Verden

«Vi kan aldri tilgi det Margaret Thatcher gjorde mot oss»

GRIMETHORPE (Aftenposten.no): På 90-tallet toppet Grimethorpe statistikken over Storbritannias fattigste byer. I 1994 var den også på EUs liste over Europas mest tilbakestående områder.

- Jeg lever med arven etter Thatcher, sier den arbeidsløse familiefaren Christopher Round (26). Her med sønnen Jakie (5) og datteren Katie. Eirin Hurum

 • Eirin Hurum
  Aftenpostens Europa-korrespondent

Etter de voldsomme streikene i 1984–85 og deretter privatisering og nedleggelse av gruvene, tok massearbeidsledighet, kriminalitet og rusproblemer kvelertak på det lille, sårbare samfunnet.

Først nå, nesten 30 år etter, er byen i ferd med å reise seg. Men det har vært en tøff reise.

Ingen i Grimethorpe er i tvil om hvem som har skylden for at familier og lokalsamfunn gikk til grunne: Margaret Thatcher.

— For å si det sånn, det hadde ikke gjort noe om hun hadde lidd noen år til, fnyser de tre tidligere gruvearbeiderne som slår ihjel dagene med kortspill på den lokale puben. Det er tidlig på ettermiddagen, men helt edru er de ikke.

Deindustrialisering

— Vi kan aldri tilgi det Margaret Thatcher gjorde mot oss og andre gruvesamfunn i Nord England, Skottland og Wales. Hun deindustrialiserte Storbritannia og lot lokalsamfunn etter lokalsamfunn dø. Hun etterlot seg arbeidsledighet, sosial nød og fortvilelse, sier Ken Hancock. Han jobbet i kullgruvene i 25 år. Under gruvestreikene på 80-tallet var han en av de lokale lederne i det da mektige Gruvearbeiderforbundet.

Streikene ble en sosial tragedie for mange familier. Den egenrådige streikegeneralen Arthur Scargill bestemte ene og alene at Gruvearbeiderforbundet skulle gå til streik - uten å legge forslaget ut til uravstemning blant medlemmene.

Dermed var streiken lovstridig, og de streikende fikk hverken streikebidrag eller andre sosiale ytelser. Mange streiket i over ett år. Nød, fattigdom og regelrett sult ble resultatet.

Klarte seg

Pubeier Hancock var blant de heldige. Etter at gruvene stengte, har han drevet den lokale puben, Red Rum.

- Jeg har klart meg. Andre har vært mindre heldige. Mange av dem kommer hit, sier pubeier Ken Hanocock tidligere gruvearbeider og lokal tillitsvalgt for gruvearbeiderne. Eirin Hurum

— Jeg har klart meg. Andre har vært mindre heldige. Mange av dem kommer hit til puben. Tidligere gruvearbeidere som aldri klarte å skaffe seg nytt arbeid eller ny kompetanse. I 1981 arbeidet nesten halvparten av Grimethorpes innbyggere i kullgruvene. Allerede da var gruvedriften ulønnsom og kraftig subsidiert. Men folk hadde arbeid.

Ti år senere var hele kullindustrien privatisert. Arbeidsledigheten eksploderte. I Grimethorpe var den over 50 prosent. De som hadde muligheten, flyttet. Andre bare forlot husene. Det var uansett ingen som ville kjøpe. Mange gruvesamfunn endte opp som spøkelsesbyer.

Arbeidsløs

Kriminaliteten gikk fra 30 prosent under landsgjennomsnittet til å bli 20 prosent over. Det verste var rusproblemene. Narkotikamisbruk og alkoholisme. Grimethorpe gjorde seg igjen bemerket på helsestatistikken. Mange led også av kroniske sykdommer - skader etter arbeid i gruvene.

— Jeg er for ung til å ha opplevd streikene og gruvekampene på 80-tallet, men alle onklene mine jobbet i gruvene. Margaret Thatcher har ingen stor stjerne her, for å si det mildt. Selv lever jeg med arven etter Thatcher. Jeg er 26 år og fortsatt arbeidsledig. Jeg har ikke hatt en jobb siden jeg gikk ut av skolen, sier Christopher Round.

Les også

Få har generert så mange rocke- låter som Maggie

— Men myndighetene har gjort mye for å forsøke å bygge opp igjen Grimethorpe? - Det har vært en boligrenovering, og flere bedrifter er etablert. Men der er det kun polske arbeidere som får jobb, sukker Christopher.

Den lokale pubeieren er enig. Det har skjedd mye i Grimethorpe på disse 30 årene. Boligbygging og nye arbeidsplasser. Nye skoler, treningssentre og ressurssentre. Ny miljøvennlig energi. På veien opp til Grimethorpe står vindmøllene tett i tett.

- Det ser bedre ut her enn det gjorde på 80-tallet. Håpløsheten er borte. Men myndighetene har først og fremst forsøkt å «sminke» området. Det ser bedre ut her. Men fortsatt er arbeidsplassene midlertidige og lavtlønnet. Mange utlendinger jobber her på korttidskontrakter, sier han, og rister på hodet: «Arven fra Thatcher blir vi aldri kvitt».

 1. Les også

  Britisk presse: Thatcher «redningskvinne» og «følelsesløs»

 2. Les også

  Britene mener Thatcher var den største siden Churchill

 3. Les også

  Thatcher bisettes neste uke

De gamle gruvearbeiderne møtes fortsatt på den lokale puben Red Rum. Her var det ingen som hadde noen godord å si om Thatcher. Eirin Hurum

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Jorden under dette stålverket var så forurenset at den måtte fjernes. Nå huser området Dortmunds rike fotballspillere.

 2. VITEN

  Kull-museum i USA satser på solenergi

 3. VERDEN

  Gruvearbeiderne ender på museum: Du forlater aldri Harlan i live

 4. VERDEN

  Folket flykter fra arbeiderpartiene. Nå kommer de til Norge for å få livredning.

 5. ØKONOMI

  Han er på vei under jordens overflate for å skaffe mineraler til Vestens mobiltelefoner og el-biler

 6. VERDEN

  Donald Trump redder 1000 arbeidsplasser på nabofabrikken. Nå håper Tim Mathis (51) at også han skal slippe å miste jobben.