Forbereder seg på «skikkelig stygg» valgkamp

President Barack Obama får kritikk fra alle hold etter sin håndtering av gjeldskrisen i landet, men lite tyder på at han vil møte utfordrere fra sitt eget parti, Demokratene, før presidentvalget 6. november 2012. På republikansk side, derimot, står kandidatene i kø for å kaste Obama ut av Det hvite hus.

Valgkampen i USA er for alvor i ferd med å ta til. De fleste kandidatene – med et mulig unntak av Sarah Palin – er klare, og frontene begynner å hardne til.

Det er lite trolig at den sittende presidenten, demokraten Barack Obama (50) vil møte en seriøs utfordrer fra sitt eget parti. Spørsmålet blir derfor hvem som stiller for republikanerne når amerikanerne går til valgurnene den første tirsdagen i november 2012.

Mormoneren Mitt Romney fra Utah har lenge vært den ledende kandidaten på republikansk side.

Anonyme kilder i Obamas valgkampapparat forteller nettstedet Politico.com at de allerede nå forbereder seg på en duell mellom presidenten og den tidligere guvernøren i Massachussetts.

Vil «drepe» Romney

Og valgkampen kommer til å bli hard, advarer disse kildene. Obamas strateger forbereder nemlig en negativ kampanje der målet er å knuse Romneys kandidatur.

— Med mindre ting forandrer seg og Obama kan peke på hva han har fått til, blir vi nødt til å «drepe» Romney, sier en av presidentens strateger.

Demokratene akter å tegne et bilde av Romney som lite autentisk, prinsippløs og «merkelig», sier Politicos anonyme kilder.

Til CBS News sier Romney at han forventer at kampen om Det hvite hus vil bli «skikkelig stygg» dersom han blir republikanernes kandidat og at han er forberedt på harde angrep.

- Du slåss tilbake ved å peke på presidentens bemerkelsesverdige tilkortkommenheter, sier han.

Kniver om plassen

Men Romney er ikke presidentkandidat. Ikke ennå. Først venter et år med debatter, valgmøter og omfattende reisevirksomhet for å vinne primærvalgene, som tar til i januar 2012. Det er mange som ønsker å vippe Romney av pinnen.

Ifølge nettstedet Intrade, som ofte treffer bedre enn meningsmålingene, er Romney fortsatt en knepen favoritt til å bli republikanernes kandidat. Nettstedet gir ham 31,6 prosents sjanse til å vinne primærvalget.

Hans foreløpig fremste utfordrer, den tidligere Texas-guvernøren Rick Perry, levnes 30,4 prosents sjanse, mens den kontroversielle Michele Bachmann får ekstremt høye odds – rundt seks prosents sjanse – for å kapre den gjeve plassen som partiets kandidat.

Ifølge Intrade har Barack Obama 50,6 prosents sjanse til å bli gjenvalgt som USAs president i 2012.

Kandidatene på Twitter:

(pga begrensninger fra Twitter, kan denne i perioder være tom.)