Verden

Valgdagsmåling: Overlegen seier til Tokajev i Kasakhstan

70 prosent har stemt på den midlertidige presidenten Kassym-Jomart Tokajev i Kasakhstan, ifølge en valgdagsmåling. En norsk observatør ble anholdt på valgdagen.

Fungerende president Kassym-Jomart Tokajev er ventet å vinne valget med stort flertall. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-DPA-AFP
Fungerende president Kassym-Jomart Tokajev avla stemme i Nursultan søndag. Foto: AP / NTB scanpix
Politiet fraktet bort demonstranter som protesterte under valget søndag. Foto: AP / NTB scanpix
Kasakhstans tidligere president Nursultan Nazarbajev sammen med hovedkandidat Kassym-Jomart Tokajev (t.h.). Foto: AP / NTB scanpix

Også flere hundre demonstranter og flere journalister ble anholdt av politiet under en demonstrasjon i landets største by Almaty søndag.

– Skam, skam! ropte demonstrantene, før opprørspoliti med hjelm og skjold gikk til aksjon.

På kvelden ble det offentliggjort en valgdagsmåling som var helt i tråd med forventningene på forhånd. Tokajev (66) ligger an til å få hele 70 prosent av stemmene i presidentvalget.

– Ta han der

Under demonstrasjonen i Almaty var Helsingforskomiteens stedlige representant Marius Fossum til stede som observatør.

– Opprørspoliti, i samarbeid med vanlig politi, begynte plutselig å hale folk inn i busser. Enkelte ble ganske røft behandlet, forteller han til Dagbladet.

Idet han gikk nærmere for å ta bilder, hørte han en stemme bak seg som sa «ta han der».

– Plutselig tok fire-fem opprørspoliti meg i hver arm, og halte meg nedover mot en kassebil som var overfylt.

Håndplukket etterfølger

Fossum slapp med skrekken og ble løslatt igjen da politiet skjønte at han var utlending.

En korrespondent for det franske nyhetsbyrået AFP ble i stedet tatt med til en politistasjon. Og en engelsk journalist fikk et blått øye i tumultene som oppsto da han ble pågrepet.

Deltakerne i demonstrasjonen protesterte mot et valg som er sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner. Det var nærmest uunngåelig at vinneren ville bli Tokajev - den håndplukkede etterfølgeren til Nursultan Nazarbajev, som styrte Kasakhstan i nesten 30 år.

Nazarbajev begynte sin president-karriere allerede før Sovjetunionen gikk i oppløsning og Kasakhstan ble et selvstendig land. Han satt med makten fram til han overraskende gikk av tidligere i år.

Opposisjonskandidat

Selv om 78-åringen trakk seg som president, har han fortsatt stor innflytelse i det sentralasiatiske landet.

Nursultan Nazarbajev er fortsatt leder av det nasjonale sikkerhetsrådet. Og landets hovedstad, som tidligere het Astana, skiftet nylig navn til Nur-Sultan.

Seks kandidater stilte til valg mot Tokajev, blant dem journalisten Amirzhan Kosanov, som har vært regnet som en reell opposisjonskandidat. Han fikk rundt 15 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingen.

Men ingen av motkandidatene er særlig godt kjent i Kasakhstan. Tokajev har på sin side fått støtteerklæringer og drahjelp fra pop- og filmstjerner.

Blant de sentralasiatiske landene er Kasakhstan et av de mest velstående. Landet ligger mellom Russland og Kina, og Tokajev snakker både russisk, kinesisk og engelsk.

Pensjonisten Marat Sagyndykov (65) forteller at han stemte på Tokajov og håper landet følger kursen som Nazarbajev har staket ut.

– Jeg føler vi har hatt en viss suksess de siste 30 årene, sier Sagyndykov.