Antatt selvmordsbomber «ble stadig mer religiøs»

STOCKHOLM/TRANÅS/OSLO (Aftenposten.no): Svært mye tyder på at selvmordsbomberen er en 29 år gammel svensk-iraksk mann. Venner beskriver overfor svenske aviser en mann som ble stadig mer religiøs - og sint.

Dette bildet ble lagt ut på Internett av 29-åringen som etter all sannsynlighet er mannen bak selvmordsaksjonen i Stockholm. Bildet skal være fra Jordan, ved Dødehavet. I et lydopptak sendt til media før selvmordsaksjonen, ber den antatte selvmordsbomberen sin familie om unnskyldning for å ha løyet om turer til Midtøsten. - Jeg dro aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg dro dit for jihad, sier stemmen. FOTO: PRIVAT
  • John Harbo

Les også:

Bilen som eksploderte i Stockholm på lørdag tilhører en 29 år gammel mann fra tettstedet Tranås, som ligger nordvest for Jönköping i Småland. Mannen som sprengte seg selv i luften midt i julerushet, antas å være bileieren — en iraker som kom til Sverige tidlig på nittitallet.

Politiet arbeider ut fra den teori at mannen som eide bilen og selvmordsbomberen er en og samme person, blant annet fordi en e-post med trusler som ble sendt rett før selvmordsaksjonen, er signert samme navn som eier av den hvite Audien som ble sprengt - minutter før selvmordsbomberen sprengte seg selv.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

I går ransaket politiet mannens bolig i sentrum av Tranås.

Boligblokken, som søndag var beleiret av journalister, ligger i det lille tettstedets julepyntede hovedgate. Nabolaget var søndag kveld svært rolig, til tross for presseoppbudet.

Ber sin familie om tilgivelse

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel beskriver mannen som «en ung iraker som har vært engasjert på ulike nettsteder der han har markert seg som motstander av krigene i Irak og Bagdad».

I denne boligblokken bodde, da han oppholdt seg i Sverige, eieren av bilen som ble sprengt i Stockholm lørdag, og som høyst trolig også er selvmordsbomberen. FOTO: HANS O. TORGERSEN

I en lydfil vedlagt e-posten hvor truslene fremsettes, ber den mistenkte selvmordsbomberen sin familie om tilgivelse.

«Til min familie: Forsøk å tilgi meg. Jeg kunne ikke sitte og se på urettferdigheten mot islam og profeten Muhammed (...) Jeg dro aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg dro dit for jihad (hellig krig, journ.anm). Jeg håper dere kan forstå meg en gang. Jeg kunne aldri fortelle dette til dere eller noen andre» blir det sagt i lydfilen.

På bilder fra 29-åringens Facebook-profil er han avbildet i det som trolig er Jordan, med Dødehavet i bakgrunnen.

Selvmordsbomberen kommer også i lydfilen med en «hilsen til alle mujahedin, glem meg ikke i deres bønner. Be for meg. Be for meg, for her i Sverige er muslimene så fornedret at de ber for ikke-muslimer i sine moskeer».

Neppe alene

Magnus Ranstorp, svensk terrorekspert, sier til avisen Dagens Nyheter at det er flere ting som tyder på at attentatmannen ikke har operert alene. Blant annet kan gjentatte reiser til London og Jordan tyde på at han har samarbeidet med andre.

— Jeg tror ikke det er snakk om en person som har sittet alene og sett på voldsforherligende filmer for så å gjennomføre dette. Hans reiser kan tyde på en viss virksomhet, og i London er det lett å komme i kontakt med ytterliggående grupper. På en nettside skriver 29-åringen at han dro til London i 2001 for å studere.

Selvmordsbomberen klarte bare å skade to personer i tillegg til å ta livet av seg selv, men bombeeksperten Bo Janzon sier til Svensk TV at aksjonen i verste fall kunne ført til flere hundre dødsofre om den hadde skjedd på et mer trafikkert sted.

Trolig ble bare én av seks rørbomber utløst.

Hyllet radikale islamister

Mannen som sprengte seg selv i luften i Stockholm, skal ha vært i Jordan i mars. Nettprofilene til den irakske mannen forteller historien om en dypt religiøst mann som utviklet radikale holdninger.

På en profil på nettet skriver han at han ble født i Bagdad og flyttet til Sverige i 1991. Han skal ha gått på videregående skole i den lille småbyen Tranås. Deretter dro han til Storbritannia for å studere fysioterapi. Det er uklart når han kom tilbake til Sverige.

Etter et besøk i mars legger han ut bilder av seg selv i Jordan. På et av bildene tatt på vei til Dødehavet skriver han at han er bare 36 kilometer fra al-Quds, muslimenes navn på Jerusalem.

Deretter blir profilen fylt av radikal islamistisk propaganda. Profilbildet viser to menn, der en av dem bærer et flagg fra terrornettverket Al-Qaida. Han legger ut en video som hyller selvmordsbomberen Abu Dujana som drepte syv CIA-agenter i Afghanistan og er medlem av en støttegruppe for den radikale jordanske islamistlederen Abu Nour al-Maqdisi.

For noen dager siden la den angivelige selvmordsbomberen ut flere videoer til støtte for radikale islamistiske opprørere i Tsjetsjenia.

Det sto også skrevet på arabisk «Gud ta meg herfra når du ser i miskunn til meg. La meg være oppriktig i ord og gjerning og la mine gjerninger være i trofasthet til ditt nåderike ansikt. Fjern meg fra hyklerskhet og dobbeltmoral, å du, all verdens Herre».

- Ble stadig mer religiøs og sint

29-åringens venner beskriver overfor Aftonbladet en ung mann som fikk gode karakterer som elev på videregående.

Han skal ha likt å spille basket og drikke øl med venner - og skal også ha vært populær blant jentene.

En tidligere klassekamerat sier til Svenska Dagbladet at det ikke var noe ved hans oppførsel som tilsa at han skulle bli selvmordsbomber.

— Han var talefør, spurte om mye i timene og var høylydt. Men han uttrykte aldri noen ekstreme synspunkter, sier den tidligere kameraten.

Venner som Aftonbladet har snakket med, sier de la merke til at han ble stadig mer religiøs - og sint - med tiden. De hadde likevel aldri kunnet forestille seg at han skulle ha sprengt seg selv i luften.

— Jeg er så sjokkert at jeg ikke vet hva jeg skal si, sier en bekjent av 29-åringen.

Frykter mer

Lederen for Svensk islamsk samling, Abd al-Haqq Kielan, sier til Dagens Nyheter at han tror terroraksjonen i verste fall kan føre til flere lignende angrep.

— Dette ser ut til å være en person som på et vis har vært forvirret. Han har trolig hatt en plan som er motivert ut fra religiøse grublerier. Men til alt hell ble den utført på en amatørmessig og ikke profesjonell måte, sa han. Derfor kan det som skjedde i Stockholm lørdag kveld etter hans mening ikke sammenlignes med aksjoner som dem i Madrid og London.

Sjokkert

Han er sjokkert over at det i Sverige er noen som kan utføre slike handlinger.

— Denne typen ubalanserte mennesker kan utnyttes av andre som vil utføre terrorhandlinger. De gjør ikke noe selv, men rekrutterer ustabile ungdommer. Det er en svært skummel situasjon, sier Abd al-Haqq Kielan.

Politiets etterforskere dekket til levningene av attentatmannen som lå på fortauet etter aksjonen lørdag kveld.