei hvis Tea Party-fløyen får enda flere innrømmelser.

Charlie Dent fra Pennsylvania, Dan Donovan fra New York og Frank LoBiondo fra New Jersey har allerede sagt at de stemmer nei til den nye loven.

Pengeonkler inn i kampen

I en omdreining onsdag ble det kjent at brødrene Charles og David Koch trolig vil strupe valgkampstøtte til republikanere som går for å erstatte Obamacare med den nye politikken. De to styrtrike partionklene brukte over to milliarder kroner på fjorårets valg.

Deres organisasjoner Americans for Prosperity og Freedom Partners lover millioner i valgkampstøtte til dem som stemmer mot det nye forslaget.

Koch-nettverket er enig med partiets høyrefløy som ikke synes vrakingen av Obamacare går langt nok.

 • Partiets milliardærer ga Trump småpenger: Satset stort på andre kandidater

Usikker avstemning

Republikanernes partiledelse og president Trump har samarbeidet om den nye planen. Republikanerne har i utgangspunktet kontroll over begge kamre i Kongressen samt Det hvite hus.

Dermed burde det vært enkelt å få gjennom en reform for å erstatte den såkalte Obamacare. Men nå fortsetter dramaet og det er langt på vei usikkert om det kan være mulig å finne flertall til en senere avstemning.

Hvorfor? Her er fem tall som forklarer mer:

Første tall: 216

Republikanerne har flertall i begge kamre i Kongressen i Washington, DC. Men det kan likevel bli vanskelig å få vedtatt den nye helsereformen.

216 er antallet stemmer som må til for å få den nye helsereformen godkjent i Representantenes hus. Huset består av 435 medlemmer, men fem seter er for tiden ubesatt. Et flertall betyr dermed 216 stemmer.

Helsereformen er en dypt betent politisk verkebyll i Washington, DC. Svært mange republikanere har, i likhet med president Trump, gått til valg på et løfte om å fjerne Obamacare – og føler seg dermed forpliktet til å stemme på den nye reformen.

Det samme gjelder demokratene: Det ville vært politisk selvmord å bidra til at Obamacare – sannsynligvis partiets største politiske seier det siste tiåret – blir felt. Foreløpig har ingen demokrater sagt at de kommer til å stemme for det nye forslaget.

Les også

Trump-velgere som Earl «Curley» Parker (85) rammes kraftig av ny helselov. Likevel støtter han endringen.

Republikanerne har 237 stemmer i Representantenes hus. Partiet kan dermed ikke miste mer enn 21 stemmer for å gå på et alvorlig nederlag i den første, store avstemmingen etter at Donald Trump ble president.

Onsdag var det 23 republikanere som sa at de kom til å stemme nei, ifølge lokalavisen The Hill. At forslaget nå ikke går til avstemning tyder på at dette ikke var særlig endret torsdag.

Andre tall: 24.000.000

De siste månedene er det blitt holdt demonstrasjoner over hele USA i protest mot den nye helsereformen. Bildet er fra Vista, California, tidligere denne uken.

24 millioner er økningen i antallet amerikanere som kan bli stående uten helsereform dersom det nye forslaget blir vedtatt.

Motstanden mot den nye helsereformen er ikke utelukkende politisk. Den handler også om at forslaget er blitt møtt med knallsterk kritikk fra flere hold. Flere av landets ledende helseorganisasjoner er imot forslaget.

Og en rapport fra det uavhengige budsjettkontoret i Kongressen (CBO) konkluderte med at antallet amerikanere uten helseforsikring vil øke med opptil 24 millioner dersom reformen blir gjennomført. Det føderale budsjettunderskuddet ville samtidig bli redusert med 337 milliarder dollar, ifølge rapporten.

Årsaken er at mange av helsetjenesteutgiftene vil flyttes fra myndighetene til borgerne, noe som igjen betyr at prisen på helseforsikringer vil øke. Ettersom den nye reformen ikke gjør det til et krav å ha helseforsikring, kommer trolig mange til å droppe forsikringen fordi det blir for dyrt.

