Verden

Corbyn trapper opp kampen mot brexit uten avtale

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn skal møte politikere fra andre partier for å diskutere hvordan de kan hindre en hard brexit.

Jeremy Corbyn skal i samtale med andre politikere tirsdag for å se hvordan han kan hindre at britene forlater EU uten en avtale. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA

På Corbyns gjesteliste står ikke bare andre opposisjonspolitikere, men også moderate, EU-vennlige medlemmer av Det konservative partiet.

– Jeg håper vi kan komme fram til en velfungerende løsning og få med oss andre fra hele spekteret i Parlamentet som ser farene ved en brexit uten avtale, skrev Corbyn i et innlegg i avisen The Independent mandag.

– Prisgitt Trump

– Jeg vil gjøre alt for å hindre en brexit uten avtale, skriver Labour-lederen, som blant annet er bekymret for statsminister Boris Johnsons tilnærming til USAs president Donald Trump. Corbyn mener «en hard brexit i virkeligheten er en Trump-avtale-brexit»

– Det vil ikke gi oss selvråderetten tilbake, men vi vil være prisgitt Trump og amerikanske storselskaper, skriver han, med henvisning til en mulig fremtidig frihandelsavtale mellom USA og Storbritannia.

Selv mener han et nyvalg er den beste muligheten for å hindre at britene forlater EU uten en sluttavtale. Andre parlamentarikere har luftet tanken om å lovfeste en utsettelse av brexit.

Samles neste uke

Parlamentet trer ikke sammen før til neste uke, men brexitmotstandere har diskutert hva de skal gjøre helt siden Johnson tok over etter Theresa May og gjentok løftet om å ta britene ut av unionen 31. oktober – med eller uten en avtale.

Johnson har sagt at han ønsker en ny og bedre avtale med EU, men at det viktigste er å unngå flere utsettelser.

Corbyn har sagt han vil stille mistillitsforslag mot Johnson så fort det lar seg gjøre og har tilbudt seg å lede en overgangsregjering dersom forslaget blir vedtatt. En av utfordringene med den løsningen er at flere av dem som vil stikke kjepper i hjulene for Johnsons brexitprosess, slett ikke vil ha Corbyn som statsminister.

 1. Les også

  Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit

 2. Les også

  Motstanderne er dypt splittet. Boris Johnson kan få sin kaos-brexit. | Øystein K. Langberg

 3. Les også

  Det kalles et skrekkscenario. Nå avkreves Boris Johnson svar på hvor ille det faktisk kan bli.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. Jeremy Corbyn
 4. Boris Johnson

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Johnson sliter med å få flertall etter gårsdagens brutale partiutrensking

 2. VERDEN
  Publisert:

  Vil suspendere parlamentet for å sikre en hard Brexit

 3. VERDEN
  Publisert:

  Corbyn vil gå til valg på ny folkeavstemning om brexit

 4. VERDEN
  Publisert:

  Her er det du trenger å vite om Boris Johnsons kontroversielle brexit-grep

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hektisk brexit-uke i vente for Boris Johnson og britene

 6. VERDEN
  Publisert:

  Underhuset krever å få se brexitplan og forberedelser til suspensjon