Verden

Restene er historie

Ingen by har flere moderne ruiner enn Detroit, som i 1950 var den fjerde største byen i USA. Fra å bli kalt «Vestens Paris» og være verdens bilhovedstad, har Detroit gjennom flere tiår forfalt til en skrekkens by som sliter med synkende befolkning, høy arbeidsledighet, analfabetisme og kriminalitet. Store områder er blant de mest lovløse i USA.alle fOTO: Jan Jörnmark/Annika von Hausswolff/Norsk Form
Catskill Resort Hotel, nordvest for New York, var en gang et overdådig ferieparadis for newyorkere som ville trekke seg unna sommerheten i byen. Eieren, Asher Selig Grossinger, skrev seg inn i skihistorien da han ble den første til å bruke kunstig snø for å trekke gjester til Catskill Mountains. I 1986 var det slutt for godt, men hotellet og deler av inventaret står fortsatt.
En elefant står igjen i restene av Russian Village Theme Park i Niigata, Japan. Parken er et av de største monumenter over optimismen som rådde i denne delen av Asia på slutten av 80-tallet. Snart skulle det gå nedover.
Wurlitzer Building i Detroit har stått tom siden 1982.
I 1972 investerte Penthouse Magazine-grunnlegger Bob Guccione 45 millioner dollar i luksushotellet Hotel Palace Haludovo på øya Krk i Kroatia. Blant annet skulle hotellets storstilte kasino lokke amerikanere med ekstravagante ferievaner over til Øst-Europa. FOTO: Jan Jörnmark/Annika von Hausswolff/Norsk Form
Nedlagt bensinstasjon langs Highway 95, ifølge Jan Jörnmark en av USAs vakreste veistrekninger.
afp000303941.jpg
afp000303950.jpg
afp000304814.jpg
Western Village i Tochigi i Japan ble bygget ut for flere titalls millioner da Japans økonomi gikk for høygir på slutten av 80-tallet
Western Village, Tochigi Japan
Western Village, Tochigi Japan
Russian Village Theme Park, Niigata Japan
The Farwell Building i Detroit
Et av mange tusen tomme hus i Detroit.
Fisher Body Plant, en av Detroits mange døde bilfabrikker
Detroits skolesystem går i oppløsning. Det er normalt med 50 personer i klassene, og mettalldetektorer skal avsløre om elevene har med seg våpen på skolen
Ferris School, Highland Park, Detroit
Ferris School, Highland Park, Detroit
Ferris School, Highland Park, Detroit
I resepsjonen til det svenske forsikringsselskapet Skandia i Stockholm.
Ingen tok med seg denne planten da Skandias kontorer ble tømt.

Tomme skyskrapere, forfalne luksushoteller og gjengrodde fornøyelsesparker. Økonomihistoriker Jan Jörnmark viser hva som skjer når økonomiske bobler sprekker.

  • Miriam Lund Knapstad
    Miriam Lund Knapstad
    Journalist

I Sverige går han under kallenavnet Mr. Ruinturism. Eller: Den moderne kapitalismens fremste fortolker. Økonomihistoriker Jan Jörnmarks dokumentering av forlatt industri, tomme hoteller og nedlagte badeland er blitt et fenomen hos svenskene og har resultert i over 30 000 solgte bøker, foredrag og utstillinger.

I den hittil siste boken, Avgrunden, gjør han det samme, bare i større skala. Sammen med kunstneren Annika von Hausswolff har Jörnmark fotografert ruinene etter økonomiske kriser i USA, Asia og Europa. Men hensikten er ikke nostalgisk, Jan Jörnmark er mer interessert i globaliseringens konsekvenser enn ting som en gang var.

– Jeg kan prate i timevis om industriell omstrukturering, men et bilde sier mer enn tusen ord. Vi lever i en tid der forandringer skjer i et vanvittig tempo, sier han.

Fikk sjokk

I Avgrunden forteller han hva som skjedde på 80-tallet, da store deler av industriproduksjonen forflyttet seg til Asia og alle reguleringene av kapitalmarkedet forsvant. Her er bilder av gjengrodde fornøyelsesparker i Japan, halvferdige monumentalbygg i Las Vegas, tomme skyskrapere i Detroit og forfallen luksus på Balkan. Områder som rammes når finanskriser slår til, fordi de har for dyr arbeidskraft eller på andre måter ikke klarer å tilpasse seg den globale økonomien.

I forordet forteller økonomihistorikeren at han i mange år har skrevet om byplanlegging, oljekrisen og den industrielle forvandlingen i Vesten etter 1970, men likevel fikk han sjokk da han og kona kjørte bil fra Chicago mot Østkysten i 2003. Ruinene i det som tidligere var Vestens industrielle hjerte, byer som Gary i Indiana, Flint og Detroit i Michigan, Cleveland og Youngstown i Ohio og Pittsburgh, Pennsylvania, var som å se «den virkelige versjonen av det jeg har forsket på i hele mitt voksne liv».

Krigssone

– Jeg har besøkt Detroit flere ganger siden 1980, men nå er det er som å oppholde seg i en krigssone, sier Jörnmark.

– Ikke noe sted i verden er herjet verre med av kapitalismen. Skal man skrive om globalisering, er byen et naturlig utgangspunkt, mener han.

I Avgrunden har han viet stor plass viet til å beskrive Detroits dramatiske fall. I 1950, da bilindustrien blomstret, hadde byen nær to millioner innbyggere. I dag er det 700 000. Nesten halvparten er analfabeter. – Uten en lokal veiviser er byen livsfarlig. Men for den amerikanske filmindustrien er det et utmerket sted å spille inn katastrofefilmer på, sist gang vi var der ble vi avbrutt av diverse filminnspillinger tre ganger.

Surrealistisk

  1. mars åpner DogA, Norsk Design— og Arkitektursenter, en stor utstilling med bildene til Jan Jörnmark og Annika von Hausswolff.

Jörnmark var nylig i Oslo for å forberede utstillingen og fotografere norske ruiner som nedlagte Bislingen Fjellstue i Nordmarka og Lier Mentalsykehus.

– Å komme inn i en forlatt bygning der ingen har vært på årevis, det er… helt absurd. En annen virkelighet. Før, da jeg bare var en helt vanlig økonom, var jeg veldig opptatt av abstrakt og surrealistisk kunst. Disse miljøene er jo nettopp det. Veldig surrealistiske.