Verden

Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen

Avtalen som ble inngått med USA i februar, som åpner for amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan, er i ferd med å bryte sammen, ifølge Taliban

En afghansk regjeringssoldat holder vakt ved en kontrollpost på hovedveien mellom Kabul og Jalalabad. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

Taliban anklager USA for gjentatte brudd på avtalen, inkludert droneangrep som har rammet sivile mål.

Ifølge avtalen skulle regimet i Kabul også løslate 5.000 fanger, mens Taliban skulle løslate 1.000. Det skulle bane vei for direkte fredssamtaler, som etter planen skulle ha åpnet i Oslo 10. mars.

President Ashraf Ghani har imidlertid ikke villet løslate fangene, og samtalene lar vente på seg. Dette til tross for at Ghani er under sterkt press fra USA, som har kuttet bistanden med 10. milliarder kroner og i helgen truet med ytterligere kutt.

Taliban, som kontrollerer over halve Afghanistan, hevder selv å ha stanset angrepene mot afghanske sikkerhetsstyrker i landets byer, samt mot militære installasjoner. De har heller ikke angrepet utenlandske styrker siden avtalen med USA ble inngått, hevder de.

Nå kan freden imidlertid ta slutt og angrepene vil bli gjenopptatt dersom USA og den afghanske regjeringen fortsetter å bryte avtalen, heter det i en kunngjøring fra opprørerne.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, oberst Sonny Leggett, avviser anklagene fra Taliban og hevder at USA har holdt sin del av avtalen.

– Påstander om det motsatte er grunnløse, tvitret han natt til mandag.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Historiske fredssamtaler om Afghanistan

 2. VERDEN

  Frankrike ber Afghanistan holde Taliban-fanger fengslet

 3. VERDEN

  Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan

 4. VERDEN

  USA og Taliban signerer fredsavtale

 5. VERDEN

  USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan

 6. DEBATT

  Høyt spill i Doha når partene forhandler om fred i Afghanistan