Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen

Britta Nielsen (65) er dømt til fengsel i seks og et halvt år for å ha underslått over hundre millioner kroner fra den danske Socialstyrelsen.

Britta Nielsen ble pågrepet i Sør-Afrika i 2018. Dette bildet er tatt fra rettsmøtet i Johannesburg i november samme år.
  • NTB

Nielsen hadde en betrodd stilling i Socialstyrelsen og overførte ifølge tiltalen penger til seg selv flere hundre ganger mellom 1993 og 2018.

Den samlede summen i tiltalen er på minst 117 millioner danske kroner – tilsvarende 159 millioner norske kroner.

Retten fant henne skyldig i bedrageri, dokumentfalsk og misbruk av stillingen.

Aksepterer

Aktor i saken hadde lagt ned påstand om minst åtte års fengsel, men Københavns Byret fastsatte straffen til seks og et halvt år.

Nielsen har mottatt og aksepterer dommen, opplyser hennes forsvarer Nima Nabipour. Påtalemyndigheten har nå to uker på seg til å avgjøre om dommen skal ankes til Østre Landsret.

Nielsens svigersønn ble mandag dømt til åtte måneders fengsel for grovt heleri, og flere av barna hennes er også siktet for dette.

Fiktive prosjekter

Underslaget skjedde ved at Nielsen opprettet fiktive prosjekter, som hun deretter overførte penger til. Hun fabrikkerte også eposter til ikke-eksisterende adresser og forfalsket underskrifter, slås det fast i dommen.

Det faktum at pengene hun svindlet til seg var øremerket utsatte og svake i samfunnet, ble av retten sett på som en skjerpende omstendighet.

Forsvareren hevdet på sin side at svake kontrollrutiner i Socialstyrelsen burde være en formildende omstendighet, noe retten var uenig i.

Dommen innebærer også at det skal tas beslag i 113 millioner danske kroner, samt ulike gjenstander fra Nielsen.