Verden

Dømt til 50 år i fengsel

Europeiske narkosmuglere sitter fengslet sammen med pedofilitiltalt nordmann i Gambia.

Åtte menn er dømt til å sone 50 år for sine narkotikaforbrytelser i dette fengselet i Gambia i Vest-Afrika. Her sitter også en 45-årig nordmann, siktet for seksuelle overgrep mot seks små gutter. Mannens norske forsvarsadvokat er svært bekymret.
  • Svend Ole Kvilesjø

Les også

  1. Beslagla to tonn kokain

  2. Sitter i varetekt med narkotika-tiltalt svenske

Ni menn var tiltalt for å ha vært involvert i innførsel og oppbevaring av hele 2000 kilo kokain i det vest-afrikanske landet Gambia. Narkotikaen skal ha hatt en anslått gateverdi i Europa på over èn milliard dollar, mer enn seks milliarder kroner.

En av de tiltalte mennene, som var fra Venezuela, døde i varetekt i hovedfengselet like utenfor Gambias hovedstad Banjul for to uker siden.

De åtte andre ble ondag 12. oktober dømt til 50 års fengsel. I tillegg må de betale 50 millioner dalasis, ca. 10 millioner kroner i bøter.

To er nederlandske statsborgere, en er fra Mexico, en fra Nigeria, mens de fire siste kommer fra Venezuela.

— Gambiske myndigheter sender med dette et signal til andre narkotikasmuglere at Gambia er et ikke-land for dem, sa dommer Lamin Tabally da han leste opp dommen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Pågrepet i fiskelandsby i fjor

Alle de dømte ble pågrepet i den lille fiskelandsbyen Bonto, en times biltur fra hovedstaden Banjul i juni i 2010.

I et varelager for fisk fant politiet en hemmelig kjeller, med over to tonn høykonsentrert kokain.

Ifølge politiet var kokainen ment å skulle smugles videre til Europa.

Mennenes forsvarsadvokater sa onsdag at de vil anke straffeutmålingen.

Høysikkerhetsfengsel

Alle de tiltalte har sittet varetektsfengslet i høysikkerhetsfengselet Mile II siden de ble pågrepet i fjor sommer.

Der sitter også en norsk 45-åring, som ble pågrepet i kystlandsbyen Brufut i desember i fjor, etter en bekymringsmelding fra norsk politi.

Mannen, som tidligere er dømt for seksuelle overgrep i Norge, deriblant sin egen sønn, er i Gambia tiltalt for seksuelle overgrep mot seks gutter i alderen tre til 10 år.

Rettssaken startet på nyåret, men er gjentatte ganger blitt avbrutt og utsatt.

Om han blir dømt, er strafferammen for de tre punktene i tiltalten fra fem til 14 års fengsel.

Den norske 45-åringen ble pågrepet i sitt eget, selvbygde hus i kystbyen Brufut i Gambia i desember i fjor. Han er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på seks små gutter. (FOTO: SVEND OLE KVILESJØ og SCANPIX)

Nye siktelser i Norge

I mai i år tok politet i Oslo ut en ny siktelse mot nordmannen, som omfatter gjentatte alvorlige overgrep mot en gutt under 10 år i Oslo.

— Siden gutten var så ung, og overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger, er strafferammen på inntil 21 års fengsel, opplyste politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavdelingen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

Overgrepssiktet risikerer 21 års fengsel i Norge

Da 45-åringen ble pågrepet i sitt eget hus i Gambia, ble det også beslaglagt flere datamaskiner og minnekort, med angivelige overgrepsbilder av barn. Disse fremlegges som bevis i retten.

Gambisk politi har tidligere sagt at «det er bilder i det beslaglagte materialet som vil være interessante for norsk politi». Dette er blitt tolket dit hen at mannen også kan være i besittelse av overgrepsbilder mot europeiske barn.

Norsk politi har via Utenriksdepartementet og Interpol anmodet politiet i Gambia om å få kopiere det beslaglagte bildematerialet. Politiet vil også om mulig få avhøre mannen, som opprinnelig er fra Telemark, i fengselet der han har sittet i varetekt i snart 10 måneder.

Advokatene Sigurd Klomsæt og Sheriff Marie Tambadou representerer den overgrepssiktede nordmannen i henholdsvis Norge og Gambia. Dette bildet ble tatt da de besøkte klienten i fengselet i Banjul onsdag 5. januar i år. (FOTO: SVEND OLE KVILESJØ)

— Jeg er svært bekymret

45-åringens norske forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, besøkte klienten i det gambiske fengselet i januar.

- Jeg har selv vært inne og sett forholdene der. Hvis vi skulle lagt europeiske regler til grunn, ville dette helt klart vært i strid med menneskerettighetskommisjonen, om dette afrikanske landet hadde vært medlem der, sier han til Aftenposten.no.

Klomsæt sier han i løpet av de to neste månedene vil forsøke å reise til Gambia for å ha nye samtaler med sin klient - og følge ham opp i fengselet.

- Jeg er svært bekymret for ham. Nå må norsk politi komme på banen. Det var de som sørget for at han ble arrestert der, med sin bekymringsmelding via Interpol, sier advokaten.

Det skal ikke ha vært noe mistenkelig rundt dødsfallet til den narkotiltalte mannen fra Venezuela i Mile II-fengselet i forrige uke.

— Tiltalte døde en naturlig død søndag 9. oktober, sa sjefslege Babucar Jatta i fengselet i retten, ifølge AFP.