Verden

Stoltenberg og Maas vil vite mer om mulig styrkekutt i Tyskland

Både Nato-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands utenriksminister vil ha dialog og finne ut mer om Donald Trumps planer om å redusere antall soldater i Tyskland.

Jens Stoltenberg er vert for Natos forsvarsministermøte onsdag og torsdag. I motsetning til toppmøtet i London i desember, da dette bildet ble tatt, holdes denne ukens møte via video.
  • NTB-Fredrik Ljone Holst

– USA har gjort det klart at det ikke er tatt noen endelig avgjørelse om når og hvordan dette vil skje, så jeg ser fram til en dialog i Nato, sier generalsekretæren på en pressekonferanse dagen før alliansens forsvarsministre samles til videomøte.

Mandag kom president Donald Trump med den offisielle bekreftelsen på at USA vil redusere antall soldater stasjonert i Tyskland til 25.000, en nedgang på rundt 9.500 fra dagens nivå.

– Jeg diskuterte dette på telefon med Trump forrige uke, og jeg regner med at det kommer opp på ministermøtet denne uken. Jeg mener amerikansk tilstedeværelse i Europa er bra for både Europa og USA. Transatlantisk samarbeid er kjernen i det som er Natos styrke, sier Stoltenberg.

Han minner om at det ikke er klart hvor de amerikanske styrkene eventuelt skal flyttes, og at USA er til stede mange andre steder i Europa.

Vil ikke spekulere

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sier amerikanske myndigheter så langt ikke har kunnet gi flere detaljer om det planlagte kuttet. Også han understreker hvor viktig det amerikanske nærværet er.

– Vi tror USAs tilstedeværelse er viktig ikke bare for Tyskland, men også for sikkerheten til USA og særlig for Europa, sa Maas under et besøk i Polen tirsdag. Han sier enhver endring i Europas sikkerhetsstruktur «definitivt er noe man må snakke om».

Flere har påpekt at en tilbaketrekning fra Tyskland vil være kostbar og tidkrevende og kan ta mange måneder. Stoltenberg fikk spørsmål om hvorvidt han trodde presidentvalget i USA i november kunne påvirke sluttresultatet i prosessen.

– Det er ikke mulig å spekulere om valget i USA. Vi jobber med den amerikanske administrasjonen og er allerede i dialog om denne saken, svarer Nato-sjefen.

Svarer på Russlands oppbygging

På møtet denne uken er det også ventet at ministrene vil vedta en pakke med tiltak for å møte utvidelsen og moderniseringen av Russlands missilsystemer.

– Vi ønsker ikke noe nytt våpenkappløp, og vi skal ikke speile det Russland gjør. Vi har for eksempel ingen planer om å utplasser landbaserte kjernevåpen i Europa, sier Stoltenberg. Han sier svaret er en «balansert pakke», som først og fremst handler om defensive systemer, som luft- og rakettforsvar.

Han sier Nato ikke kan la være å gjøre noe når det skjer en betydelig oppbygging på russisk side.

– Det må ikke være noen tvil om at det som har skjedd i Georgia, Krim og Donbass, ikke kan skje i et Nato-land.

Stoltenberg sier han at Nato vil fortsette å jobbe for dialog, rustningskontroll og nedrustning. I det arbeidet vil han også ha med Kina.

– De investerer betydelig i nye militære kapasiteter, og som en mer global makt, må de også påta seg ansvar i globale avtaler, sier Nato-sjefen.

Samarbeid med EU

Sverige, Finland og Australia er sammen med EU invitert med på møtet denne uken. Sistnevnte har gitt uttrykk for at de vil samarbeide med Nato i Middelhavet, der EUs operasjon Irini jobber for å opprettholde våpen- og oljeembargoen mot Libya.

– Vi støttet Irinis forgjenger, operasjon Sophia, blant med logistikk og med deling av informasjon. Mulig støtte til Irini er noe som blir drøftet med utenrikssjef Josep Borrell og andre EU-ledere, men det er fortsatt for tidlig å si hva den kontakten vil føre til, sier Stoltenberg til NTB.

Forrige uke ble en inspeksjon av et lasteskip hindret av et marinefartøy fra Nato-landet Tyrkia. Landet kan stanse et eventuelt samarbeid med EUs Irini fordi et vedtak om å jobbe sammen må være enstemmig.

I løpet av det to dager lange møtet skal ministrene også se hvordan Nato kan være bedre rustet til å bidra i en ny pandemi eller en mulig ny smittebølge av covid-19.

Les mer om

  1. USA
  2. Trump
  3. Tyskland
  4. Jens Stoltenberg
  5. Nato