Mange av dem som rammes, har stemt på republikanske politikere. De kan føle seg sviktet av sine folkevalgte og begynne å se seg om etter alternativer ved neste valg (se punkt fire).

Les også

Republikansk kaos om helsepolitikk | Frank Rossavik

Tredje tall: 30 (cirka)

Den konservative Tea Party-fløyen i det republikanske partiet er svært kritiske til partiledelsens forslag til ny helsereform. Her møter noen av dem – anført av Mark Meadows – pressen tidligere denne måneden.

30 er det omtrentlige antallet medlemmer i den såkalte Freedom Caucus – også kjent som Tea Party-fløyen – i Representantenes hus. Dette er partiets mest konservative medlemmer, og som regel politikere som er blitt valgt inn på et løfte om å avskaffe Obamacare fullstendig.

Det nye forslaget til helsereform er formelt sett ikke en skroting av Obamacare, men en justering. Dette har fått mange på høyresiden til å steile fordi de mener at en ja-stemme vil være å svikte velgerne som sendte dem til Washington DC.

De fleste Freedom Caucus-medlemmene i Huset har sagt at de kommer til å stemme nei til forslaget om ny helsereform.

Siden 2010 er det denne gruppen som har kjempet hardest for å avskaffe Obamacare. Nå kan det i stedet bli dem som redder den.

Les også

Stoltenberg skal møte Trump

Fjerde tall: 2018

De 435 medlemmene av Representantenes hus velges annethvert år.

2018 er året for det neste viktige valget i USA.

Medlemmene av Representantenes hus går til valg annethvert år. De har derfor alltid det neste valget på netthinnen når de bestemmer seg for hvilken posisjon de skal ta.

Donald Trump truet medlemmer av Freedom Caucus da han møtte dem på tirsdag med et nederlag i 2018 dersom de stemmer nei til helsereformen i dag. Han hintet også om at han selv ville straffe dem som trosset ham.

Jeg kommer etter deg! sa Trump – tilsynelatende spøkefullt, men likevel – til Mark Meadows, som leder den konservative fløyen, på møtet.

Mange republikanere er fanget mellom barken og veden i denne saken. Stemmer de nei, kan de straffes av presidenten og partiledelsen og plutselig se seg slått i nominasjonskampen til neste år. Stemmer de ja, kan de straffes av rasende velgere som har mistet helseforsikringen sin og av noen av partiets aller rikeste og mest gavmilde givere.

Les også

Fem ting Donald Trump allerede har gjort som USAs president

Femte tall: 50

Kentucky-senator Rand Paul har gjort det klart at han er svært negativ til forslaget om ny helsereform.

50 er antallet senatorer som må stemme «ja» til den nye helsereformen for at den skal vedtas.

Dersom forslaget får grønt lys i Representantenes hus, må det godkjennes av Senatet før presidenten kan underskrive teksten og gjøre det om til en del av lovverket.

Og motstanden i Senatet er minst like sterk som i Huset. Republikanernes knappe flertall gjør at de kun kan miste to stemmer – og det er langt flere enn det som står på neisiden i dag.

Flere republikanere, deriblant Rand Paul og John McCain, skal ikke gjenvelges før om nesten seks år, og de er dermed mindre tilbøyelige til å la seg presse av partiledelsen og presidenten.

Dersom Senatet skal godkjenne reformen, blir det trolig etter en grundig omskriving. Da må den tilbake til Huset igjen for en ny avstemming fordi teksten må være den samme i begge kamre før den kan signeres av presidenten.

Denne prosessen er altså på ingen måte over i dag – uansett hva som skjer.

Les også

 1. USAs høyesterett berget Obamas helsereform

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Helsepolitikk
 4. Republikanerne, USA
 5. Tea Party-bevegelsen
 6. Demokratene, USA