Russland diskuterer ny grunnlov. Et forslag åpner for at president Putin kan bli sittende som president.
MOSKVA (Aftenposten): Vladimir Putin stemte for at han kan bli sittende til han blir 84 år gammel.
Man skal ikke undervurdere hvor spennende TV-sendingen fra nasjonalforsamlingen kan være, skrev den anerkjente russiske analytikeren Ekaterina Schulmann på Facebook tirsdag.
Og denne tirsdagen fikk hun helt rett.
Det pågår et arbeid i Russland for å endre grunnloven. Arbeidet skal stemmes over i en folkeavstemning 22. april.
Tirsdag var det behandling av endringene i den russiske nasjonalforsamlingen, dumaen.
Nyhetsanalyse: Han overrasket alle igjen. Mye mer står på spill enn Putins pensjonisttilværelse.
Putin dukket opp
Det hele skjedde relativt kjapt og så i det hele ganske tilfeldig ut.
Valentina Teresjkova, som var første kvinne i verdensrommet og er ivrig Putin-tilhenger, hadde lagt frem et nytt forslag:
Når Russland nå arbeider med et forslag til ny grunnlov, bør Putins presidentperioder nullstilles.
Hennes begrunnelse var at «Putin trenger å være her – i tilfelle noe går galt».
Da forslaget skulle behandles, dukket presidenten selv opp. I en TV-sendt tale på en halvtime sa han blant annet at Russland har hatt nok revolusjoner. Så ga han sin støtte til Teresjkovas forslag.
Hvis «nullstillingen» godkjennes av russisk høyesterett, vil Putin få mulighet til å stille til valg som president i 2024 og 2030.
Han vil være 72 år gammel i 2024, 78 i 2030 og 84 i 2036 – når den presidentperioden utløper.
En ny stabilitet
En tilsynelatende forsiktig president sa fra talerstolen at dette ikke var hans personlige ønske, men at han merket et ønske nedenfra.
Det er ingenting i forslaget som krever at Putin stiller til valg som president igjen. På lederplass skriver imidlertid avisen Vedomosti:
«Hvis han ikke klarte å motstå presset fra Teresjkova, hvordan vil han da klare å motstå millioner av borgere som kommer til å stemme for at han skal bli hos dem i 15 år til?»
Avisen oppsummerer: Av alle de ulike mulighetene som fantes for Putin for å beholde makten, så valgte han det enkleste: å forbli president til han blir gammel.
Forslaget kommer på en tid i Russland da nyhetene preges av koronaviruset og usikre økonomiske tider etter at oljeprisen falt mandag.
Putin vil forandre det politiske systemet. Regjeringen har gått av. Hva er det egentlig som skjer i Russland?
Foreslo radikale endringer
Bakgrunnen for det politiske spillet som utspiller seg i Russland nå, kan oppsummeres med ett tall: 2024.
Dette er årstallet da Putins presidentperiode går ut, og da må han etter dagens grunnlov trekke seg som president. Den siste tiden har det imidlertid vært spekulasjoner rundt hvorvidt Russlands sterke mann gjennom de siste 20 årene har en plan for å beholde makten.
Spekulasjonene skjøt fart da Putin under sin tale til nasjonalforsamlingen 15. januar i år foreslo radikale endringer av det russiske politiske systemet. De fleste eksperter antok at Putin med disse endringene så for seg en ny, mektig rolle.
– Gir arbeidsro
– Dette gir Putin arbeidsro, sier samfunnsviter Nikolaj Petrov til Vedomosti.
– Forslagene vil bety en desentralisering av makten på lavere nivå, men det er ikke en desentralisering av presidentmakten. Putin er nå i ferd med å bli en monark. En som kan benytte seg av et splitt-og-hersk-system i et mer personifisert system.
Vitalij Ivanov, også samfunnsviter, mener at det ikke er sikkert at Putin stiller til presidentvalg for femte gang, men at han har mulighet til det. Han foreslår også at 10. mars blir hetende «tåpenes dag» etter de som seriøst forventet at makten i Russland skulle overføres til noen andre enn Vladimir Putin.
Helene Skjeggestad er Aftenpostens korrespondent i Russland.
Følg hverdagen i Moskva på Snapchat: Skjeggesnap
Flere artikler fra Norges nabo i øst: