Verden

Israel truer medier som vil dekke flotiljen

Israel advarer utenlandske journalister mot å bli med i båtene som om få dager seiler mot Gazastripen med humanitær hjelp.

Mavi Marmara ligger til kai i Tyrkia. FOTO: SCANPIX Foto: MUSTAFA OZER

Les også:

Les også

- Markeringen viktigere enn nødhjelp til Gaza

Journalister som blir pågrepet i båtene av israelske militære, risikerer å bli nektet adgang til Israel i opp til ti år, i tillegg til at utstyret deres blir konfiskert, heter det i et brev som direktøren for det statlige pressekontoret, Orel Helman, har sendt til utenlandske medier.

«Denne flotiljen vil med hensikt bryte blokaden som er erklært lovlig og i overensstemmelse med alle traktater og folkeretten,» heter det i brevet der det blir gjort klart at deltakelse er brudd på israelsk lov.

— Et illevarslende budskap

Organisasjonen som representerer de utenlandske mediene i Israel og de palestinske områdene, fordømmer advarselen og gjør det klart at den «sender et illevarslende budskap og skaper tvil om Israels holdning til pressefriheten».

«Journalister som dekker en legitim nyhet må ha lov til å gjøre sin jobb uten å bli truet eller trakassert. Vi ber regjeringen omgjøre sin beslutning straks,» heter det i svaret fra Foreign Press Association.

Rundt ti båter skal delta i flotiljen som følger etter flotiljen som ble stanset og bordet av israelske soldater i mai i fjor, der ni tyrkiske aktivister ble drept.

Tidligere denne uka sa Israels FN-ambassadør Ron Prosor at Israel er fast bestemt på å stanse flotiljen, som han kaller en provokasjon.

Til NRK har de israelske væpnede styrkene gjort det klart at flotiljen er å anse som et militært mål.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fordømmer drapet på palestinsk fotograf

 2. VERDEN

  USA-ambassadør sår på ny tvil om amerikansk Israel-politikk

 3. VERDEN

  Israelske piloter nekter å fly deporterte asylsøkere

 4. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 5. VERDEN

  Israel har offisielt holdt seg utenfor Syria-krigen, men har bombet mål der nesten 100 ganger

 6. VERDEN

  I dag feirer Iran revolusjonen. På gaten er retorikken mot Israel hard.