Mer enn 45.000 har flyktet fra IS før slaget om Mosul sentrum

Søndag startet irakske regjeringsstyrker en ny offensiv mot de IS-kontrollerte delene av Mosul. Tusener av sivile flykter fra de siste IS-okkuperte områdene.

En mann roper mens han løper fra de IS-kontrollerte områdene av Mosul med datteren på armen lørdag 4. mars. Klikk for å se flere bilder.
I frontområdet i Mosul herjer IS-krypskyttere. Her nærmer far og datter seg den delen av Mosul som er inntatt og kontrollert av irakske regjeringsstyrker.
I løpet av lørdagen flyktet 13.000 mennesker fra IS-kontrollerte bydeler i Vest-Mosul.

De amerikanskstøttede irakske styrkene har innledet en offensiv for å gjenerobre de vestlige delene av Mosul fra den islamske stat (IS), kunngjorde en talsperson fra regjeringsstyrkene til Reuters søndag.

Det betyr at det avgjørende slaget om de sentrale og historiske sentrumsbydelene vest for Tigris er i gang, etter at fremrykkingen stoppet opp i to dager på grunn av dårlig vær.

Gjenerobringen av Mosul skjer fra sør og øst fra irakske spesialstyrker med støtte fra sjiamuslimske militsgrupper, kurdiske styrker og amerikanske kampfly.

Spesialsoldater fra Irak-hæren kontrollerer at flyktninger fra IS-kontrollerte områder ikke er utstyrt med selvmordsbelter av sprengstoff
IS-territoriet i sort skrumper i Mosul-området. Irakisk-kontrollert område er rødt. Konfliktkartet Liveuamaps viser at de irakiske styrkene er i ferd med å avskjære og omringe byen i nord.

Strømmer fra IS-bydelene

Samtidig har tusenvis av innbyggere flyktet over til de regjeringskontrollerte delene av byen.

Bare i løpet av lørdag kom det 13.000 flyktninger. Den internasjonale migrantorganisasjonen IOM opplyser at 45.000 sivile har flyktet fra de vestlige delene bare siden 25. februar.

600.000 igjen i byen

Over 200.000 sivile har flyktet eller blitt fordrevet i Mosul i de litt over 100 dagene som er gått siden kampene om den tidligere IS-bastionen startet.

Dette er likevel langt færre enn hjelpeorganisasjoner fryktet da offensiven startet i oktober i fjor. Da fryktet mann at over en million mennesker kunne havne i kryssilden.

Men fortsatt antas det at over 600.000 mennesker befinner seg i den vestlige delen av den irakske storbyen.

Krigsforbrytelser og kollaps?

Lørdag skal IS ha forlatt en rekke kontrollposter i vest, samtidig som antall selvmordsangrep mot regjeringshæren øker. Flere tror dette er tegn på en intern IS-kollaps i Mosul.

De siste dagene er det også kommet rapporter på at IS kan ha begynt å bruke kjemiske våpen i forsvaret av Mosul.

FN rapporterte lørdag at de siden 1. mars har registrert 12 personer med symptomer på å ha vært utsatt for kjemiske våpen. Fredag meldte Røde Kors at de behandlet syv personer for slike symptomer ved sykehuset Rozhawa i nærheten av byen.

Slik så situasjonen ut i Mosul lørdag, ifølge Nineveh Media Center. Grønn_ Irak-kontrollert Hvitt: Under IS-kontroll. Rødt: Frontlinje

Skyter granater inn i øst

Angrepet der kjemiske våpen skal ha blitt brukt, fant sted øst i Mosul

Ifølge Expressens reporter i Mosul, Magda Gad, skal det dreie som om granater med klorgass som IS har sendt inn i de befridde områdene.

I løpet av en uke skal IS ha skutt over 1400 granater inn Øst-Mosul.

Søndag formiddag melder flere kilder at regjeringshæren er i ferd med å innta byens maktsentrum, området Nineveh med regjeringsbygninger, residensboliger og statlige kontorer.

Saken fortsetter under bildene.

Tusenvis har flyktet fra sine hjem på grunn av kamphandlinger. Her er menn samlet mens de venter på å gjennomgå en sikkerhetskontroll i den regjeringskontrollerte delen av Mosul.
Irakske spesialsoldater skyter mot droner som er sendt opp av IS. Dronene brukes både til å spionere på fremrykningen og som raketter lastet med eksplosiver.
En familie flykter fra IS-kontrollert område mens nabolaget bombarders. Beboerne ble tvunget til å sette biler i gatene for å barrikadere og hindre regjeringshærens fremrykning.

2000 IS-krigere igjen

Offisielle kilder i den irakske koalisjonen kunngjorde tidlig søndag at de USA-trente antiterrorstyrkene har inntatt bydelene Al-Samoud Tal Al-Ruman, mens regjeringshæren også kjempet om kontroll i Al-Dindan and Al-Dawasa, skriver AFP.

Det er ventet at kamphandlingene vil intensiveres når IS blir presset til å forsvare seg inn i Mosuls gamleby, som er en labyrint av bygninger og trange gater.

Det skal befinne seg rundt 2000 IS-krigere i Mosul, ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.