Verden

Mens alle er opptatt av Trumps tvitring, river Kongressen Obamas lover i stykker

Kongressen har funnet et smutthull for å endre en rekke av de lovene som Barack Obama fikk igjennom like før han gikk av.

Donald Trump kan få gleden av å signere vedtak som trekker tilbake forgjengerens lover. Foto: Evan Vucci /AP / NTB Scanpix

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Tiltak som styrket våpenkontroll og miljøregler for kull og oljeindustrien: Dette står på listen over tiltak som Kongressens republikanske flertall nå vil oppheve. Og i Det hvite hus sitter Donald Trump klar med pennen for å signere.

Godt hjulpet av de mektige Koch-brødrene og deres team av jurister har republikanerne funnet metoden: En egen lov som gir Kongressen mulighet til å oppheve lover med alminnelig flertall.

Men det haster. Kongressen har 60 dager på seg fra en lov er vedtatt eller en ny Kongress har tiltrådt, til å rive opp presidentens dekreter med alminnelig flertall. Etter 60 dager kan et mindretall på 40 av Senatets 100 medlemmer stanse en sak, gjennom såkalt filibuster.

I Senatet er det 52 republikanere, 46 demokrater og 2 uavhengige som stort sett stemmer med demokratene.

Mange vil ha endringer

Nyhetsbyrået AP skriver at en rekke pressgrupper som står republikanerne nær har vært med å lage listen over lover man vil oppheve. To slike er utslippsregler for kullindustrien og forbud mot fakling i oljeindustrien. Begge ansees å være en del av president Barack Obamas anti-næringslivs politikk.

  • Les Kristoffer Rønnebergs reportasje: Slik endret Trump USA på rekordtid

Det er en rekke mindre og ikke så kjente lover som kan bli opphevet.

Endrer våpenlover

Våpenlobbyen med National Rifle Association (NRA) får nå trukket tilbake en lov som krever at personer som er så psykisk syke at de lever på sosialstøtte, skal gjennomgå en spesiell bakgrunnssjekk før de får kjøpe våpen. Denne lovendringen har det vært jobbet med siden massedrapet på Virginia Tech i 2007.

Et annet eksempel på en lov som kan bli trukket tilbake innen fristens utløp, er vedtatt med stemmer fra begge partier. Den slår fast at amerikanske selskaper skal opplyse om hva de betaler fremmede regjeringer. Formålet er å hindre korrupsjon.

Majoritets leder i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy. Foto: Alex Brandon /AP/ NTB Scanpix

Klar agenda

– Trump har en virkelig konservativ agenda, sa majoritetsleder i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy. Han er en av arkitektene bak det som nå skjer, og han slår fast at Trump kommer til å signere lovene.

Lovene skal sette fart i næringslivet, lover republikanerne.

Det er ikke vanlig at presidenter signerer slike tilbaketrekkingslover. I Obamas presidentperiode forsøkte den republikansk dominerte kongressen å gjøre dette, men ble stanset av presidentens veto. Under George W. Bush ble en slik lov signert, skriver AP.

Men tiden renner snart ut. I mars vil det være mulig for et mindretall på 40 i Senatet å blokkere behandlingen av slike lover.

Hva har vi gått glipp av, mens alle har vært opptatt av Trump? Det handler denne ukens podkast Aftenposten verden om.

Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Barack Obama
  3. George W. Bush
  4. Våpenlover